Fakta om uddannelsen

Uddannelsen varer 3½ år og består af 14 moduler - den omfatter en basisdel og en specialeretning på uddannelsen, der hedder "Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed".

Uddannelsen giver ret til efterfølgende at søge om autorisation hos Sundhedsstyrelsen, og kvalificerer til at læse videre på master – og kandidatniveau; feks. til kandidat i klinisk ernæring eller fødevarevidenskab, eller på én af de mange pædagogiske kandidat- og masteruddannelser.

Gennem uddannelsen udvikles kompetencer til at samarbejde med patient/borger og ansatte i sundhedssektoren for at undersøge og løse ernæringsrelaterede problemstillinger, samt vejlede, rådgive og undervise omkring dels ernæring og mad i relation til sygdom og sundhed, dels i relation til andre forhold af betydning for menneskers mad og spisning under indlæggelse og i hverdagen.

Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed har fokus på ernæring, fødevarer og måltiders betydning for sundhed samt behandling og forebyggelse af sygdom, f.eks. ved diabetes, kræft, hjerte-kar-sygdom, nyresygdom, mavetarm-sygdom, knogleskørhed, overvægt og underernæring.

Der indgår minimum 20 ugers praktik (klinisk uddannelse) i løbet af uddannelsen, som foregår på professionsrelevante arbejdspladser i løbet af uddannelsen.

Læs mere om uddannelsen og se studieordning på www.via.dk

Ansøgning om optagelse på uddannelsen sker via Link til www.optagelse.dk. Oplysninger om de specifikke adgangskrav fås på link til uddannelsens hjemmeside. Der tilbydes studievejledning forud for ansøgning. 

Praktikken på hospitalet

Aarhus Universitetshospital tilbyder klinisk uddannelse til diætiststuderende på modul 9 og 12, af hver 8 ugers varighed, samt til studerende på basisdelen inden valg af specialeretning.

I det kliniske uddannelsesforløb deltager de studerende i de kliniske diætisters arbejde, der bl.a. omfatter:

  • Planlægning, gennemførelse og evaluering af ernæringsterapi/diætbehandling til konkrete patienter med forskellige helbredsmæssige problemer. Herunder udredning af komplekse ernæringsrelaterede problemstillinger og udvikling af løsninger til den konkrete patient under hensyntagen til psyko-sociale-kulturelle-biologiske-farmakologiske forhold, og i et tæt samarbejde med patienten, patientens familie og ansatte i social og sundhedssektoren
  • Planlægning, gennemførelse og evaluering af individuelle og gruppebaserede undervisnings-, vejlednings- og læringsforløb for patienter samt ansatte og studerende ved Aarhus Universitetshospital og i primær sundhedssektor
  • Kvalitetssikringsopgaver indenfor ernæringsområdet
  • Anvendelse af dokumentations- og kommunikationssystemer bl.a. den elektroniske patientjournal
  • Forsknings- og udviklings-relaterede opgaver, osv.

Den studerende vil gennem praktikken i samspil med Aarhus Universitetshospitals ansatte og andre studerende blive involveret i meningsfulde praksisser, handlinger, observationer, diskussioner og overvejelser, relateret til diætistens arbejde og hospitalets opgaver. Den studerende har desuden mulighed for læring og udvikling i forbindelse med vejledning og undervisning hos sin kliniske vejleder og hos andre specialiserede diætister og faggrupper ved Aarhus Universitetshospital. Der vil altid blive lavet en individuel uddannelsesplan sammen med den studerende.

Den kliniske uddannelse foregår ved de afdelinger på Aarhus Universitetshospital, der har diætister ansat. Der er således mulighed for uddannelsesforløb med diætetiske opgaver i relation til både voksne og børn med f.eks. diabetes, hjerte-kar-sygdom, nyresygdom, mave-tarmsygdom, samt gravide og underernærede.

De kliniske uddannelsesforløb afsluttes med en klinisk prøve.

Mere information: Kontakt uddannelseskoordinator/konsulent Liselotte Brahe på lisebrah@rm.dk

Din kommende afdeling

Når du ved, hvilken afdeling, du skal være i, kan du herunder se, hvilke informationer, afdelingerne har til forskellige målgrupper:

Afdelingernes informationer til patienter og pårørende (på auh.dk)

Afdelingernes informationer til jobsøgere, samarbejdspartnere m.fl. (på fagperson.auh.dk)