Forskere fra Afdeling for Infektionssygdomme og Molekylærmedicinsk Forskningsenhed er i gang med at undersøge effekten af stoffet Coenzym Q10 til behandling af senfølger efter COVID-19.
Et stigende antal rapporter viser, at en andel af personer med overstået COVID-19 udvikler en række symptomer, samlet kaldet ”senfølger efter COVID-19”. Det drejer sig blandt andet om træthed, åndedrætsbesvær, muskelsmerter, søvnforstyrrelser og kognitive udfordringer. Årsagen til at nogle udvikler senfølger er fortsat ukendt. Der er fundet tegn på, at COVID-19 kan påvirke stofskiftet i cellerne, hvilket fører til en uhensigtsmæssig energiomsætning. Coenzym Q10 er et hjælpeenzym, der spiller en afgørende rolle i cellernes stofskifte og er uundværlig i omsætningen af energi i cellens mitokondrie. Formålet er at undersøge, om behandling Coenzym Q10 kan reducere symptomerne hos patienter med senfølger. På Molekylærmedicinsk Forskningsenhed laves dyberegående undersøgelser af cellens energiomsætning før og efter behandling med Coenzym Q10.
Studiet foregår som et klinisk, randomiseret forsøg, hvor forsøgsdeltagerne enten får Coenzym Q10 eller placebo i 6 uger efterfulgt af en pause på 4 uger, hvorefter de får den modsatte behandling i 6 uger. Forsøget er blindet, så hverken projektpersonale eller forsøgsdeltager ved, hvilken tablet de får. Det forventes at 120 forsøgsdeltagere med senfølger efter COVID-19 skal deltage.
Forsøgsmedicinen til studiet er doneret af Pharma Nord.
Kontaktpersoner:
Kristoffer Skaalum Hansen, læge, Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital. Tlf. 29474872, mail: krthas@rm.dk
Johan Palmfeldt, Lektor, Institut for Klinisk Medicin – Molekylær Medicinsk Forskningsenhed, Tlf. 78455408, mail: johan.palmfeldt@clin.au.dk
Lars Østergaard, lærestolsprofessor, ledende overlæge, Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital. Tlf. 78452800, mail: larsoest@rm.dk"