21.05.21

På billedet ses det kirurgiske team fra Hjerne- og Rygkirurgi på Aarhus Universitetshospital, som i fremtiden skal behandle patienter med fokuseret ultralydsbehandling. Behandlingen vil blive udført i et tæt samarbejde med Røntgen og Skanning, Neurologisk Afdeling, Bedøvelse og Operation samt forskningsenheden CFIN (foto: Tonny Foghmar).

Sundhedsstyrelsen peger nu på Aarhus Universitetshospital i forhold til placering af ny, banebrydende behandling mod rystesyge, og hospitalet bliver dermed det første i Skandinavien til at tilbyde denne behandling.

Rystesyge – også kaldet essentiel tremor – er en sygdom, som op imod 10 procent af alle danskere over 60 år lider af. For en del af disse er tilstanden svært invaliderende. En ny, banebrydende og skånsom behandling – fokuseret ultralydsbehandling – kan lindre eller helt fjerne disse patienters rysten. Hidtil har denne behandling ikke været en mulighed i Danmark og Skandinavien.

- Vi er meget glade for, at Sundhedsstyrelsen har valgt at pege på Aarhus som det første center i Norden til at tilbyde denne nye behandling, siger Andreas Nørgaard Glud, som er afdelingslæge på Hjerne- og Rygkirurgi på Aarhus Universitetshospital.

- Der er tale om en stærkt invalideret patientgruppe, hvor nogle patienter ikke har gavn af andre behandlingstilbud. Vi ser et stort potentiale i udstyret til behandling af essentiel tremor forskningsmæssigt og på sigt forhåbentlig også til behandling af andre lidelser.

Aarhus Universitetshospital forventer at kunne behandle første patient i slutningen af 2022. 

Fire danske patienter behandlet i udlandet
Ved fokuseret ultralydsbehandling bruger man ultralyd til at behandle på det område i hjernen, hvor rystesygen udgår fra. Behandlingen tilbydes til de patienter, som ikke kan behandles med medicin eller andre indgreb på grund af fx anden sygdom. For langt de fleste patienter har behandlingen en meget umiddelbar effekt og allerede ved afslutningen af behandlingen kan patienten opleve, at den svære rysten ophører.

I udlandet har man indtil videre med stor succes behandlet flere tusinde patienter med metoden. Fire danske patienter har modtaget behandlingen på hospitaler i Spanien og Tyskland, og resultaterne har været meget positive.

Forventningen er, at 30-70 patienter i Danmark årligt kan behandles med fokuseret ultralydsbehandling mod rystesyge. Men i fremtiden håber man at kunne udvide behandlingen til at omfatte andre sygdomme som bl.a. Parkinsons sygdom og andre bevægeforstyrrelser.

 

Yderligere oplysninger:
Andreas Nørgaard Glud, afdelingslæge, Hjerne- og Rygkirurgi, Aarhus Universitetshospital, e-mail: andglu@rm.dk