Operationsteamet på OP Nord 1, der gennemførte Danmarks første kikkertoperationer i halsens kirtler den 22. maj. Fra venstre ses anæstesisygeplejerske i Bedøvelse og Operation Nord, Janne Skjølstrup Jensen, den tyske chefkirurg, Elias Karakas, overlæge i Øre-, Næse- og Halskirurgi, Lars Rolighed, afdelingslæge i Øre-, Næse- og Halskirurgi, Niels Krintel Petersen, operationssygeplejerske Line Svit og operationssygeplejerske, Marie Elizabeth Højsgaard fra Bedøvelse og Operation Nord. Foto: Tonny Foghmar.

23.05.2023

Den 22. maj gennemførte overlæge, Lars Rolighed, fra Øre-, Næse- og Halskirurgi, sammen med resten af sit operationsteam fra Øre-, Næse- og Halskirurgi og Bedøvelse og Operation Nord de første to kikkertoperationer på halsens kirtler i Danmark.

Normalt foretager halskirurger disse operationer gennem en åbning på forsiden af halsen, men nu kan kirurger på AUH altså fjerne den syge knude eller det syge væv i skjoldbruskirtlen og biskjoldbruskkirtlerne ved en kikkertoperation gennem munden. Patienterne får derfor ikke noget ar udvendigt på halsen efterfølgende.

Samarbejde med tysk pioner

Forberedelserne til Danmarkspremieren har blandt andet bestået i, at operationsteamet fra AUH har været på besøg hos pioneren på området, chefkirurg Elias Karakas, på Krefeld GMBH Hospital i Düsseldorf. Den tyske kirurg var derfor også med på operationsstuen på AUH den 22. maj, da operationsteamet gennemførte de første kikkertoperationer med succes.

Chefkirurg, Elias Karakas, fortæller om sin dag på AUH:

- Jeg oplevede, at operationsteamet var erfarent, og både kirurger og sygeplejersker var dygtige og virkelig godt forberedte. Hele set-up'et på operationsstuen virkede meget organiseret og professionelt, og entusiasmen ved at lære nyt og indføre denne nye type behandling i Danmark var stor hos alle på operationsstuen. Jeg har kun stor ros at give til kirurg Lars Rolighed og hans team, fortæller chefkirurg, Elias Karakas, Krefeld GMBH Hospital.  

Overlæge, Lars Rolighed, fortæller:

- Jeg er stolt over, at vi nu på AUH – og i Danmark – kan tilbyde denne nye type operation til en række patienter. Jeg er særligt stolt af hele operationsteamet, som virkelig har arbejdet meget professionelt med at forberede og udføre de første kikkertoperationer på halsens kirtler i landet, siger overlæge Lars Rolighed i Øre-, Næse- og Halskirurgi, som håber, at den nye type operation vil komme mange patienter til gode.