11.07.2022

Når der er mistanke om stroke, skal man hurtigst muligt undersøges og behandles af de rette eksperter. Det gælder for alle aldre, og Aarhus Universitetshospital varetager denne funktion for børn og unge under 18 år i Vestdanmark.

AUH modtager børn og unge i Vestdanmark, hvor der er mistanke om stroke. Modelfoto: Tonny Foghmar, AUH.

Hjerneblødning og blodprop i hjernen er sjældent hos børn, og derfor er ekspertisen samlet på Rigshospitalet i Øst- og Aarhus Universitetshospital i Vestdanmark. De fleste børn, som undersøges for stroke på AUH kommer fra Region Midtjylland. Der er etableret et tæt samarbejde med Børn og Unge afdelingerne på universitetshospitalerne i Region Nord og Region Syd, og der skal nu arbejdes videre med en informations- og undervisningsindsats, så visitation af børn fra hele Vestdanmark til Aarhus Universitetshospital bliver systematisk. Det kan redde børneliv.

65 til undersøgelse og fem tilfælde af børnestroke pr. år

Det er forholdsvis små tal, som derfor også er forbundet med usikkerhed. Men når man sammenligner befolkningsgrundlaget i Vest- med Østdanmark, er estimatet, at der hvert år vil komme cirka 65 børn til undersøgelse for stroke, hvoraf omkring fem vil vise sig at have stroke. Tallet kan vise sig højere, i takt med at muligheden for effektiv udredning og behandling bliver mere kendt af andre hospitaler.

Tid er en afgørende faktor for børnenes udfald, og da nogle børn i dag undersøges på deres lokale børneafdeling, formodes der at være tilfælde, som i dag ikke når at få den afgørende behandling i Aarhus.

- I de tilfælde, hvor den mistænkte tilstand er sjælden, men meget alvorlig, er det ekstremt vigtigt, at vi har en systematik i, hvordan vi handler. Når der er mistanke om stroke hos et barn, skal det hurtigst muligt frem til rette undersøgelse og behandling, siger Overlæge Karen Markussen Linnet fra Børn- og Ungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Børnestrokebehandling med systematisk visitation fra Region Nordjylland og Syddanmark etableres midt i 2022 og forventes at være fuldt indfaset efter cirka ét år.

- Det er vigtigt, at børnefamilier i Vestdanmark kan have sikkerhed for hurtig behandling af akut stroke hos børn, uanset om de bor på Vestkysten, i Middelfart eller Aarhus. Derfor ser jeg meget frem til, at vi som hospital kommer til at medvirke til en hurtig og livreddende behandling af børn hos nogle af verdens førende eksperter inden for behandling af stroke, siger Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg.

Tilbuddet er etableret i et samarbejde mellem Børn- og Unge, Neurologi, Røntgen og Skanning, Bedøvelse og Operation, Intensiv og Akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Tegn på stroke hos børn og unge

  • Som hos voksne er typiske symptomer på stroke hos børn halvsidige lammelser i ansigtet, armen og/eller benet samt taleproblemer.
  • I modsætning til hos voksne er det dog vanskeligere at erkende disse symptomer, især hos det lille barn.
  • Hjerneblødning er den hyppigste årsag til stroke hos børn og unge, i modsætning til hos ældre personer, hvor det oftest skyldes en blodprop i hjernen.
  • Stroke hos børn forekommer oftest i forbindelse med for eksempel arvelige sygdomme eller medfødte misdannelser i blodkarrene.


Kontakt for yderligere information

Uge 28: Jens Erik Veirum, cheflæge Børn og Unge, jens.veirum@rm.dk

Uge 29 og 30: Søren Rittig, lærestolsprofessor Børn og Unge, soren.rittig@skejby.rm.dk

Uge 31 og 32: Lone Fredensborg, chefsygeplejerske Børn og Unge, lonefred@rm.dk