COMFORT studiet
Baggrund
En omfattende symptombyrde hos patienter med nyresvigt og deraf også en stor byrde for de pårørende, er årsag til at der er et stort behov for at udvikle en non-farmakologisk intervention til lindring af symptomer hos denne patientgruppe. En intervention, der kan skræddersyes til den enkelte person med nyresvigt og kan håndtere et eller flere symptomer samtidig med at den baserer sig på fælles beslutningstagning og understøtter patientens evne til selv at varetage deres sygdom.
Formål
COMFORT studiet har til formål i samarbejde med patienter, pårørende og klinikere at udvikle og teste effektiviteten af en skræddersyet kompleks intervention til symptomlindring for patienter med nyresvigt og deres pårørende.
Målgruppe
Programmet er et multicenter studie forankret på Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Herlev-Gentofte Hospital, med mulighed for at involvere alle 14 danske hospitaler med en nefrologisk afdeling. I alt involverer dette mere end 23.000 voksne med fremskreden nyresygdom, minimum 23.000 pårørende og mere end 1.400 klinikere.
Aktiviteter
Forskertemaet vil gennem komplekse interventioner teste en invention til lindring af symptomer. Denne Intervention baserer sig på fælles beslutningstagning og undervisning af personer der lever med nyresvigt. Et kerneelement i komplekse interventioner er involvering af interessenter, derfor har dette forskningsprogram til hensigt at involvere personer der lever med nyresvigt både patienter og pårørende, samt klinikkere.
Organisering
Forskningsprogrammet ledes af Klinisk specialist & Lektor Jeanette Finderup, i tæt samarbejde med den øvrige forskningsgruppe: Professor Hanne Agerskov, Professor Hanne Konradsen, Professor Ann Bonner og Malene Deele, Landsformand for Nyreforeningen. Forskergruppen understøttes af et internationalt advisory board. Programmet har også til hensigt at opbygge kapaciteten hos sygeplejersker gennem ansættelse af post-doc-stipendiater, Ph.d.-studerende og forskningsassistenter.
Klik på billedet for større udgave
Fondsmidler
Projektet er financieret i 5 år fra Novo Nordisk Fondens Nursing Research Programme.