12.04.2021

Foto: Caroline Søndergaard Bendixen

Blodbanken på Aarhus Universitetshospital indviede i september sidste år Danmarks første plasmacenter. Men der mangler stadig mange frivillige donorer, der vil bidrage og lade sig tappe for blodplasma.

På trods af de mange gavmilde aarhusianere, der løbende møder op i det nye Plasmacenter på Olof Palmes Alle, bliver der slet ikke doneret nok blodplasma i Danmark.

- Faktisk skal antallet af plasmadonationer mere end fordobles, hvis Danmark skal blive selvforsynende, siger Christian Erikstrup, der er overlæge og professor på Blodbank og Immunologi på Aarhus Universitetshospital.

Blodplasma anvendes til at fremstille immunglobulin, der er en grundsten i vores immunforsvar. Immunglobulin bruges til behandling af

  • Patienter med immundefekter, som ikke kan forsvare sig mod infektioner
  • Patienter med et immunsystem, der reagerer mod patienten selv og giver autoimmune sygdomme

- Behandlingerne er succeshistorier, men succeserne betyder også, at der nu bliver brugt dobbelt så meget immunglobulin i Danmark som for 10 år siden, og immunglobulin kan kun fremstilles af blodplasma, siger Christian Erikstrup.

- Sidste år modtog vi cirka 18.000 donationer. I det nye plasmacenter vil vi gerne op over 50.000 årlige donationer for at sikre behandlingen af danske patienter.

Der er på verdensplan allerede mangel på immunglobulin, og en del af de danske patienter er afhængige af at få immunglobulin, som er fremstillet af blod fra donorer i udlandet. Selvforsyning med immunglobulin i Danmark er vigtig af tre grunde:

  1. Det øger forsyningssikkerheden.
  2. Det sikrer kvaliteten.
  3. Det er etisk mere forsvarligt end at købe plasma fra udenlandske donorer, som ofte tappes meget hyppigt (over 100 gange per år).

Ifølge Christian Erikstrup kan alle voksne, der er sunde og raske og vejer over 60 kilo, som udgangspunkt donere plasma. Læs mere om plasmatapning hos Bloddonorerne i Danmark beregn, om du kan donere plasma.

 

Evt. yderligere information:

Professor og overlæge Christian Erikstrup, tlf. 3059 5085 eller mail: christian.erikstrup@skejby.rm.dk