Om Sengeafsnit 3

Vores speciale

På Sengeafsnit 3 i Mave- og Tarmkirurgi (MTK3) er vi specialiseret i akut syge mave- og tarmkirurgiske patienter samt traumatologi. Vi behandler og plejer akutte indlagte patienter, som kommer til os via bl.a. Akutafdelingen eller Traumecenteret.

Vores patienter lider bl.a. af:

  • Benigne lidelser i mavesæk, galdeblære og bugspytkirtel
  • Gastrointestinale blødninger og traumer

Sengeafsnittet har plads til 19 patienter, heraf 4 pladser på vores observationsstue som er til akut og kritisk syge patienter, der kræver døgnbemanding.

Vi har en driftskoordinator i dagvagt, som står for den daglige drift og koordinerer pladserne i afsnittet. I aften- og nattevagter har vi fælleskoordinering og varetager alle opkald for hele Mave- og Tarmkirurgi fra kl. 15.00-08.00.

Unikke patientforløb og faglig udfordring

Arbejdsdagene på MTK3 er aldrig ens. Det gør hverdagen både dynamisk og faglig interessant.

Der er stor variation i patientforløbene. Nogen er komplekse, andre er simple. Nogen forløb er længerevarende, andre korte. Nogen patienter er selvhjulpne, andre er plejekrævende.

Vi stræber efter, at vores patienter får de bedste patientforløb. Derfor har vi udviklet “Det gode patientforløb”, som er en drejebog, vi bruger i hverdagen

Hos os omfatter det gode patientforløb:

  • Grundig og fyldestgørende modtagelse
  • Professionelt og tillidsfuldt behandlingsforløb
  • Systematisk og omfavnende udskrivelse

En typisk indlæggelse varer 2-5 dage. Det betyder, at du ofte møder en ny patient kort tid efter udskrivelsen af en anden. Det kræver, at du er omstillingsparat og klar til at håndtere nye udfordringer.

Fokus på pårørende

Vi lægger stor vægt på at støtte pårørende og opfordrer dem til at orientere sig i vores informationsmateriale via en QR-kode, der hænger ind til hver stue.

Vi opfordrer også patienterne til at inddrage deres pårørende f.eks. ved fysisk fremmøde til stuegang eller ved planlægning af udskrivelse.

Teamet bag Sengeafsnit 3

I sengeafsnittet møder du:

  • Sygeplejersker
  • Social- og sundhedsassistenter
  • Speciallæger tilknyttet SA3 (det akutte team)
  • Serviceassistenter
  • Sekretær
  • Studerende
  • Elever

Vi har også plejepersonale ansat, som er timelønnet.

Derudover samarbejder vi med mange forskellige faggrupper for at sikre faglig sparring og de bedste patientforløb.

Patientforløb i Sengeafsnit 3

Patienterne spænder bredt – fra yngre voksne til ældre – og deres behov er lige så forskellige som deres forløb. Det gør hver dag unik og fagligt udfordrende på Sengeafsnit 3 i Mave- og Tarmkirurgi. 

Læs mere om patientforløb i Sengeafsnit 3

 

 

Work-life balance

Fleksibilitet og medbestemmelse

På Sengeafsnit 3 har vi en høj grad af fleksibilitet. Vi forstår vigtigheden af, at du kan få dit arbejdsliv til at hænge sammen med dit privatliv. Derfor har vi både fuldtids- og deltidsansatte i afsnittet.

Hvis der i en periode af dit liv er brug for at gå fra fuldtid til deltid, er der ofte mulighed for det efter aftale med oversygeplejersken.

Alle medarbejdere har mulighed for at ønske vagter i systemet MyPlan. Vi står selv for at bytte vagter med kollegaer ved behov. Er det ikke muligt, og du har brug for fri eller anden vagttype, findes der ofte en løsning på det alligevel.

Vagter og bemanding

De fleste af os arbejder i 3-holdsskift, fordi vi godt kan lide fleksibiliteten. Det er også muligt at arbejde i 2-holdskift (dag- og aftenvagt eller dag- og nattevagt).

Vagterne ser sådan ud: 

  • Dagvagt: Kl. 07.00-15.00 (15.15) og består af 7+ personaler (heraf 1-2 på observationsstuen). 
  • Aftenvagt: Kl. 15.00-23.00 (23.15) og består af 5-6 personaler (heraf 1 på observationsstuen).
  • Nattevagt: Kl. 23.00-7.00 (7.15) og består af 3 personaler (heraf 1 på observationsstuen).
  • Weekend: 6 personaler i dagstid, 4 personaler i aftenvagt og 3 personaler i nattevagt.

Weekendarbejde

Weekender følger et fast rul. Du kan vælge imellem 4 weekender på 12 uger i skiftevis 8 og 12 timers vagter (det vil sige hver 3. weekend) eller 5 weekender på 12 uger i 8 timers vagter.  

Fælles for alle arbejdsweekender er, at fredag aften hører med. Det vil sige, at hvis du ønsker aftenvagter i en weekend, skal du også arbejde fredag aften. Det samme gælder i forhold til nattevagter. Det betyder, at du har 3 aften- eller nattevagter i streg. Det betyder til gengæld, at du altid har fri fredag aften op til din friweekend.

Løn

Løn- og ansættelsesforhold er i henhold til gældende overenskomst. Ansættelse er betinget af en tilfredsstillende børneattest og autorisation.

Trivsel og tryghed

En god start i afdelingen

Vi ved, at en god start er vigtig. Derfor tilbyder vi et struktureret onboardingforløb til nyansatte, som kan tilpasses individuelle behov.

Fire uger før du starter i MTK3, får du adgang til vores onboarding-app, hvor du bliver introduceret til afsnittet og afdelingen, og hvad du kan forvente af din introduktion i afsnittet.

Som nyansat får du to mentorer, hvoraf den ene er ansvarlig for din onboarding. I løbet af din første tid vil du bl.a. have undervisningsdage med nøglepersoner i afsnittet. 

Løbende samtaler og følgedage med din onboarding-ansvarlige sikrer din faglige udvikling (3, 6 og 12 måneder efter ansættelse), mens oversygeplejersken støtter din trivsel gennem samtaler (1, 3, 6 og 12 måneder efter ansættelse).

Patientkontakt den første tid

Som nyansat i vores sengeafsnit står du aldrig alene.

Under introduktionsforløbet er du ikke primær sygeplejerske for patienter. Du starter med at følge en af dine to mentorer, så du kan føle dig tryg, mens du lærer dagsrytmen og rutinerne at kende.

Efter 4-6 ugers følgeskab vil du blive tildelt egne patienter, men altid i makkerpar med en erfaren kollega.

Vagter i makkerpar og fælles time-out

Vi arbejder med primær sygepleje. Det vil sige, at du får ansvaret for helhedsplejen og stuegang for de patienter, du bliver tildelt på en vagt. Du planlægger selv dagen i forhold til at nå dine opgaver til tiden og går stuegang sammen med lægen hos dine patienter.

Det er forskelligt, hvor mange patienter, du vil have pr. dag- og aftenvagt. Det afhænger af patienternes tilstand og kompleksitet.

I nattevagt har du sammen med en kollega fællesansvar for hele afsnittet.

Vi arbejder altid i makkerpar i alle vagter – du har derfor altid en kollega at sparre med. Hver dag indkalder vores koordinator til time-out kl. 13.30. Formålet er at styrke samarbejdet og sikre, at alle kan nå deres opgaver til tiden.

Et stærkt sammenhold

I afsnittet hjælper vi hinanden og vægter et stærkt sammenhold.

Det kommer til udtryk ved at, vi:

  • arbejder i makkerpar.
  • bruger hinanden til at reflektere og tale højt om svære patientcases.
  • har en god spørgekultur, som både erfarne og nyansatte gør brug af.
  • har indført fællesfrokost for alle i afsnittet én gang i måneden. 
  • bestræber os på at holde formiddagspause, spise frokost og aftensmad sammen.

Find os på Instagram for at følge med i vores hverdag på afsnittet.

Sociale arrangementer

I Sengeafsnit 3 er vi et ungt team, som vil hinanden og sætter det sociale liv højt. Vi sørger for at skabe rammerne for, at du også kan lære dine kollegaer at kende uden for arbejdspladsen.

Vi har en fælles facebookgruppe og snapchatgruppe, som alle ansatte kan blive en del af. Her inviterer vi hinanden til f.eks. spontane fællesspisninger, by- eller kaffeture.

Derudover har vi et festudvalg på 4 personer, som løbende står for diverse arrangementer. Det kan f.eks. være fester, fællesspisning, biograftur eller julehygge.

I hele Mave- og Tarmkirurgi har vi et festudvalg på ca. 12 personer, som bl.a. står for at arrangere vores årlige MTK-fest. Hvert år deltager vi også talstærkt til DHL på både løbe- og gåhold.

Nærværende ledelse og faglig sparring

Vores ledelse består af engagerede fagpersoner, der arbejder tæt sammen med medarbejderne for at sikre en velfungerende afdeling.

Oversygeplejersken er en aktiv del af hverdagen og deltager i vores 10-minutters morgenmøde, hvor hun orienterer om dagens planer. Hendes dør er altid åben for både faglige og personlige samtaler.

Vi afholder ugentlige sygeplejefaglige konferencer, hvor vi samles til faglige drøftelser med udgangspunkt i Fundamentals of Care (FoC). Her deler vi viden og erfaringer med temaer eller patientcases.

En gang om måneden afholder vi teammøde med afdelingslægerne for at drøfte nye tiltag, tværfaglige cases og retningslinjer.

Hver anden måned holder cheflægen og chefsygeplejersken dialogmøde med medarbejderne, hvor vi drøfter aktuelle emner og nye initiativer i afdelingen.

Hvert år afholdes en medarbejderudviklingssamtale (MUS), hvor du sammen med din leder snakker trivsel og faglige udvikling for det kommende år.

Medarbejdertilbud på AUH

Ud over de tilbud, der findes på afdelingen, har hospitalet også sociale, faglige og festlige tilbud til dig som medarbejder.

Se alle medarbejdertilbud

Faglig udvikling

Kurser og nøglefunktioner  

Efter 1 års ansættelse bliver du oplært på vores observationsstue. Efter 1,5-2 års ansættelse har du mulighed for at blive oplært til at varetage koordinatorposten i aften- og nattevagter.

I Mave- og Tarmkirurgi har vi en intern uddannelse, som består af 5 uddannelsesdage i de forskellige subspecialer på tværs af afsnit. Uddannelsen er relevant efter 1,5 års ansættelse. Derefter vil der være mulighed for at søge om at komme på kurset "Akutsygepleje til patienter i sengeafsnit". 

Ved ønske om faglig udvikling er det muligt at fordybe sig i en af afsnittes nøglefunktioner såsom bl.a. smerter, kvalme, ernæring, stomi m.fl.

Forskning i fokus

Mave- og Tarmkirurgi er en afdeling, hvor der altid er forskellige forskningsprojekter i gang. Den viden bruger vi til at optimere og forbedre vores arbejdsgange og patientforløb. Vi har f.eks. implementeret et stort DAKIR-projekt i afdelingen, som har været en succes.

Sygeplejen på AUH

Læs om tilgangen til sygepleje på AUH og mød nogle af vores dygtige sygeplejersker:

Sygeplejen på AUH - nu og i fremtiden

Ledige jobs

Du er altid velkommen til at kontakte vores oversygeplejerske i afsnittet, Stine Christensen, hvis du har spørgsmål til muligheden for job.

Du kan kontakte Stine på telefon 2388 2388 eller mail stinchis@rm.dk

Vi tilbyder også, at du kan komme på besøg i afsnittet efter aftale. En af vores koordinatorer vil tage imod dig og vise dig lidt rundt. Kontakt os for et besøg. 

Herunder kan du gå til Region Midtjyllands jobportal, hvor du kan søge på ledige stillinger i hele regionen, herunder Mave- og Tarmkirurgi på AUH.