Tværfaglige forsknings- og udviklingsaktiviteter - Blodsygdomme
Fora og netværk
Formål
- At opbygge et netværk på Blodsygdomme med interesse for forskning og udvikling, og dermed bidrage til at styrke, kvalificere og igangsætte forskningsprojekter og forskningsuddannelser.
- At være et forum, hvor den enkeltes akademiske kompetencer herunder forskningskompetencer styrkes gennem diskussioner, sparring og præsentationer af fx konkrete projekter, metode diskussioner og vurdering af faglige artikler.
- At der over år etableres en forskningskultur med nationale og internationale samarbejdsflader på sygeplejens og øvrige sundhedsvidenskabelige professioners områder.
Medlemmer
Medlemmer er sygeplejersker og andre med sundhedsvidenskabelig professionsuddannelse, som har eller er i gang med en videregående uddannelse på enten kandidat eller master niveau. Gruppen mødes 5-6 gange årligt.
- Astrid Lindman (formand), klinisk sygdeplejespecialist, cand.scient.san. (MScH), ph.d., astrlind@rm.dk
- Anette Borup, ungekoordinator, sygeplejerske, Master i Sundhedsantropologi (MSA), anette.borup@rm.dk
- Camilla Thim Damgaard, udviklingsansvarlig sygeplejerske, Cand.cur., cathim@rm.dk
- Helene Aarup Freund, oversygeplejerske, Cand.mag.diakoni., Hefreu@rm.dk
- Lea Brandt Kristensen, JACIE Kvalitetskoordinator, datamanager, projektsygeplejerske, Master i Public Quality and Mangement (MPQM), leakrste@rm.dk
- Sofie Trempenau, projektsygeplejerske, Cand.cur., sofitrem@rm.dk
- Tine Holmqvist Røyen, uddannelsesansvarlig sygeplejerske, Cand.cur., tineho@rm.dk
- Francesco d-Amore, klinisk lærestolsprofessor, ledende overlæge, Dr.med., frandamo@rm.dk
- Marie Møller, chefsygeplejerske, Master of Public Governance (MPG), marimoel@rm.dk
Hovedparten af medlemmerne i Forskningsforum er også aktive medlemmer af Nationalt tværfagligt hæmatologisk forskningsnetværk i Danmark. Dette netværk modtog støtte fra Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) i 2023.
https://dk.linkedin.com/company/tv%C3%A6rfagligt-h%C3%A6matologisk-forskningsnetv%C3%A6rk-i-danmark
Netværkets formål:
- Udvikle, etablere og styrke tværfaglig og national klinisk forskning inden for hæmatologien, samt sikre at forskningsresultater omsættes til klinisk praksis.
- Styrke det nationale og tværfaglige forskningssamarbejde blandt fagpersoner med en sundhedsvidenskabelig baggrund (fx sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter, diætister, folkesundhedskandidater, psykologer, idræts bachelor, læger).
- Koordinere forskningsprojekter på tværs af hospitaler og universiteter.
- Fælles deltagelse i nationale og internationale konferencer.
- Forum for ideudvikling og vidensdeling om tværfaglig forskning rettet mod det hæmatologiske speciale.
Det tværfaglige forskningsnetværks ambition er at bidrage til at forbedre de unge voksnes behandling, hverdagsliv og livskvalitet ved at føre forskere og eksperter på tværs af landet sammen. Medlemmerne i dette netværk er forskellige faggrupper med viden og erfaring med unge samt unge mennesker i et kræftforløb.
Gennem vidensdeling og tværfaglige nationale forskningsprojekter vil netværket løfte den nationale forskning til internationalt niveau. I samarbejde med DCCC – Danish Comprehensive Cancer Center - er det vores ønske at afholde et årligt seminar inden for forskning i og med unge voksne med kræft. https://www.dccc.dk/english/projectsandnetwork/network-for-aya-cancer-research-in-denmark--nayacare-dk/
Herunder indsættes følgende billede (er vedhæftet mailen) PDF-fil: "Research activities haematology 15.05.23"
Projekter
Udvikling af digitalt introduktionsforløb til nyansatte, studerende og elever i Blodsygdomme
I Blodsygdomme har det høj prioritet at forbedre introduktions- og oplæringsforløb for nyansatte i alle afsnit, så vi sikrer den bedst mulige start i afdelingen. Derfor har en projektgruppe udviklet digitale introduktionsforløb via app'en _Guide, som er tilpasset hhv. Blodsygdomme Sengeafsnit, Transplantationsafsnit og –klinik samt Klinik 1&2. Alle nyansatte sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter samt studerende og elever i afdelingen tildeles et digitalt introduktionsforløb forud for deres start i afdelingen. I app'en findes bl.a. nyttig faglig viden om særlige problemstillinger hos hæmatologiske patienter, videoguides af procedurer og en række praktiske, vigtige informationer.
Kontaktpersoner: Camilla Thim Damgaard og Thomas Aagaard
Simulationstræning
I Blodsygdomme har vi valgt at sætte fokus på simulationstræning som en måde at bidrage til personalets kompetenceudvikling, øge den psykologiske sikkerhed og forbedre det mono- og tværfaglige samarbejde. Træningen faciliteres af to uddannede simulatorinstruktører, som begge er sygeplejersker i Blodsygdomme. Simulationen tager afsæt i forskellige typer af praksisnære cases, eks. modtagelse af en sepsistruet patient, hvor personalet får mulighed for at øve deres kompetencer, kommunikation og samarbejde i et trygt læringsrum.
I 2024 udvides teamet af simulatorinstruktører med to læger, så simulationstræningen i højere grad kan få et tværfagligt fokus.
Kontaktpersoner: Camilla Thim Damgaard og Karina Thorhauge
Monofaglige konferencer med anvendelse af Pædagogisk refleksionsmodel
Gruppen af erfarne sygeplejersker og social-og sundhedsassistenter på afdelingen har efterspurgt øget mulighed for faglig fordybelse og tilbud, som ikke udelukkende er målrettet nyansatte. I hospitalets strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling er et af målene, at læring og kompetenceudvikling er en integreret del af den kliniske hverdag. Herunder at bl.a. refleksiv praksis anvendes til at opbygge en læringskultur, der understøtter psykologisk sikkerhed og evnen til at foretage kliniske skøn. De ledende sygeplejersker valgte i den forbindelse i september 2023 at indføre ugentlige konferencer med brug af Pædagogisk refleksionsmodel (PRM) for alle fastansatte sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i alle afsnit og teams.
Den pædagogiske refleksionsmodel er udviklet af Jane Færch og Camilla Bernild i 2010’erne mhp. anvendelse i forbindelse med klinisk beslutningstagning. Brugen af PRM kan understøtte at evidensbaseret viden og patientens perspektiv inddrages i kliniske beslutninger.
På konferencerne præsenterer en af deltagerne en patientsituation, som deltagerne reflekterer over i fællesskab med brug af modellen. Konferencerne ledes af en mødeleder (sygeplejerske), som har fået en dags undervisning i PRM og mødeledelse efterfulgt af en række supervisioner for gruppen af mødeledere med fokus på opgaven som mødeleder. Plejepersonalet er blevet undervist i Pædagogisk refleksionsmodel og rammerne for konferencerne.
I første halvdel af 2024 gennemføres et speciale på den sygeplejefaglige kandidatuddannelse, Aarhus Universitet, hvor kandidatstuderende Charlotte Hede Madsen vil undersøge hvorvidt konferencerne fører til, at plejepersonalet oplever muligheden for faglig fordybelse og refleksion, og om og hvilket udbytte de oplever af konferencerne.
Kontaktpersoner: Astrid Lindman og Tine Holmqvist Røyen
Samtale om Liv og Behandling (SLB)
Klinik for Blodsygdomme 1&2 deltager i et landsdækkende, tværfagligt forskningsprojekt kaldet "Samtale om liv og behandling". Projektet vil, gennem samtaler med eksistentielle temaer, sikre at patienter og deres pårørende får taget stilling til vigtige spørgsmål tidligt i sygdomsforløbet. Samtalerne har bl.a. til formål at skabe refleksion over fremtiden med sygdom, behandling og pleje og derudfra definere patientens mål og ønsker for det fremtidige forløb.
Foruden Blodsygdomme indgår afdelinger fra Rigshospitalet, Roskilde Universitets Hospital, Odense Universitetshospital, Vejle Sygehus, Esbjerg Sygehus, Aarhus Universitetshospital Aalborg Universitetshospital og Gødstrup Sygehus.
Kontaktperson: Iben Hinge og Mille Thierry Therkildsen, KFE & A-CTO
Samtaleværktøj for unge patienter med kræft
Efter en interviewrække i 2018 mellem ungekoordinator og unge kræftpatienter, blev det tydeligt, at de unge havde et behov for at få ændret strukturen for samtaler i afdelingen. Sammen med resultaterne fra den nationale barometerundersøgelse gennemført af Kræftens Bekæmpelse, så vi på hvilke behov de unge havde og inddrog Frirumm1's UNGEpanel i arbejdet med forskellige modeller, hvor de valgte den de fandt bedst. Det blev det australske værktøj, hvorefter vi i samarbejde med den australske professor P Patterson, en specialekandidat ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og UNGEpanelet fik oversat værktøjet til dansk og startet et pilotstudie blandt unge patienter med lymfekræft i Klinik for Blodsygdomme. Det resulterede i, at de unge følte sig mere inddraget og var med til at sætte dagsordenen for samtaler og ikke mindst vidste, hvad de kunne tale om og spørge til under samtalerne. Efterfølgende startede et forbedringsprojekt med inddragelse af flere læger og sygeplejersker, så værktøjet nu kan implementeres til alle unge patienter med kræft i Klinik for Blodsygdomme.
Samtaleværktøjet er sideløbende blevet brugt mellem ungekoordinator og unge transplanterede patienter en gang om måneden det første år efter transplantation. Dette har givet mulighed for, at disse unge får talt mere om de psykosociale emner, der kan fylde i et sådant forløb, ligesom værktøjet kan støtte dem i at tage emner op i samtale med andre sundhedsprofessionelle.
Kontaktperson: Anette Borup
Ph.d. uddannelse
- Astrid Lindman: "Return to everyday life after non-myeloablative haematopoietic stem cell transplantation - Perspectives and feasibility of a targeted multimodal interdisciplinary rehabilitation programme HAPPY", 2017-2021.
Kandidatuddannelse
- Sofie Trempenau: "Tilbage til livet" En hermeneutisk fænomenologisk undersøgelse af unge kræftpatienters oplevelse af at have en ungekoordinator til rådighed efter endt behandling". Kandidatuddannelsen i sygepleje (cand.cur.), Aarhus Universitet, 2021.
- Camilla Thim Damgaard: "Kemobehandling på patientens hjemmebane – En kvalitativ interviewundersøgelse af hæmatologiske sygeplejerskers erfaringer med sygeplejefaglig opfølgning hos patienter med akut myeloid leukæmi". Kandidatuddannelsen i sygepleje (cand.cur.), Aarhus Universitet, 2018.
- Tine Holmqvist Røyen: "Sygeplejeintervention til colorectalt opererede patienter med postoperativ paralytisk ileus - en klinisk retningslinje omhandlende anvendelsen af tyggegummi i evidensbaseret praksis". Kandidatuddannelsen i sygepleje (cand.cur.), Aarhus Universitet, 2015.
Specialuddannelse i kræftsygepleje
Otte sygeplejersker, som aktuelt er ansat i afdelingen, har specialuddannelsen i kræftsygepleje. Herunder fremgår titlerne på afsluttede opgaver de sidste 5 år.
- Sofie Christine Haurholm Petersen: "Pårørendes livskvalitet til knoglemarvstransplanterede patienter", 2023.
- Line Papp: "Styrke til livet efter akut leukæmi", 2021.
- Signe Wengel: "Hæmatologiske kræftpatienters oplevelse af alternativ behandling og implikationer for den sygeplejefaglige indsats", 2020.
- Line Kjeldgaard: "Hvordan kan sygeplejersken på en onkologisk afdeling styrke og udvikle samarbejdet med de pårørende til alvorligt syge kræftpatienter", 2019.
- Lea Keller Enevoldsen: "Pårørende, støtte og systematik", 2018.
Masteruddannelse
- Line Lønbro Boisen: "Kræftoverleveres oplevede muligheder og barrierer i sexologisk behandling - Et kvalitativt studie af mennesker behandlet for kræft i det lille bækken". Master i Sexologi, 2023.
- Anette Borup: "Et stort glasmosaikbillede i farver - Unge kvinders fortællinger om tid i deres kræftforløb". Master i Sundshedsantopologi (MSA), 2021.
- Lea Brandt Kristensen: "Kvalitetsudvikling på baggrund af patientperspektiver på organisering". Master i offentlig kvalitet og ledelse (MPQM), 2018.
- Marie Møller: "Forandringsledelse til udflytning under fælles tag - Change management in a merger". Master i offentlig ledelse (FMOL). Syddansk Universitet, 2014.
Symposier og konferencer
I Blodsygdomme gennemfører vi hvert år et sygeplejesymposium. En tradition vi indførte i 2012.
De eksterne oplægsholdere udvælges på baggrund af et aktuelt tema i afdelingen, og derudover fremlægger afdelingens personale afsluttede eksamensopgaver gennemført på efteruddannelser og videregående uddannelser.
Nedenfor ses billeder og programmer fra de seneste 5 symposier.
Sygeplejesymposium 2024
For tiende gang afholdt Blodsygdomme det årlige sygeplejefaglige symposium den 19. september 2024.
Temaet var "Etnicitet og kulturforskelle" og udsprang bl.a. af et stort ønske fra personalet om at få større indsigt i og viden om netop dette emne.
Traditionen tro blev symposiet indledt med præsentation af projekter, som en række sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter fra afdelingen havde gennemført i forbindelse med efter- og videreuddannelse.
Derefter udfoldede to gæsteforelæsere temaet med hvert sit oplæg. Lotte Ørneborg Rodkjær, som er seniorforsker, ph.d. og lektor ved Infektionssygdomme, AUH og Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, holdt et oplæg om, hvorfor patientens sundhedskompetence er så vigtig for sundhedsprofessionelle at indtænke i mødet med patienten med anden etnisk baggrund. Charlotte Dyrehave, som er sygeplejerske, ph.d., og er ansat i Klinik for Kompleks Medicin på AUH, holdt et oplæg med titlen "Sundhedsprofessionelles møde med patienten med anden etnisk baggrund". Her præsenterede hun bl.a. en række metoder, som personalet kan tage afsæt i, i samspillet med patient og pårørende.
Sygeplejesymposium 2023
For niende gang afholdt Blodsygdomme det årlige sygeplejefaglige symposium den 8. juni 2023.
Temaet var denne gang "Palliation", og det blev udfoldet på fineste vis gennem en række spændende oplæg.
Først præsenterede en række sygeplejersker fra afdelingens afsnit deres projekter, som de havde gennemført i forbindelse med efter- og videreuddannelse.
Derefter var to gæsteforelæsere inviteret: Mette Asbjørn Neergaard, som er klinisk professor, overlæge og Ph.d. hos Enheden for Lindrende Behandling og Børn og Unge Team for Lindrende behandling ved Kræftafdelingen her på AUH. Mette holdt oplæg om Advance Care Planning og palliativ indsats hos særligt sårbare patienter. Heidi Bergenholtz er sygeplejerske, ph.d. inden for basal palliation og ansat som lektor i basal palliation hos REHPA og Sjællands Universitetshospital, Roskilde. Heidis oplæg havde titlen: 'Basal palliativ indsats på sygehuset – Hvordan gør vi det?'.
Begge oplægsholdere gav anledning til refleksion blandt tilhørerne og gode diskussioner - En meget inspirerende eftermiddag i sygeplejens tegn.
Sygeplejesymposium 2022
Næste sygeplejesymposium afholdes onsdag den 15. juni 2022. Årets tema er: Pårørende - se program for dagen
Sygeplejesymposium 2019
For syvende gang afholdt Blodsygdomme sit sygeplejefaglige symposium 3. juni 2019. Her præsenterede afdelingens sygeplejersker projekter gennemført i eget afsnit eller i forbindelse med uddannelse. Det blev igen i år en spændende og inspirerende eftermiddag. Overskriften på det første symposium afholdt i de nye rammer på Aarhus Universitetshospital var 'Patientinddragelse og Samarbejde'. Årets gæsteforelæsere var Karin Bundgaard, sygeplejerske og postdoc fra Hoved-Orto & Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje på Aalborg Universitetshospital med oplægget: 'Fundamentals of Care – Er der noget nyt i det?' og Klaus Lundblad Bengtsen, tidligere patient på Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital med oplægget: 'En patientfortælling'.
Sygeplejesymposium 2017 - Helbrede - Lindre - Trøste
For sjette gang afholdt Hæmatologisk Afdeling R sit sygeplejefaglige symposium 1. juni 2017. Her præsenterede afdelingens sygeplejersker projekter gennemført i eget afsnit eller i forbindelse med uddannelse. Det blev igen i år en spændende og inspirerende eftermiddag. Helbrede-Lindre-Trøste var overskriften for symposiet, da det var sidste symposium på ”Det gamle Amtssygehus”. Årets gæsteforelæsere var Charlotte Hanberg og Louis Sofia Madsen fra Defactum med et oplæg om Rehabilitering og behovsvurdering.
Nordic Blood and Marrow Transplant Nurses Forum 2021
Blodsygdomme var i 2021 vært for den nordiske sygeplejekonference Nordic Blood and Marrow Transplant Nurses Forum
Publikationer
Bentsen, L. Hanghøj, S. Hjerming, M. Buur Bergman, M. Thychosen, M. Borup, A. Larsen, C. Pappot, H.(2023). Development in Quality of Life in Adolescents and Young Adults with Cancer using a Patient Support Smartphone Application: A pre-post interventional study. JMIR Cancer, vol 9, e48735
Hanghøj, S. Bentsen, L. Hjerming, M. Simonsen, AB. Thychosen, M. Bergmann, MB, Godiksen, DØ, Pappot, H (2023). Experiences of Peer Communities in a Cancer Smartphone App Among Adolescents and Young Adults with Cancer. Seminars in Oncology Nursing 000(2023)151408
Lindman, A., Handberg, C., Olesen, G., & Duijts, S. (2023). A multimodal interdisciplinary rehabilitation programme (HAPPY) for patients undergoing allogeneic non-myeloablative haematopoietic stem cell transplantation: A feasibility study. Eur J Oncol Nurs, 65, 102339. https://doi.org/10.1016/j.ejon.2023.102339
Lindman, A., Duijts, S., Olesen, G., & Handberg, C. (2022). Patients' reflections on undergoing non-myeloablative allogeneic haematopoietic stem cell transplantation and participating in a multimodal interdisciplinary rehabilitation programme: A qualitative study. Eur J Oncol Nurs, 56, 102091. https://doi.org/10.1016/j.ejon.2021.102091
Lindman, A., Handberg, C., Olesen, G., & Duijts, S. (2021). Health-related quality of life and physical functioning in patients participating in a rehabilitation programme, undergoing non-myeloablative allogeneic haematopoietic stem cell transplantation: Outcomes from a single arm longitudinal study. Eur J Cancer Care (Engl). https://doi.org/10.1111/ecc.13478
Lindman, A., Krintel Petersen, A., Olesen, G., & Handberg, C. (2019). Patients experiences and perspectives of challenges and needs related to nonmyeloablative stem cell transplantation: Involving patients in developing a targeted rehabilitation programme. J Clin Nurs, 28(7-8), 1260-1272. https://doi.org/10.1111/jocn.14739
Lindman, A., Rasmussen, H. B., & Andersen, N. F. (2013). Food caregivers influence on nutritional intake among admitted haematological cancer patients - a prospective study. European journal of oncology nursing : the official journal of European Oncology Nursing Society, 17(6), 827-834. https://doi.org/10.1016/j.ejon.2013.06.010 [doi]
Borup, Anette. Bedre samtaler med unge i et kræftforløb. Fokus på kræft og sygepleje 2023; (Nr 1): 22-25
https://issuu.com/stibo/docs/1062384_fsk_1_2023?fr=sZmU3ZDYxNzI4NjE
Borup, A. Hansen, C. Jensen, L. Hjerming, M. Nielsen,M. Thychosen, M. Olsen PR. Sygeplejersker står for den nye indsats for unge med kræft på hospitalerne i Danmark. Fokus på kræft og sygepleje 2020; (Nr1): 35-40
Lindman, A., & Wengel, S. M. (2023). Kræft og Ernæring. In P. Bager & H. P. Neumann (Eds.), Håndbog i sygepleje: Ernæring (1. udgave ed., pp. 88-103). FADL.
Lindman, A., Petersen, A. K., Olesen, G., & Handberg, C. (2021). Patienters udfordringer efter stamcelletransplantation - implikationer for praksis. In C. Handberg & A. L. Jensen (Eds.), Interpretive Description En anvendelsesorienteret forskningsmetodologi (pp. 201-219). Aarhus Universitetsforlag.
Højberg, C., Olsen, P. R., Lindman, A., Larsen, S., Østergaard, H., Pedersen, B. B., Kortsen, J. F., Olsson, H., Worsoe, T., Johannsen, M., Rittig-Rasmussen, B., Jensen, M. L., Farver-Vestergaard, I., Pedersen, L. E., Amidi, A., Espersen, B. T., Østergaard, L. G., Pedersen, M., Bentholm, K. R., . . . Smith, E. L. (2019). Livet med og efter kræft. Koncern HR, Center for Kompetenceudvikling, Center for E-læring, Region Midtjylland. Retrieved November 2023 from www.livogkraeft.rm.dk
- 2018 Global Adolescent and Young Adult Cancer Congress Sydney: Borup, A. Olsen, PR. Taking AYA Cancer care to the next level in Denmark
- 2021 Global Adolescent and Young Adult Cancer Congress London: Olsen, PR. Borup, A. Jørgensen, K. Patterson, P. Piloting the Danish version of the Australian AYA-POST.
Thychosen, M. Appel, M. Hjerming, M. Nielsen, M. Bergmann, MB. Borup, A. Jensen, L. We love It-Youth friendly environments and services in Danish cancer centers - 2022 FSK Landskursus
Borup, Anette. Nu ved jeg, hvad jeg kan spørge om
Olsen, PR. Borup, A. Jørgensen, K. Patterson, P. Piloting the Danish version of the
Australian AYA-POST.
Thuchosen, M. Bergmann, MB. - 2023 Dansk ungdomsmedicinsk konference og markedsdag for det ungevenlige AUH, Borup, Anette. Nu ved jeg, hvad jeg kan spørge om.