Her ses nogle af de mange medarbejdere, der har andel i, at AUH i år vinder førstepladsplaceringer inden for 11 behandlingsområder i konkurrence om Danmarks Bedste Hospital 2024. Billedet er taget på AUH's hjerte-helikopterplatform. Foto: Tonny Foghmar, AUH.
Hospitalsmedarbejdere fejrer Danmarks Bedste Hospital
Her ses nogle af de mange medarbejdere, der har andel i, at AUH i år vinder førstepladsplaceringer inden for 11 behandlingsområder i konkurrence om Danmarks Bedste Hospital 2024. Billedet er taget på AUH's hjerte-helikopterplatform. Foto: Tonny Foghmar, AUH.

01.03.2024

For 15. gang kan AUH lade sig kåre som Danmarks bedste hospital. Dagens Medicin kårer nemlig i dag AUH til landets bedste hospital i avisens kvalitetskonkurrence om Danmarks Bedste Hospital 2024.

AUH vinder i kategorien "store hospitaler", som omfatter de fire største hospitaler i Danmark. I år har AUH den bedste samlede patienttilfredshed og bliver både kåret til det bedste hospital på hjerte-kar området og kræftområdet. Desuden er AUH det hospital i landet med flest behandlingsområder, der vinder førstepladser.

Stort tillykke til AUH

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) er imponeret over, at AUH igen i år bliver kåret som Danmarks Bedste Hospital.

- Stort tillykke til Aarhus Universitetshospital, som for 15. gang cementerer sin position som Danmarks Bedste Hospital. Det kommer ikke bag på mig, at I - AUH's engagerede medarbejdere - gør det godt og fortjener hæder og ære, men nogle kan have fået et andet indtryk fra radio og tv. Med 11 førstepladser og kåringer som Danmarks bedste til hjerte-kar, Danmarks bedste til kræftbehandling og til sidst til Danmarks Bedste (store) Hospital, beviser I, at der hører meget mere til historien om AUH og ikke mindst fagfolkenes dygtige og dedikerede indsats for patienterne i Region Midtjylland, siger regionsrådsformanden.

Leverer høj kvalitet

Lægefaglig direktør på AUH, Michael Braüner Schmidt, er stolt over dette års kåring og rigtig glad på patienternes vegne:

- At AUH igen i år kåres som Danmarks bedste hospital og også placerer sig meget flot i international sammenhæng, kan vi i høj grad takke jer dygtige medarbejdere for. I leverer hver dag det ypperste til vores patienter. De 11 behandlingsområder på AUH, som i år kåres til landets bedste, illustrerer, at vi er et komplet hospital med førstepladser inden for blandt andet hjerte-karkirurgi, kræftbehandling, gigt og sygdomme i hjernen, siger Michael Braüner Schmidt og fortsætter:

- Kåringen viser, at vores patienter kan være både trygge og sikre på, at den udredning, diagnosticering, behandling og pleje, de får hos os, er fra den allerøverste hylde. Når vi sammenligner os internationalt er billedet det samme, idet nyhedsmagasinet Newsweek netop har offentliggjort, at AUH ligger nr. 23 på listen over 2.800 hospitaler i 30 lande. Det glæder mig umådeligt meget på patienternes vegne.

AUH's lægefaglige direktør tilføjer:

- 2023 var et turbulent år for AUH på grund af den ulykkelige sag om overskridelse af de maksimale ventetider, som vi har lært meget af. Samtidig er det vigtigt at huske på, at kvaliteten af behandlingerne på AUH er i top. Det er Dagens Medicins kåring i dag med til at understrege, fordi nyhedsmediet på baggrund af landsdækkende kvalitetsdata kårer AUH som landets bedste store hospital, siger Michael Braüner Schmidt.

Dagens Medicin forklarer baggrund for kåring

AUH scorer 95,8 indekspoint ud af 100 mulige inden for behandlingskvalitet, som tæller 90 pct. af årets samlede kåring, mens hospitalet scorer 100 ud af 100 mulige inden for patienttilfredshed (sammen med Rigshospitalet og Hospitalsenhed Midt), som tæller 10 pct. af årets kåring. Samlet udløser det en score på 96,2.

- Efter at have vundet både delkåringen på hjerte-kar området og kræftområdet i år, er det ikke overraskende, at Aarhus Universitetshospital nu også igen er kåret som Danmarks Bedste Store Hospital på tværs af 48 behandlingsområder. I år er det relativt overlegent, mens det er tæt mellem nr. 2, 3 og 4. AUH deltager i 44 behandlingsområder i år og vinder 11. Det gør også AUH til det hospital med flest vinder-områder foran Odense Universitetshospital med 10. Vores årlige kåring af Danmarks Bedste Hospitaler er baseret på klinisk kvalitetsdata fra primært 2022 og 2023, som hospitalerne selv indberetter, og 'Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser', fortæller Asser H. J. Pelle, redaktionschef for Dagens Medicin og ansvarlig for Danmarks Bedste Hospitaler.

De 11 behandlingsområder

AUH vinder førstepladsen inden for følgende 11 behandlingsområder:

 • Livmoderhalskræft, delt med Rigshospitalet og Odense Universitetshospital
 • Bugspytkirtelkræft
 • Blærekræft
 • Lungekræft
 • Palliativ behandling
 • Kroniske myeloide sygdomme (blodsygdomme), delt med Rigshospitalet og Aalborg Universitetshospital
 • Subaraknoidalblødning (hjernekirurgi)
 • Rygsøjlegigt
 • Perifer bypass (hjerte-kar)
 • Isoleret bypass (hjerte-kar), delt med Rigshospitalet
 • Carotis trombendarterektomi (hjerte-kar)

Placeringerne blandt de store hospitaler

 1. Aarhus Universitetshospital, samlet score indekspoint 96,2
 2. Aalborg Universitetshospital, samlet score indekspoint 93,9
 3. Rigshospitalet, samlet score indekspoint 93,7
 4. Odense Universitetshospital, samlet score indekspoint 93,5