Retningslinje for supervision af uddannelsessøgende læger

Formål

At beskrive supervisionspraksis i Akutafdelingen.

I Akutafdelingen superviseres alle patientforløb af speciallæger. Målet er at understøtte patientsikkerhed og fremme læring.

 

Patientgruppe/Patientforløb/Anden målgruppe

Dokumentet henvender sig til alle medarbejdere i Akutafdelingen.

 

Definition af supervisionsbegrebet

Supervision er en faglig lærings- og udviklingsmetode, der skal understøtte faglig udvikling og sikre kvaliteten i patientbehandlingen. Supervision udøves af speciallæge med særlig erfaring indenfor forskellige specialer og fagområder.

I Akutafdelingen anvendes ISTAP som supervisionsredskab mellem KBU/ HU almen medicin og speciallæge (PDF udgave af ISTAP vedhæftet)

 

Fremgangsmåde 

Vedrørende basale kliniske og organisatoriske spørgsmål: Supervision af KBU og HU almen medicin med funktion i afdelingen varetages af afdelingens Akutlæger.

Vedrørende ortopædkirurgiske patientforløb:

Supervision af KBU/ HU almen medicin læger med funktion i Skadestuen varetages af Skadelæge 1 ( Ortopædkirurgisk speciallæge) som er tilstede fra kl. 08.00 - 23.00. Efter aftale med skade 1 kan supervisionen varetages af E-mellemvagt.

Fra kl. 23.00 - 08.00 varetages supervisionen vedrørende ortopædkirurgiske problemstillinger af E-mellemvagt som refererer til traumevagt eller E-bagvagt.

Vedrørende medicinske patientforløb: Supervision af KBU / HU almen medicin læger med funktion i Traumecenter varetages initielt af tilstedeværende Akutlæge og ved efter aftale med Akutlæge med relevant specialesbagvagt.

Vedrørende organkirurgiske patientforløb: Supervision af KBU/ HU almen medicin læger med funktion som akut 5 i dagvagt og akut 3 i aftenvagt i Akutafsnit 1 varetages af L-mellemvagt fra kl.08.00-22.00. L-mellemvagt refererer til L bagvagt.

 

 

Hvad er ISTAP

ISTAP er et tværfagligt specialespecifikt supervisions redskab som er blevet udviklet med henblik på at understøtte supervision af uddannelsessøgende, fremme udvikling af den uddannelsessøgendes akutmedicinske kompetence og samtidig koble de kliniske redskaber, der allerede er implementeret i FAA (ISBAR og ABCDE principperne). ISBAR er udviklet af Dansk selskab for Patientsikkerhed (11) og er den danske oversættelse og tilpasning af en amerikansk metode oprindelig udviklet til sikker mundtlig kommunikation i atomubåde. ISBAR, (I : Identifikation af patient, S : Situation, B: Klinisk baggrund, A : Analyse, R: Råd) anvender en struktureret model for mundtlig kommunikation mellem sundhedsprofessionelle omkring patienter. Ved hjælp af klar og konkret kommunikationen skabes et godt grundlag for at alle relevante informationer om patienter inddrages i samtalen.

 

ISTAP er et akronym for Identifikation, Symptomer/Situation, Tentative diagnoser, Aktion og Plan.

 

 

ISTAP Supervision:

Identifikation

Symptomer, situation, relevant historik

          

Tanker om differentialdiagnoser

Aktiviteter der allerede er iværksat

Plan for TOKS, tiltag & info til pt/team

Målet med et sådant supervisions-redskab er at fremme læring hos den uddannelsessøgende, understøtte tværfaglighed, øge patientsikkerhed og øge effektivisering i det kliniske arbejde ved at arbejde med en systematisk tilgang til:

Patientens symptomer og anamnese

Differentialdiagnoser

Opmærksomhed på rettidighed i patientens behandlingsplan/forløb

 

Tværfagligt Uddannelsesteam, Akutafdelingen. 2016