For jobsøgere - Blodsygdomme
I Blodsygdomme er der også plads til dig som ny!
Vi er kendt for at have et åbent og trygt uddannelsesmiljø, hvor personalet på tværs af professioner bidrager til oplæring af nye kollegaer. Det er altid muligt at få hjælp, og der er plads til spørgsmål.
Det tværfaglige samarbejde er i top, og man bliver hurtigt en del af holdet.
Den hæmatologiske patient
Blodsygdommes patienter favner bredt og udgøres af både unge (fra 18 år) og ældre - mange følges af os livslangt til livets afslutning. Størstedelen af de patienter vi ser og behandler har hæmatologiske kræftsygdomme (ca. 95%), mens kun en lille del har godartede hæmatologiske sygdomme. De hyppigste hæmatologiske sygdomme er leukæmier, der både kan være akut og kronisk, lymfeknudekræft, myelodysplastisk syndrom og myelomatose. Vores patienter kan præsentere sig fra kroniske tilstande til hyper-akutte sygdomsbilleder, udløst af malign sygdom eller behandling. Den specifikke behandling varierer fra komplikationsfri opgaver til kompliceret polyfarmaci, inkl. kemoterapi, immunterapi eller knoglemarvs-transplantation og bivirkninger dertil, herunder en del infektionsbehandling. Specialet oplever en rivende udvikling mht. sygdomsforståelse, behandlingsprincipper og anvendelse af højteknologiske behandlingsmodaliteter.
Vi lærer vores patienter rigtig godt at kende og følger dem gennem både akutte og kroniske forløb. Nogle bliver helbredt, men mange har kroniske kræftsygdomme med ofte flere tilbagefald/progressioner. Patientkontakten er præget af en særdeles høj grad af kontinuitet og intensitet, med en stor ambulant virksomhed. Patientbehandlingen bygger på tæt samarbejde med mange specialer, inkl. alle parakliniske fag og en tværfaglig indsats med sygepleje, fysioterapi, ergoterapi, tandplejer og diætister.
Hæmatologisk sygepleje - Håndbog
Vi ved, at det særligt for nyansatte sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i Blodsygdomme kan være vanskeligt at identificere det generelle og specifikke for sygeplejen til hæmatologiske patienter.
Derfor har vi udviklet en håndbog i hæmatologisk sygepleje, som har til formål at beskrive og udfolde udvalgte sygeplejefaglige problemstillinger, som er karakteristiske for sygeplejen til patienter med akut leukæmi, malignt lymfom og myelomatose.
Håndbogen har primært fokus på fysiske problemstillinger, men de sygeplejefaglige handlinger retter sig også mod patientens oplevelser og mestring af problemstillingerne.
Håndbogen kan indgå som et delelement i forbedring af introduktionen til og indføringen i et komplekst, omfangsrigt og spændende speciale. Derudover kan den bidrage til et større fokus på sygeplejefaglig refleksion blandt både nyansatte og mere erfarent personale.
Håndbogen er udgivet i juni 2024, men vil løbende være under revision.
Postgraduat lægelig videreuddannelse i Blodsygdomme
I Blodsygdomme uddannes hele spektret af den lægelige videreuddannelse. Vi har KBU læger, introduktionslæger i intern medicin, ind imellem sideuddannelse for hoveduddannelseslæger i parakliniske specialer og selvfølgelig hoveduddannelseslæger i Intern Medicin:Hæmatologi. Ind imellem har vi også yngre læger ansat i tidsbegrænsede uklassificerede stillinger, oftest i tilslutning til en introduktionsstilling.
Vi har et rigtig godt uddannelsesmiljø, hvor uddannelse og supervision af yngre kolleger prioriteres højt. Vi hjælper hinanden, arbejder i teams, har faste konferencer og et yderst velfungerende introduktionsprogram. Vores undervisningsprogram fungerer rigtig godt, med fast morgenundervisning 2 dage om ugen, dagens case andre to dage om ugen, samt yderligere fast undervisning i akut hæmatologi, de hæmatologiske sygdomme og den svære samtale.
Vi har et velfungerende vejlederkops og et engageret uddannelsesteam.
I Blodsygdomme er vi ca. 19 uddannelseslæger og 31 speciallæger.
Ønsker du at høre nærmere om mulighederne for ansættelse som læge i Blodsygdomme kan uddannelsesansvarlig ledende overlæge Trine Silkjær kontaktes på Email: trinsilk@rm.dk eller arbejdstelefon: 24900045.
Hvis du er interesserest i yderligere information om uddannelse og kompetenceudvikling efter endt grunduddannelse:
Beskrivelse af et af vores afsnit
Blodsygdomme Sengeafsnit rummer 33 sengepladser. Sengeafsnittet er opdelt i to teams med hver sin funktionsledelse bestående af oversygeplejerske og overlæge. Det ene team varetager primært pleje og behandling af patienter med maligne lymfoproliferative sygdomme, det andet team primært plejen af patienter med forskellige leukæmier og kroniske myeloproliferative sygdomme herunder myelomatose. To sengestuer er indrettet som 'ungestuer' og er forbeholdt patienter mellem 18 og 29 år.
Vi giver pleje og behandling til patienter i alle faser af deres sygdom. Forløbene er ofte langvarige og komplicerede. Enkelte patienter har dele af deres palliative forløb i afsnittet.
Afsnittet modtager både akutte og elektive patienter og er kendetegnet ved et stort flow. Vi tilstræber tildelt patientpleje, og vi samarbejder tæt sammen i de tværfaglige teams under inddragelse af patienten og dennes familie.
Vi arbejder aktuelt med følgende inden for sygeplejen: Tværfaglige konferencer, Palliationskonferencer, Sygepleje til unge kræftpatienter og Forbedring af patientforløb, herunder omlægning af indlæggelsesforløb til ambulante forløb.
Sygeplejerskerne på sengeafsnittet forventes gennem kompetenceudvikling at opøve evnen til at varetage sygepleje til patienter og pårørende, der for langt de flestes vedkommende er ramt på såvel fysiske som på psykiske, psykosociale, sociale, etiske og eksistentielle områder.
Sygeplejen omfatter derfor bl.a. opgaver i relation til:
- patienter der skal modtage livstruende behandling for livstruende sygdom
- patienter hvis situation uforudsigeligt hurtigt ændrer sig pga. f.eks. akut sepsis, blødninger eller respirationsinsufficiens.
- administration af mangeartede højt specialiserede medicinske kræftbehandlinger samt understøttende behandlinger hertil
- patienter og pårørende i svær krise
- patienter og pårørende der på sigt skal leve med de ændringer og begrænsninger, som både sygdom og behandling kan medføre.
- undervisning og vejledning til patienter og pårørende, der skal følge vigtige og komplicerede behandlingsforløb med mange sygehusbesøg
- komplekse udskrivelser af patienter med behov for omfattende hjælp i hjemmet i samarbejde med kommuner i hele Vestdanmark
- patienter, der ikke er i stand til at tage vare på selv de helt basale behov
- tilrettelæggelse af en værdig afslutning på livet for døende patienter og deres pårørende.
Dertil kommer, at vi arbejder med patienter og pårørende fra alle sociale klasser og fra hele Vestdanmark. Det betyder, at sygeplejerskerne skal være i god kontakt med egen forforståelse, etik og moral samt kunne reflektere over egen og andres praksis, for at kunne forstå og arbejde kompetent med disse helt forskellige mennesker og deres behov. Det kræver mod at involvere sig i patienternes liv og håndtering af sygdom. Samtidig bidrager arbejdet med alvorligt syge patienter til, at man som sygeplejerske bliver afklaret med egne prioriteringer og værdier i livet.
Permanente tilbud i sengeafsnittet:
- Strukturerede og individuelt tilpassede oplæringsforløb og kompetenceudvikling efter endt oplæring.
- Tilbud om kurset ’Medicinsk Kræftbehandling’ efter ½ - 1 års ansættelse, afhængig af kompetenceniveau
- Tilbud om kursus i 'Etiske dilemmaer' afholdt af hospitalets præster
- Undervisningsforløb med fokus på sygepleje til hæmatologiske patienter og hæmatologiske sygdomme
- Tilbud om deltagelse i årligt Sygeplejesymposium i Blodsygdomme
- Engagerede og udviklingsorienterede kolleger - en bredt sammensat medarbejdergruppe, der brænder for faget
- En kollegagruppe, der prioriterer socialt samvær med hinanden uden for arbejdstid.
Personalesammensætningen i plejegruppen
Der i alt 55,5 sygeplejerskestillinger i det samlede sengeafsnit.
I hvert team er der foruden sygeplejersker og enkelte SoSu-assistenter:
- 1 klinisk koordinator
- 1 specialeansvarlig sygeplejerske
- 1 introduktions- og oplæringsansvarlig sygeplejerske
- 1 klinisk vejleder
Arbejdsvilkår
Vi tilstræber weekendvagt hver 3. weekend. Derudover er der 2 ekstra weekender pr. ansat fordelt henover året. I sommerferieperioden kan fordelingen af weekender falde lidt anderledes, da vi prioriterer frihed i weekenden op til ens ferie.
Sygeplejerskerne har medindflydelse på egen tjenestetidsplanlægning. Man har typisk 8 vagter på 4 uger. Man skifter enten mellem dag- og aftenvagter eller dag- og nattevagter. Hvis det ønskes, er der mulighed for 12 timers vagter.
Kontakt
Afsnittets sekretærer kan træffes på tlf. 7845 5830, hverdage kl. 8-15.
3 medarbejdere fortæller om, hvordan det er at være ansat i sengeafsnittet
Anne-Kathrine

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Julie

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Peter

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.