01.11.2021

1. reservelæge, ph.d., dr.med. Tor Skibsted Clemmensen

Patienter med et transplanteret hjerte er i risiko for at få sygdom i hjertets blodkar. Ny doktor ved Aarhus Universitet Tor Skibsted Clemmensen forsker i en ny metode, som kan opdage sygdommen på et tidligere stadie, end det er muligt i dag.

Hjertetransplanterede patienter er i risiko for at få komplikationer efter transplantationen, bl.a. fordi blodkarrene, som leverer blod til hjertet, med tiden kan blive dårlige. Derfor går patienterne årligt til kontrol på hospitalet, hvor de gennemgår en røntgen- og kontrastundersøgelse af kranspulsårerne – en undersøgelse, som er invasiv og ubehagelig for patienterne.

Tor Skibsted Clemmensen er læge på Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital og forsker ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet i nye metoder, hvor han anvender infrarødt lys til at belyse tidlige tegn til sygdom i blodkarrene. Derudover foretager han avanceret hjerteultralydsscanning, hvor han måler hjertets sammentrækning og blodgennemstrømning under hvile og ved medicinsk belastning.

Fordelene ved de nye metoder er, at hjertelæger kan diagnosticere sygdomme i blodkarrene tidligt. Desuden kan mange patienter nøjes med hjerteultralyd, som er ikke-invasiv og dermed ikke til stor gene for patienten.

Yderligere information

Læge og ph.d. Tor Skibsted Clemmensen

Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Hjertesygdomme

Mobil: 2388 2432
Mail: tscl@clin.au.dk