Formand for Bundgaard-Fonden Jens Jørgen Madsen overrækker donation på 6,6 mio. kr. til cheflæge i Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital
Formand for Bundgaard-Fonden Jens Jørgen Madsen overrækker donation på 6,6 mio. kr. til cheflæge i Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital. Foto: Tonny Foghmar

07.06.2024

Kardiologisk laboratorium behandler blandt andet voksne patienter med forsnævring af kranspulsårer, blodprop i hjertet og akut blodprop i lungerne.

Bundgaard-Fonden har finansieret røntgensystemnet med 6,6 mio. kroner. Det nye udstyr integreres med specielt udstyr som muliggør integration af billeder og 3D modeller fra både ”live” og tidligere billeddiagnostiske undersøgelser, et setup som aktuelt kun findes få andre steder i verden.

- Det betyder, at man på en stor skærm for eksempel kan se billeder fra en tidligere foretaget CT-skanning, ved siden af en ”live” pågående ultralydsskanning indvendig i blodkarrene og en 3D-visning af blodkarrene i hjertet. Via denne integration af data og information kan lægerne både bevare et overblik og lynhurtigt opnå indsigt i specifikke detaljer relevant for den aktuelle behandling. Det giver et mere sikkert og skræddersyet indgreb for patienten, fortæller cheflæge på Hjertesygdomme Christian Gerdes.

Dertil kommer, at udstyret bruger mindre røntgenstråling, hvilket har stor betydning for medarbejdere, som færdes på det kardiologiske laboratorium og udsættes for røntgenstråling hver dag. Det samme gælder patienterne, som udsættes for mindre stråling både fordi udstyret afgiver mindre, og procedurerne vil typisk kunne klares på kortere tid.

Endnu en stor fordel er, at hjertelægerne som led i undervisning og uddannelse af fagfæller andre steder i verden kan livetransmittere fra indgreb, ved hjælp af det nye udstyr. Der er stor interesse for at se og lære af indgrebene, hvor AUH er blandt de absolut bedste i verden.  

- Det er en stor glæde, at Bundgaard-Fonden igen bidrager med en donation, der gør en mærkbar forskel for patienter, der rammes af alvorlige hjerte- og karsygdomme. Derfor har vi valgt at støtte dette nye røntgensystem, som både bidrager til en bedre behandling og større sikkerhed for såvel medarbejdere som patienter. Ikke mindst er det interessant, at udstyret også kan bruges til uddannelse af hjertelæger andre steder i verden, så hjælpen også rækker ud over hospitalets mure. Ydermere medvirker røntgensystemet til, at Aarhus Universitetshospital fastholder sin position i den absolutte internationale elite i forbindelse med behandling af hjerte- og karsygdom, siger formand for Bundgaard-Fonden Jens Jørgen Madsen.