Operationsteamet til den første stemmefeminisering: Fra venstre anæstesilæge Marianne Rohde, anæstesisygeplejerske Kasper Uldall Veiss-Pedersen, speciallæge i hoved- og halskirurgi Dalia Gustaityte Larsen, operationssygeplejerske Miriam Bjerrum og operationssygeplejerske Pernille Elbinger.

05.06.2023

Den 2. juni foretog Dalia Gustaityte Larsen, Speciallæge i hoved- og halskirurgi, feminisering af stemmen på en patient, som er i gang med kønsbekræftende indgreb fra mand til kvinde.

Dalia har med hjælp fra internationaliseringspuljen været på Voicest Clinic i Istanbul, Tyrkiet og MEVOC Clinic i Hamburg, Tyskland, for at blive oplært i indgrebet.

Selve indgrebet foregår indvendigt i halsen gennem kikkert og har til formål at forkorte stemmelæberne, hvilket gør stemmen lysere. Det er et af de skridt, transkønnede kan vælge at få foretaget som led i et kønsskifte.

Dalia fortæller om proceduren:

- Patienten er i fuld narkose under indgrebet. Den første del af proceduren består af slimhindefjernelse med en laser på den forreste del af begge stemmelæber, som skal syes sammen. Det gør vi fordi, det skaber en såroverflade på hver side, som vil hjælpe stemmelæberne med at vokse sammen i deres nye form.

Herefter syes de to stemmelæber sammen med to sting.

- Det ser enkelt ud, dog kræver det både tålmodighed, præcision og tid til at vænne sig til nye instrumenter, som bliver anvendt. Der findes flere forskellige teknikker til stemmefeminisering; både udvendigt gennem halsen og indvendigt gennem kikkert. Jeg ville gerne starte med den, som er mest kendt blandt verdens førende hoved- og halskirurger.

Indgrebet gik godt, og alle på operationsstuen var glade og tilfredse.

Patienten må ikke bruge sin stemme i den første uge, efter det må hun begynde at hviske forsigtigt. Efter to uger må hun begynde at tale i korte sætninger. Det er på grund af risikoen for at såret springer op. Først efter nogle måneder vil det endelige resultat vise sig i form af en lysere stemme.


Før- og efterbilleder af stemmelæberne, gennem kikkert med kamera i halsen på patienten.