Patienter med sår, der er i forløb hos Sårcentret tilbydes telemedicinske konsultationer via den telemedicinske sårjournal, Pleje.net.
Her vurderer vi patientens sårsituation ud fra billeder og en statusopdatering fra hjemmesygeplejen og planlægger herud fra det videre behandlingsforløb.
De telemedicinske konsultationer, hvor patienten oftest ikke aktivt deltager, kan erstatte ambulante kontroller samt sikre, at der ved forværring i patientens sårtilstand bliver lavet en hurtig revurdering og ændring af behandlingsplanen.
Sårcentret skal som udgangspunkt altid se nyhenviste patienter til et ambulant fremmøde.
Med afsæt i National handlingsplan for udbredelse af Telemedicin (2012) er telemedicinsk sårvurdering implementeret i alle landets kommuner og regioner pr. 31. august 2015.
Telemedicinsk sårvurdering understøtter og forbedrer samarbejdet på sårområdet mellem den kommunale hjemmesygepleje, hospitalet og almen praksis.
Den fælles samarbejdsaftale beskriver kommunikation, dokumentation og samarbejde mellem parterne i arbejdet med telemedicinsk sårvurdering omkring diabetiske fodsår og venøse bensår, der behandles tværsektorielt.
I Sårcentret, Hud- og Kønssygdomme, AUH, inkluderer vi alle sårtyper.
Samarbejdsaftale om telemedicinsk sårvurdering forankres i Sundhedsaftalen i Region Midtjylland.
Formålet med telemedicinsk sårvurdering er:
- At optimere samarbejdet på tværs af kommuner, hospitaler og almen praksis for herigennem at optimere udredning og behandling af patienter med sår
- At sikre kommunikationen mellem sektorer og sundhedspersoner, så patienterne får den rette behandling
- At sikre at patienter med sår oplever et velkoordineret og sammenhængende behandlingsforløb
- At reducere antallet af ambulante besøg i det omfang det behandlingsmæssigt er forsvarligt
- At de patienter der ønsker kan følge med i behandlingsforløbet via eget login
Den fælles sårjournal
Pleje.net er et webbaseret journalsystem, der udbydes af Dansk Telemedicin A/S. Sårjournalen bruges til kommunikation og dokumentation mellem patient, kommune og hospital, og er derfor et dialogredskab mellem parterne.
Bruger af systemet oprettes med en brugeradgang.
Ved behov for support på systemet kontaktes Fællesservicecenter i RH Midt – læs mere på www.faellesservicecenter.rm.dk.
Hvis det vurderes, at patientens behandlingsforløb egner sig til at indgå i telemedicinsk sårvurdering, orienteres patienten om muligheden.
Visitation til telemedicinsk sårvurdering kræver, at patienten giver samtykke. Samtykket skal afgives på et informeret grundlag, hvilket vil sige, at patienten skal have information om behandlingsmetoden, hvem der får adgang til hvilke oplysninger og have udleveret folderen om telemedicinsk sårvurdering.
Hospitalets ansvar
Sårcentret bruger kun telemedicinsk kommunikation til patienter, der er henvist og vurderet i Sårcentret. I enkelte tilfælde kan der gives råd via Pleje.net i ventetiden op til den første ambulante vurdering.
Når Sårcentret er tilknyttet patientens forløb på Pleje.net, har vi behandlingsansvaret.
Vi bruger pleje.net som dialogværktøj, og bidrager fortløbende med fyldestgørende oplysninger om iværksat sårbehandling og justering af samme.
Vi dokumenterer både i EPJ og på Pleje.net, så de to journaler er identiske.
Vi besvarer spørgsmål inden for 3 hverdage på hverdage.
I akutte tilfælde anvendes telefonisk kommunikation mellem sektorerne.