På billedet ses fra venstre professor emeritus på Institut for Klinisk Medicin, AU, Peter Ott, klinsik lærestolsprofessor i Lever- Mave- og Tarmsygdomme, Henning Grønbæk, læge og professor på det lægevidenskabelige fakultet på Yale University og daglig leder for levertransplantationer på Yale-New Haven Hospitalets Transplantationscenter i Connecticut, USA, Michael L. Schilsky, og ledende overlæge i Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, Thomas Damgaard Sandahl. Foto: Tonny Foghmar.

25.09.2023

- Vi er rigtig glade for og stolte over, at vi på AUH arbejder tæt samme med læge og professor, Michael L. Schilsky, fra Yale-New Haven Hospital. Han er en enorm kapacitet på sit felt og verdenskendt inden for forskning og behandling af patienter med Wilsons sygdom, siger ledende overlæge i Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, Thomas Damgaard Sandahl, der sidste år var på et fem måneders forskningsophold hos den amerikanske samarbejdspartner.

Michael L. Schilsky er læge og professor på det lægevidenskabelige fakultet på Yale University og daglig leder for levertransplantationer på Yale-New Haven Hospitalets Transplantationscenter i Connecticut, USA. Han siger om samarbejdet:

- Det internationale samarbejde mellem AUH, Aarhus Universitet og Yale University og Yale-New Haven Hospital giver en unik mulighed for os som klinikere og forskere at udveksle information om patienter med sjældne leversygdomme, ligesom vi kan idéudvikle på tværs af Atlanten til gavn for den fremtidige behandling af patienter med Wilsons sygdom. Det hjælper os også med at accelerere udviklingen af biomarkører, der kan bruges til at undersøge og behandle patienter.

Thomas Damgaard Sandahl ser også stor værdi i samarbejdet med Yale-specialisten:

- Vi har landsfunktion på AUH i forhold til patienter med Wilsons sygdom. Det betyder, at vi står for behandlingen af de 45 patienter i landet, som lider af denne sjældne leversygdom. Det betyder meget, at jeg kan ringe til Michael, som ser op mod 400 patienter med Wilson sygdom om året, og få sparring, hvis jeg er i tvivl om, hvad der vil være det rigtige i forhold til behandling af en patient. På den måde kan vores patienter være helt sikre på, at de får den allerbedste behandling fra allerøverste hylde hos os på AUH, siger den ledende overlæge i Lever-, Mave- og Tarmsygdomme. 

Michael L. Schilsky besøgte både Lever-, Mave- og Tarmsygdomme og Molekylær Medicinsk Afdeling på AUH. Han hæftede sig ved det tætte tværfaglige samarbejde, der er i Lever-, Mave- og Tarmsygdomme til gavn for patienter med Wilsons sygdom. Han fremhævede den måde, hvor forskning, undervisning og det kliniske arbejde går hånd i hånd til gavn for patienterne, herunder afdelingens samarbejde med Molekylær Medicinsk Afdeling. 

Michael L. Schilsky afholdte sin tiltrædelsesforelæsning som adjungeret æresprofessor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet den 21. september. Han er blandt andet initiativtager og ledende forsker på det multinationale Wilsons Disease Registry-studie, der har base på Yale University, og som AUH bidrager til.