Kontaktpersoner

Lærestolsprofessor, ledende overlæge, Christian Erikstrup
cherik@rm.dk
Tlf. 3059 5085

Cheflæge, klinisk lektor Bjarne Kuno Møller
bjmoel@rm.dk
Tlf. 7845 5000

Beskrivelse af afsnittet

Blodbank og Immunologi har en målsætning om, at forskning og udvikling skal være en naturlig del af afdelingens kerneopgave, så alle medarbejdere har ret og pligt til at undres, foreslå forbedret diagnostik og behandling samt bidrage til, at opgaver løses endnu bedre.

Blodbank og Immunologi har 5 overordnede forskningsområder

 

Det Danske Bloddonorstudie

Afdelingen er medstifter af Det Danske Bloddonorstudie med over 165.000 inkluderede donorer. Bloddonorstudiet er en stor befolkningsundersøgelse og biobank til undersøgelse af såvel forskningsspørgsmål vedr. donorhelbred og donations betydning for helbredet men også generelle helbredsrelaterede spørgsmål. Studiet er internationalt kendt og samarbejder nu også med andre store studier. Studiet er en del af Regionernes Bio- og Genombank (Dansk Bloddonor Biobank). Over 110.000 deltagere er blevet chip-genotyperet for +600.000 enkeltbase polymorfier. Studiets data og biobank egner sig eksempelvis til undersøgelse af nye biomarkører for sygdom. Studiet er landsdækkende og genererer et stort antal videnskabelige artikler årligt.

I et understudie er 10.000 donorer deltagere podet i næsen og undersøgt for Staphylococcus aureus.

Hovedfokus for afdelingens forskning i Det Danske Bloddonorstudie er studier i modtagelighed for infektioner, astma, allergi og desuden jernmangel blandt bloddonorer. Afdelingen er endvidere en aktiv deltager i The Scandinavian Transfusions and Donations Database (SCANDAT). En stor database over alle donationer, donorer og recipienter i Sverige og Danmark, koblet til landenes nationale helbredsregistre.

DBDS er præsenteret i denne artikel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10244044/

Artikler fra ovennævnte områder kan findes her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=erikstrup+c+AND+blood+donor

Center for Gen- og CelleTerapi

Der er en stigende interesse for celleterapi baseret på immun- og stamceller. Betydelige teknologiske fremskridt har bragt os tættere på at realisere potentialet inden for avancerede terapiformer ved brug af genredigerede celler. Overgangen fra præklinisk forskning til klinisk praksis er dog stadig en kompleks og tidskrævende proces, da implementeringen af celleproduktion i overensstemmelse med GMP-standarder stiller store krav til overholdelse af myndighedernes retningslinjer for Avancerede Terapeutiske Lægemidler (ATMP).

Mesenkymale stamceller (MSC), som kan udvindes fra patientens eget fedtvæv eller knoglemarv, har vist sig anvendelige inden for en bred vifte af områder inden for regenerativ medicin og immunmodulering. Adskillige prækliniske forsøg er i gang på Aarhus Universitetshospital inden for områder som nyremedicin, plastikkirurgi og neuroregeneration. Det første kliniske forsøg inden for behandling af degenerativ diskus sygdom blev igangsat i 2023 i samarbejde med Ortopædkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, og derudover planlægges en række kliniske projekter, hvor MSC anvendes i behandling af patienter med mave-/tarm-sygdomme og komplikationer til diabetes. Projekterne er støttet af Innovationsfondens Grand Solutions-program.

Chimeric antigen receptor (CAR)-T celler er patientens egne T celler, der efter genredigering udrustes til målrettet at angribe cancerceller. Behandlingen har vist sig effektiv til behandling af flere former for maligne hæmatologiske sygdomme og forventes anvendelige ved individualiseret cellulær kræftimmunterapi i bredere forstand. Blodbank og Immunologi er involveret i et nationalt CAR-T celleprojekt ("NEW ERA CAR T cells"), som støttes af Sundhedsministeriets immunterapipulje og Karen Elise Jensens Fond. Projektets formål er at forbedre mulighederne for at regulere aktiviteten af CAR-T cellerne i kroppen efter indgift, hvilket forventes at mindske behandlingens bivirkninger og dermed øge den acceptable dosis og kliniske effekt.

Gen-redigerede hæmatopoietiske stamceller (GE-HSC) planlægges anvendt som kurativ terapi til patienter med livstruende immundefekter, som i dag mangler sikre og effektive behandlingsmuligheder. Princippet går ud på at korrigere den genetiske årsag til immundefekten i patientens egne stamceller ved hjælp af CRISPR-Cas9 genredigering, hvorefter cellerne, efter transplantation, kan genoprette en sund immunrespons. Gennem et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital er CRISPR/Cas9-centret, PASCAL-MID, blevet etableret med støtte fra Innovationsfondens Grand Solutions-program til udvikling af netop denne type behandling.

Det Internationale Center for Immundefektsygdomme (ICID)

Det Internationale Center for Immundefektsygdomme (ICID) er et tværfagligt initiativ mellem Infektionsmedicinsk Afdeling, Børneafdelingen, Molekylær Medicinsk Afdeling og Blodbank og Immunologi på Aarhus Universitetshospital. Disse afdelinger samarbejder om undersøgelse og behandling af patienter med immundefekter og bidrager med viden og ekspertise fra forskellige vinkler. Med ICID er målet for Aarhus Universitetshospital at etablere et internationalt center med høj ekspertise i klinisk vurdering og udredning, diagnostik, overvågning, behandling og forskning i primære immundefekter og periodiske febersyndromer.

Centret vil være førende inden for behandling af disse patientgrupper og lægger vægt på at samle ekspertise på tværs af alle relevante specialer for at forkorte vejen fra klinik til forskning og tilbage til klinikken til gavn for patienterne.Det Internationale Center for Immundefektsygdomme (ICID) er et tværfagligt initiativ mellem Infektionsmedicinsk Afdeling, Børneafdelingen, Molekylær Medicinsk Afdeling og Blodbank og Immunologi på Aarhus Universitetshospital. Disse afdelinger samarbejder om undersøgelse og behandling af patienter med immundefekter og bidrager med viden og ekspertise fra forskellige vinkler. Med ICID er målet for Aarhus Universitetshospital at etablere et internationalt center med høj ekspertise i klinisk vurdering og udredning, diagnostik, overvågning, behandling og forskning i primære immundefekter og periodiske febersyndromer. Centret vil være førende inden for behandling af disse patientgrupper og lægger vægt på at samle ekspertise på tværs af alle relevante specialer for at forkorte vejen fra klinik til forskning og tilbage til klinikken til gavn for patienterne.

Fækal Mikrobiota Transplantation

Afdelingen inkluderer fæcesdonorer, og processerer donationerne til mikrobiota produkter. I samarbejde med Lever- Mave- Tarmsygdomme udgør vi Center for Fækal Mikrobiota Transplantation (CEFTA), Aarhus. CEFTA er støttet af Innovationsfonden og er nu Europas største center for fæcestransplantation. I 2022 producerede vi behandlinger til ca. 950 tranplantationer. Fæcestransplantation benyttes primært til behandling af recidiv af Clostridioides difficile infektion, hvor 80% clearer infektionen grundet behandlingen. Succesraten er meget højere end ved behandling med antibiotika.

Artikler kan findes her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=erikstrup+c+AND+hvas+c&sort=date&size=200

Hiv og hepatitis B og C

Afdelingen udfører forskning indenfor hiv og hepatitis B og C og er dybt involveret i arbejdet omkring The Bissau HIV Cohort, en hiv-kohorte lokaliseret i hovedstaden Bissau i landet Guinea-Bissau i Vestafrika. Kohorten har mere end 4000 deltagere og foretager studier på hiv-1 og hiv-2. Sidstnævnte hiv-type findes fortrinsvis i Vestafrika og især i Guinea-Bissau. Det forventes, at en bedre forståelse af hiv-2 måske vil kunne bidrage i udviklingen af bedre behandling eller en vaccine mod hiv-1. Afdelingen samarbejder endvidere med andre afdelinger omkring danske projekter vedr. hiv og hepatitis.

Relevante publikationer kan findes her