Neurologien er et selvstændigt speciale, der omfatter organiske sygdomme i det centrale- (hjerne og rygmarv) og perifere nervesystem (rødder og nerver) samt sygdomme i muskler og den neuromuskulære overgang.
De store neurologiske sygdomsgrupper omfatter bl.a. cerebrovaskulære sygdomme, bevægeforstyrrelser, multipel sklerose, epilepsi, demens, hovedpine og smerte, neuroinfektioner, neuromuskulære sygdomme, neuroonkologi, neurorehabilitering, neurotraumatologi, samt medfødte misdannelser og funktionsforstyrrelser, udviklingsdefekter og sjældne arvelige sygdomme.
Symptomer som hyppigt fører til henvisning til neurologisk undersøgelse omfatter bl.a. lammelser, koordinations- og bevægeforstyrrelser, hovedpine, smerter, svimmelhed, besvimelse, anfaldsfænomener, hukommelsesbesvær, føleforstyrrelser, og synsforstyrrelser. Det patientrelaterede arbejde inden for neurologien spænder fra akutte tilstande der kræver øjeblikkelig intervention til elektiv udredning, diagnostik, observation, behandling og rehabilitering. Man kan påvirke egen arbejdsform ved valg af subspeciale.
Faget udvikles hurtigt og det er væsentligt med stadig efteruddannelse og tæt samarbejde med de andre neurofag. Disse omfatter neurokirurgi, psykiatri, otologi, oftalmologi samt de diagnostiske fag neuroradiologi og neuropatologi.
Uddannelse til speciallæge i neurologi kan føre til såvel funktion som praktiserende speciallæge- som afdelingslæge- eller overlægestilling ved neurologiske og klinisk neurofysiologiske afdelinger. Som led i uddannelsen er der rig mulighed for ophold i udlandet.
Som uddannelsessøgende læge i Neurologi får man under ansættelsesforløbet tildelt en hovedvejleder, der er speciallæge i neurologi. Der vil blive afholdt vejledersamtaler løbende og en gang under ansættelsen foretages 360 graders feedback. Neurologi afholder 4 gange årligt vejlederfora, hvor speciallægerne kan evaluere den enkelte uddannelsessøgende læge og give denne feedback. Der er desuden indført invers-feedback, hvor de uddannelsessøgende læger evaluerer de seniore læger.
En gang årligt afholdes 3-timers møde, hvor de uddannelsessøgende læger har mulighed for at evaluere afdelingen som uddannelsessted og foreslå konkrete tiltag, der kan bedre afdelingens uddannelsestilbud til læger.
Reservelæger i introduktionsstilling deltager i 4 årlige uddannelsesdage i samarbejde med de neurologiske afdelinger i Aalborg, Viborg og Holstebro. I-læger og HU-læger i neurologi tilbydes desuden to årlige uddannelsesdage.
Neurologi har et uddannelsesteam bestående af en uddannelsesansvarlig overlæge, Marika Poulsen, en postgraduat klinisk lektor samt en uddannelseskoordinerende yngre læge og en undervisningsansvarlig yngre læge.
Kontakt for yderligere information
Hvis du er interesseret i det neurologiske speciale, er du velkommen til kontakte:
Cheflæge
Trine Tandrup
Email: trinlamm@rm.dk
Tlf: +45 7845 4240
Relevante links vedr. neurologisk speciallægeuddannelse
-
Målbeskrivelse for den neurologiske speciallægeuddannelse fra hhv 2011 og 2015
-
Kompetencekort for neurologisk introduktionsuddannelse
-
Beskrivelse af de neurologiske hoveduddannelsesforløb i Videreuddannelsesregion Nord
Introduktionsuddannelsen i neurologi varer 12 måneder. Hoveduddannelsen i neurologi varer 48 måneder. For psykiatere og neurokirurger tager sideuddannelsen i neurologi hhv. seks og tre måneder.
Under hoveduddannelsen i neurologi i Videreuddannelsesregion Nord er alle hoveduddannelseslæger et år på Neurologi på AUH som 3. år af deres uddannelsesforløb. Herudover er man ansat i neurologi på 1. og 4. år i hhv Aalborg, Viborg eller Holstebro. Hoveduddannelsens 2. år er sideuddannelse i psykiatri (3 mdr), neurokirurgi (3 mdr) og neurofysiologi (6 mdr). Se mere information om hoveduddannelse i neurologi ved links nederst på siden.
Vagter
Forvagten indgår i to-holds drift med vagt på tjenestestedet. Dagvagten møder 08.00-18.00, og aften/nattevagten møder 15.30-08.30. Forvagtens opgaver er modtagelse af akutte og indkaldte patienter i sengeafdelingerne, varetagelse af forefaldende lægearbejde i afdelingen, aftensstuegang samt tilsyn i Akutafdelingen.
Bagvagten indgår i to-holds drift. Dagvagten møder 08.00-16.00 og aften/nattevagten møder 15.30 med vagt på tjenestestedet frem til kl. 23.00, og herefter tilkaldevagt uden for tjenestestedet (30 min). Bagvagten varetager i dagtimerne visitation af akutte patienter, modtager eksterne telefoniske spørgsmål og har det overordnede overblik over belægningen i afdelingen. Fra kl. 16.00 varetager bagvagten herudover trombolysevagten, supervision af forvagt samt akutte tilsyn. Efter kl. 23.00 varetager bagvagten trombolysevagten på tilkald.
Fakta om afdelingen
Neurologi har 25 overlæger og 14 afdelingslæger. Afdelingen er normeret til 9 1. reservelæger i HU-neurologi, 9 reservelæger i introduktionsstilling, en suppleringsstilling til HU-neurokirurgi samt 3 suppleringsstillinger til HU-psykiatri to gange om året.
Afdelingen er opbygget med to sengeafsnit, neurologisk observationsafsnit, Neurologisk Klinik og Stroke Dagafsnit.
Stroke Sengeafsnit er afdelingens apopleksiafsnit med 19 senge, under Stroke hører desuden Stroke Dagafsnit, der udreder patienter med symptomer på TCI eller et mindre stroke. Neurologisk Sengegeafsnit modtager alle øvrige neurologiske patienter og har 7 sengepladser samt råder herudover over 3 pladser på neurologisk observationsafsnit samt 2 døgn-video-EEG overvågningspladser.
I medio 2020 får adelingen 10 hovedfunktionssenge til neurorehabilitering, disse senge etableres i et samarbejde med Ældresygdomme og Fysio- og Ergoterapien.
Neurologisk klinik er opdelt i SUBA (subakut team), der varetager subakutte tider og tilsyn samt følgende specialambulatorier:
Skleroseklinikken - Demensklinikken - Epilepsiklinikken - Klinik for Bevægeforstyrrelser - Neurovaskulær Klinik - Neuromuskulær Klinik - Neuroonkologisk klinik - Søvnklinikken - Smerte- og Hovedpineklinikken (Nørrebrogade 44)
I 2019 havde afdelingen 4280 indlæggelser, knap 20.000 ambulante kontakter og sammenlagt 3011 patienter i det vaskulære dagafsnit og den subakutte klinik.
Relevante links vedr. neurologisk speciallægeuddannelse
-
Målbeskrivelse for den neurologiske speciallægeuddannelse fra hhv 2011 og 2015
-
Kompetencekort for neurologisk introduktionsuddannelse
-
Beskrivelse af de neurologiske hoveduddannelsesforløb i Videreuddannelsesregion Nord
Her kan du læse:
Funktions- og opgavebeskrivelse for afdelingslæge i Neurologi (pdf)
- Daglig morgenundervisning og røntgenkonference
- Dagens Case på morgenkonference
- Gæsteundervisere: Onsdag kl. 08.15
- Klinisk demonstration: Torsdag kl. 08.15
- Journalclub: Fredag kl. 08.15
- Neurofysiologisk eeg/emg konference: Torsdag kl. 14.45
- Litteraturgennemgang: Afdelingens uddannelsessøgende læger foræres en bog, og der arrangeres læsegruppemøder
- Simulationstræning for yngre læger
Der er stort uddannelsesmæssigt potentiale i afdelingen. For at bringe undervisning og supervision ind i hverdagen, har vi i Neurologi stort fokus på vigtigheden af, at yngre og seniorer læger samarbejder omkring potentielle læringssituationer.
Udover lægelig videreuddannelse har afdelingen lægestuderende fra 8.-10. semester i klinikophold. Disse følger dagligt lægerne, og skal deltage i arbejdet og lære at optage en neurologisk journal og udføre neurologisk undersøgelse.
Som uddannelsessøgende læge vil ansættelsen starte med 4 introduktionsdage, hvor du vil få kendskab til afdelingen og blive introduceret til de forskellige systemer og funktioner. Ca. to uger før start får du tilsendt et personligt introduktionsprogram. Udover introduktion til afdelingen, deltager alle nye læger i fælles introduktion for nyansatte på AUH samt ved behov kursus i basal genoplivning.
Vagtplanen udsendes per mail senest 4 uger før. Vagtønsker sendes til relevante skemaplanlægger. Som nyansat vil du inden ansættelsens start blive kontaktet af sin vagtplanlægger mhp. vagtønsker for den første tid.
Alle uddannelsessøgende læger får tildelt en klinisk vejleder ved ansættelsens start. Vejlederen vil være speciallæge i neurologi. Under ansættelsen vil der løbende blive afholdt vejledersamtaler og én gang bliver der foretaget 360 graders feedback.