Visitation og henvisning

Klinik for Kompleks og Tværkulturel Medicin (KTM) er et tilbud til patienter med svære symptomer fra flere organsystemer som er komplekse og langvarige og med uklar grundsygdom samt behov for udredning på sygehus, og hvor der er brug for særlig støtte for at drage fordel af sundhedsvæsenets tilbud.

Patienter med tværkulturelle problemstillinger, som ikke har høj grad af kompleksitet og komplicerende sociale eller kulturelle faktorer, skal fortsat udredes og behandles via egen læge, og kan henvises til relevant specialafdeling i sekundær/tertiærsektoren. Disse kan også henvises til kommunale sundhedstilbud eller kommunen kan henvise til socialmedicinsk rehabilitering i Klinik for Socialmedicin og Rehabilitering, såfremt der overvejende er tale omen social problemstilling uden et stort somatisk udredningsbehov.

Hvem kan henvise?

Klinikken er et regionalt tilbud. Klinik for Kompleks og Tværkulturel Medicin Region Midt modtager primært henvisninger fra praktiserende læger. Specialeafdelinger kan også henvise men det bør være efter forudgående koordinering med patientens egen læge.

Henvisningskriterier

Tilbud til patienter med komplekse helbredsmæssige problemstillinger med væsentlige sociale, sproglige og/eller kulturelle komplicerende faktorer og samtidig behov for medicinsk udredning. Udredning og behandling omfatter primært patienter med anden etnisk baggrund end dansk, men det er ikke en forudsætning for henvisning.

Det er en forudsætning, at patienten mangler medicinsk udredning og at det ikke er lykkedes via et eksisterende tilbud, at foretage denne.

Henvisningskriterier inkluderer ikke:

  • Primært psykiatrisk udrednings- og behandlingsbehov. KTM har ingen psykiatriske specialistkompetencer. Samtidig psykiatrisk sygdom skal således være udredt inden
    henvisning.
  • Der modtages ikke henvisninger alene med henblik på kommunal afklaring og arbejdsmarkedssager , ex socialmedicinsk udredning
  • Der modtages ikke henvisninger mhp erklæringer til ansøgning om dansk indfødsret
  • Patienter med aktivt medicin - og stofmisbrug.
  • Patienter der er i anden samtidig udredning (gælder ikke kontrolforløb).

Ønskede oplysninger ved henvisning

  • Anamnese med angivelse af helbredsrelaterede og psykosociale problemstillinger
  • Resultatet af relevante undersøgelser, herunder epikriser fra praktiserende speciallæger
  • Oplysning om sygemelding eller igangværende aktivering • Beskrivelse af tilstedeværelse ELLER fravær af PTSD symptomer (genoplevelse, hyperarousal, undgåelsesadfærd mm)
  • FMK skal være afstemt
  • Ved behov for tolk angives sprog og eventuel dialekt
  • Kontaktoplysninger og særlige forhold vedr. kommunikation af indkaldelse, angiv patientens gældende mobiltelefonnummer
  • Behov for transport

Da dette er et nyt og tværgående tilbud skal egen læge skal være indstillet på at der vil være en del henvisninger, hvor der er behov for kontakt til egen læge både omkring behov for yderligere oplysninger, men også vejledning i forbindelse med afslutning af patienten eller evt afvisning.

Kontakten vil i videst muligt omfang søgt håndteret via korrespondancebrev.
KTM er normeret til 75 nye patientforløb om året så der er tale et tilbud til en begrænset gruppe af patienter med høj kompleksitet. KTM vil være et ressource- og videnscenter som i videst mulig omfang vil forsøge at rådgive vedrørende afviste henvisninger.

Forløb i Kompleks og Tværkulturel Medicin

Efter henvisning vil patienten blive indkaldt til et tværfagligt forløb med en første undersøgelse ved sygeplejerske og derefter infektionsmedicinsk speciallæge i konsultationer, der hver varer op til 2 timer.

Der vil herefter blive foretaget en individuel tilrettelagt udredning og opfølgning. Der vil typisk i klinikken blive taget en bred blodprøveprofil og billeddiagnostik og der forudsættes ikke bestemte biokemiske analyser forud for henvisning. Afhængig af symptombilledet inddrages andre specialer som fx diabetes og hormonsygdomme, neurologi, kardiologi og transkulturel psykiatri.

Ved behov iværksættes genoptræning via fysio- og ergoterapien. Forløbet foregår som udgangspunkt i Infektionsklinikken med inddragelse af andre specialer efter behov. Infektionssygdomme fungerer som tovholder og forestår forløbskoordineringen.

Efter forløb

Efter endt udredning afsluttes patienten til egen læge eller relevant specialafdeling. Før afslutning sikres at der ligger en samlet plan for videre sundhedsfaglige indsats og rehabilitering og at relevante støtteforanstaltinger i det offentlige og i patientens netværk er etableret.

Epikriser følger regionens vanlige retningslinier.