Gruppe af medarbejdere fejrer åbning af friklinik
Åbningen af klinikken på AUH blev også fejret med flag og kagemand. Foto: Tonny Foghmar

01.07.2024

Den 1. juli har vi åbnet to nye neurofysiologiske friklinikker, som skal sikre midtjyder hurtig adgang til undersøgelse og behandling for sygdomme i hjerne, rygmarv, nerver eller muskler.

Eksempler på neurofysiologiske sygdomme, som klinikken retter sig mod, er epilepsi, karpaltunnelsyndrom og andre neuromuskulære sygdomme.

Der bliver to friklinikker, som tilbyder undersøgelser og behandlinger på Regionshospitalet Viborg og Aarhus Universitetshospital. Med friklinikkerne vil vi kunne tilbyde flere borgere rettidig behandling.

Friklinikker er afdelinger, der løser veldefinerede opgaver og er ”friholdt” fra andre opgaver, der forhindrer, at arbejdet kan organiseres effektivt. Det sikrer patienterne et hurtigt tilbud, og regionen undgår at henvise patienter til dyrere behandling på privathospitaler.

Neurofysiologiske patienter undersøges og behandles i Region Midtjylland på hospitalerne i Gødstrup, Viborg og Aarhus. En del patienter har hidtil været henvist til privathospital på regionens regning, fordi ventetiden på regionens hospitaler har været for lang.

Her er tre af de ansatte, der skal arbejde i den nye friklinik på RH Viborg. Ffoto: Agata Lenczewska-Madsen, HE Midt.

Friklinikkerne oprettes for foreløbigt tre år. På de tre år forventer klinikkerne at kunne tilbyde cirka 2450 undersøgelser i Viborg og cirka 6030 undersøgelser i Aarhus. Det er cirka 1577 flere undersøgelser og behandlinger, end den nuværende kapacitet på regionens hospitaler tillader.

De nye neurofysiologiske friklinikker skal via forskellige elektriske målemetoder afklare forskellige sygdomme i hjerne, rygmarv, nerver eller muskler:

  • EEG (Elektroencefalografi) laves for at finde ud af, om den elektriske aktivitet i hjernen foregår normalt. Ved undersøgelsen bruges elektroder på huden, som registrerer aktiviteten i hjernen.
  • ENG (elektroneurongrafi) er en nerveledningsundersøgelse, der undersøger funktionen af nerver i arme og eller ben.
  • EMG (elektromyografi) undersøger musklers elektriske aktivitet, der bl.a. kan afsløre betændelsestilstande i muskler.