Hop til hovedindhold

Aarhus Universitetshospital - Til fagpersoner

Region Midtjylland
Direkte link til denne side: www.fagperson.auh.dk/1128607 - printet: 09.05.2025

Team for Lindrende Behandling - Børn og Unge

Team for Lindrende Behandling er et tværfagligt, udgående tilbud om specialiseret palliativ indsats, støtte og rådgivning til familier i Region Midt, som har et barn/ungt menneske i alderen 0-18 år med livstruende eller livsbegrænsende sygdom ledsaget af kompleks palliativ problemstilling af fysisk, psykisk, social og åndelig karakter.

Barnet/den unge henvises til specialiseret indsats, når livskvaliteten for barnet/den unge/familien forringes i en sådan grad, at det vurderes, at almen palliation fra stamafdelingen ikke er tilstrækkelig.

Den specialiserede palliative indsats varetages i et samarbejde mellem stamafdeling og Team for Lindrende Behandling, og kan finde sted sideløbende med aktiv behandling af sygdommen. Indsatsen kan igangsættes fra diagnosetidspunktet eller tidligt i sygdomsforløbet.

Indsatsen skal styrke muligheden for at barnet/den unge kan være mest mulig tid i eget hjem og have mulighed for at dø hjemme, hvis det er familiens ønske.

Team for Lindrende Behandlinghører organisatorisk til under Kræftafdelingen og Børn og Unge på AUH.

Team for Lindrende Behandling består af:

  • sygeplejersker
  • fysioterapeut
  • psykolog
  • socialrådgiver
  • palliative overlæger
  • pædiatriske overlæger
  • sekretær

Den palliative indsats har konkret fokus på at støtte barnet/den unge og familien til at have så godt et liv som muligt ved at:

  • lindre gener og symptomer
  • opretholde bedst muligt funktionsniveau
  • yde psykologhjælp til hele familien
  • yde social støtte og vejledning til hele familien

For barnet/den unge, som opholder sig i hjemmet, lægger vi vægt på, at pleje og behandling foregår i tæt samarbejde med stamafdeling, hjemmesygeplejerske, egen læge, skole og andre relevante samarbejdspartnere.

Teamet yder også rådgivning og vejledning i forhold til palliative problemstillinger til al fagpersonale.

Både egen læge og afdelingen hvor barnet/den unge er tilknyttet kan henvise til Team for Lindrende Behandling, der sker via EPJ og sendes til 66.20.24.5 Børn og Unge - Team for Lindrende Behandling - Aarhus Universitetshospital

Der skal være tale om enten livstruende sygdom eller livsbegrænsende tilstande, begge med komplekse problemstillinger, før Team for Lindrende Behandling kan træde til

Livstruende sygdom 

Der er en sandsynlighed for tidlig død, men der er også en chance for langsigtet overlevelse til voksenlivet.

Livsbegrænsende tilstande

Døden er forventet, men ikke nødvendigvis nært forestående.

Komplekse problemstillinger

Når graden af de enkelte problemstillinger er høj, eller der forekommer flere sammenhængende symptomer og/eller problemer.

Fire overordnede grupper

Gruppe 1

Livstruende tilstande for hvilke helbredende behandling er mulig, men hvor behandlingen kan mislykkes. Palliativ indsats kan være nødvendig i perioder med prognostisk usikkerhed og når behandlingen fejler. Børn i langvarig remission, eller som følges efter vellykket helbredende behandling, er ikke inkluderet.

Eksempler: Kræft og irreversibelt organsvigt af hjerte, lever og nyrer.

Gruppe 2

Tilstande hvor der kan være lange perioder med intensiv, livsforlængende behandling, og hvor det samtidig har været muligt at deltage i almindelige aktiviteter for børn, men hvor for tidlig død stadigvæk er en risiko.

Eksempler: Cystisk fibrose og muskeldystrofi.

Gruppe 3

Fremadskridende tilstande uden helbredende behandlingsmuligheder, hvor behandlingen udelukkende er palliativ og ofte kan vare i mange år.

Eksempler: Batten sygdom og mukopolysakkaridose.

Gruppe 4

Tilstande med svære neurologiske handicaps, der kan medføre svækkelse og mod-tagelighed over for helbredsmæssige komplikationer, og som uforudsigeligt kan forværres, men som sædvanligvis ikke anses for at være fremadskridende.

Eksempler: Svære multiple handicaps, såsom følger efter hjerne- eller rygmarvsskader, herunder visse børn med svær cerebral parese”

 

Telefon

5172 7169

Åbningstid

Hverdage kl. 8 - 14

E-mail:

boernepalliativt.team@auh.rm.dk

Adresse

Børnepalliativt Team
Palle Juul-Jensens Boulevard 99
8200 Aarhus N
Indgang H5, Plan 2

Henvisning 

Henvisning til Team for Lindrende Behandling sker via EPJ og sendes til Børn og Unge - Team for Lindrende Behandling, AUH