Formål:

Forskningen på Øjensygdomme har som formål at udvikle øjenfaget efter højeste internationale videnskabelig standard til gavn for patienterne i Øjensygdomme optageområde, samt øjenpatienter i almindelighed.

Organisering:

Forskningen på Øjensygdomme gennemføres af forskningsinteresserede læger og andet personale. Aktiviteterne følger de generelle retningslinjer for Århus Universitetshospital, og udmøntes på følgende måde:

Professorer:

Har ansvaret for afdelingens overordnede forskningsplanlægning, herunder for budget, for skriftlige arbejder som udgår fra afdelingen i relation til forskning, og for definition af grænseflader mellem de projekter som udføres af personale på afdelingen. Den ordinære professor har det endelige forskningsansvar, men professorerne fordeler i det daglige ansvaret for afdelingens forskellige forskningsområder imellem sig.

Ansvarsfordelingen er aktuelt aftalt som følger:

Professor, overlæge, dr.med Toke Bek:
Bagerste øjenafsnit, herunder:
Øjets sansefunktion
Vaskulær patofysiologi, herunder trykforhold og uveitis
Diagnostik og behandling af nethindesygdomme, herunder glaukom
Proteomanalyse
Genetik i bageste afsnit
IT
Organisation

Professor, overlæge, dr.med Niels Ehlers:
Forreste øjenafsnit, herunder:
Hornhindens fysiologi og patofysiologi, herunder dens transparensforhold
Refraktiv kirurgi, herunder katarakt.
Immunologi/transplantation
Okulær onkologi
Genetik i forreste afsnit
Seniorforskere:

Defineres som forskere der har erhvervet en akademisk grad. Seniorforskere kan selvstændigt gennemføre og supervisere forskningsprojekter, herunder forestå administration af budget og personalebehov. Seniorforskere udarbejder selv relevant skriftligt materiale, herunder fondsansøgninger, ansøgning til etisk komité, publikationer og afrapportering.

Andre forskere:

Gennemfører forskningsprojekter under supervision

Mødeaktivitet:

Som et led i forskeruddannelsen afholdes der jævnligt vejledermøder i forbindelse med gennemførelsen af de enkelte forskningsprojekter. Herudover udpeger professorerne en seniorforsker, som tilrettelægger månedlige møder i form af en ”journal club” for øjenforskning, hvor de igangværende projekter på afdelingen fremlægges og diskuteres. Møderne er åbne for alle interesserede.

Projektplanlægning:

Forskeren fremsender skriftligt et projektforslag til den ansvarlige professor, såfremt projektet involverer patientundersøgelser tillige til afdelingsledelsen på Øjensygdomme.
Projektet diskuteres ved et forskningsmøde med en større kreds af interesserede inden for det pågældende forskningsområde.
Endelig projektbeskrivelse, herunder ansøgning til etisk komité o.lign. fremsendes til gennemsyn hos den ansvarlige kliniske professor, og hvis projektet involverer patientundersøgelser til afdelingsledelsen på Øjensygdomme.
Den ansvarlige professor og afdelingsledelsen vurderer projektets indpas i forhold til afdelingens øvrige igangværende projekter, og anviser på baggrund heraf de nødvendige lokaler, apparatur og andre faciliteter til projektets gennemførelse. Afdelingsledelsen er behjælpelig ved ansættelse af hjælpepersonale samt til at bevillige orlov ved frikøb fra klinisk ansættelse. Endelig rådgives om strategi for ansøgninger til fonde.
Seniorforskere kan evt, i samarbejde med den ansvarlige kliniske professor, opstille en plan for en flerhed af projekter, som diskuteres og vurderes samlet.

Publikationer:

Publikationer udarbejdes fortrinsvis i teams, hvor juniore forskere lærer skriveprocessen af mere seniore forskere. Alle publikationer udgående fra Øjensygdomme skal inden gennemses af den anvarlige professor, og såfremt der indgår patientundersøgelser tillige af afdelingsledelsen.

Øjensygdomme opfylder i øvrigt Vancouver reglerne for biomedicinske publikationer, hvilket betyder, at alle forfattere:

Har bidraget substantielt til idé og design af studiet eller analyse og fortolkning af data
Har deltaget i udarbejdelsen af artiklen eller har rettet den kritisk
Har accepteret det endelige manuskript
Det kvalificerer imidlertid ikke til medforfatterskab alene at indsamle data, at supervisere arbejdet eller at have skaffet fondsmidler.

Beskrivelse af Øjensygdommes forskningsområder:

Såvel Øjensygdommes generelle forskningspolitik som beskrivelsen af de enkelte projekter lægges på Øjensygdommes hjemmeside.

Afdelingsledelsen udpeger en seniorforsker, som har til opgave at holde siden ajourført med en beskrivelse af de løbende projekter, fondsbevillinger og publikationer.