Fællesskab om læringsaktiviteter giver sygeplejestuderende et bedre praktikforløb
Nyt initiativ på AUH forbedrer sygeplejestuderendes oplevelse af deres praktikforløb.
28.03.2025
Afdeling for Bedøvelse og Operation Syd har iværksat et nyt initiativ for at forbedre sygeplejestuderendes oplevelse af deres praktikforløb.
Initiativet består af en række fælles læringsaktiviteter på tværs af afsnit i afdelingen med det formål at højne kvaliteten af praktikforløbene og reducere frafaldet blandt studerende i overgangen til klinisk praksis.
For de studerende betyder det en tryg og sammenhængende praktikoplevelse, hvor de gennem praktiske øvelser og kritisk refleksion styrker og udvikler deres faglige kompetencer samt opbygger et stærkere fællesskab på tværs af afsnit og semestre.
For vejlederne er tiltaget med til at styrke samarbejdet og vidensdelingen på tværs af afsnittene, og de oplever, at de arbejder mere kreativt med deres vejlederpraksis. Herudover oplever vejlederne, at de kan spare tid, når de kan deles om opgaver, som fx introduktion til uddannelsesinstitutionens obligatoriske aktiviteter.
En tryg overgang til den kliniske virkelighed
Det centrale i initiativet er fællesskabet, og at de studerende i et trygt miljø lærer at stå frem og mærke på egen krop, hvordan de kan bruge sig selv og deres faglighed.
Læringsaktiviteterne opleves som meningsfulde, da de er tæt knyttet til de opgaver og problemstillinger, de studerende møder i deres eget afsnit. Dette skyldes både, at aktiviteterne og cases er relevante og genkendelige, og at de studerende oplever en styrket evne til at samarbejde fagligt med personalet, når de vender tilbage til afsnittet.
Ifølge uddannelsesansvarlige sygeplejersker i Bedøvelse og Operation Syd, Marianne Poulsen Træger og Kirstine Bentzen, er det kombinationen og rækkefølgen af aktiviteterne, der gør den store forskel:
- Vi starter med Fælles Refleksion, hvor studerende i grupper drøfter cases fra praksis under facilitering af en uddannelsesansvarlig sygeplejerske. Det gentager vi 4-5 gange i et forløb. Her får de studerende mulighed for at udveksle perspektiver og foretage kritisk refleksion over udfordrende oplevelser. Efter hver Fælles Refleksion har de studerende en fælles frokost på egen hånd, hvilket har vist sig at have stor betydning for fællesskabet.
- En anden central aktivitet er Prøv-dag, hvor der fokuseres på færdighedstræning og simulationsbaseret læring. De studerende gennemgår på dagen fire forskellige stationer med sygeplejesituationer, som de forventes at kunne håndtere i det daglige arbejde. Træningen styrker de praktiske kompetencer, og ifølge en evaluering er dagen med til at skabe en tryg overgang til den kliniske virkelighed.
Derudover indgår fælles introduktion til uddannelsens fastlagte aktiviteter og besøg i Sterilcentret.
Gode tilbagemeldinger fra studerende og vejledere
Der er afholdt to fokusgruppeinterview med de studerende, som viser stor begejstring for initiativet.
De studerende fremhæver blandt andet:
- En stærkere følelse af at være en del af et fagligt og socialt fællesskab
- Muligheden for at drøfte oplevelser fra praksis i et trygt forum
- En oplevelse af at blive set og prioriteret i praktikforløbet
- Nytten af at lære af hinanden, at blive udfordret og at skulle argumenter fagligt.
Om initiativets positive effekt på kliniske vejlederes arbejde siger, uddannelsesansvarlige sygeplejersker i Bedøvelse og Operation Syd Marianne Poulsen Træger og Kirstine Bentzen:
- Vi har fået et mere sammentømret vejlederteam. Når vi kender hinandens styrker, bliver det oplagt at sparre og samarbejde på tværs, og vi oplever et meget stærkt engagement fra vejlederene, som formentlig også smitter af på de studerende i dagligdagen."
Det nye tiltag har dermed ikke kun forbedret de studerendes praktikforløb, men har også styrket samarbejdet mellem vejlederne i Bedøvelse og Operation Syd. De uddannelsesansvarlige siger videre:
- Vi viser med tiltaget, hvordan man ved at prioritere de studerendes praktik, kan højne kvaliteten af praktikken, og vi er blevet bekræftet i vores formodning om, at hvis vi kan lykkes med at skabe flere meningsfulde fællesskaber for studerende, så kan det være en vej til at forbedre praktikken i sygeplejerskeuddannelsen.