Fra analogt til digitalt sundhedsvæsen.

Foto: Tonny Foghmar

10.05.2023

Når man har været lægesekretær siden 1977, har man også oplevet udviklingen fra analogt til digitalt sundhedsvæsen.

Kræfter og overskud

Susanne Gosvig husker de grønne patientkort og arkivskabe, den elektriske skrivemaskine og overgangen til elektronisk patientjournal.
 
Selv om Susanne runder 69 år i maj måned, har hun ingen planer om at gå på pension. Hun har arbejdet som lægesekretær i Kræftafdelingen på AUH i 13 år og de seneste år er hun gået ned på 26 timer om ugen, og som hun siger:
 
- Jeg har både kræfter og overskud til at blive, så jeg er endnu ikke parat til at give slip på mit arbejdsliv. Selv om jeg bor langt ude på landet og har nok at se til der, så vil jeg gerne bidrage på arbejdet, så længe jeg kan.
 
De gode kollegaer er en af forklaringerne på, at Susanne er blevet:
 
- Jeg har dejlige kollegaer her og en god leder, som har været med på at give mig de forhold, jeg gerne ville have for at blive her. Hvis jeg gik fra nu, ville jeg bare komme til at passe børnebørn fuld tid, siger Susanne med et glimt i øjet.
 
Når man opsummerer Susannes arbejdsliv, så er den teknologiske bevægelse det mest bemærkelsesværdige: Der var grønne kartotekskort og elektriske skrivemaskiner, mens hun var i privat ørelægeklinik, hvor hun også medvirkede ved høreprøver og operative indgreb. Dengang foregik diktat samtidig med indgrebet, og når man gik hjem, så var alt ved dagens patienter afsluttet.
 
Da hun kom til AUH i 2010 var den private klinik allerede digitaliseret, mens der stadig var masser af papirgang på hospitalet:
 
- Det var lidt som at blive slået tilbage, men da den elektroniske patientjournal kom, så var det nemt at tage anden omgang digitalisering, fortsætter Susanne.
 
I forhold til at få tilpasset opgavemængden har der ikke været problemer:
- Det er stadig de samme opgaver, jeg passer, men mængden af dem er sat ned. Altså jeg skriver stadig diktater, men færre af dem, og jeg har mindre telefonpasning.
 
Også i resten af sekretærgruppen sætter man pris på den meget erfarne kollega, som altid gerne er fleksibel med sin ugentlige fridag, hvis der opstår en særlig spidsbelastning.

Måske noget for dig?

Er du erfaren sygeplejerske, radiograf, bioanalytiker, jordemoder, fysioterapeut, ergoterapeut, lægesekretær m.fl. som måske egentlig havde tænkt, at du ville trække dig helt tilbage fra arbejdsmarkedet – men alligevel har lyst til at arbejde nogle timer ved Aarhus Universitetshospital?
Send dit cv til auh.hr.seniorer@rm.dk og fortæl hvilke afdeling(er), der har din interessere. Så kontakter vi dig for eventuelle muligheder.