Igangværende projekter

Planlagte projekter

Studie 3

Studie 3 fokuserer på udvikling samt feasibility og pilottest af interventioner til at understøtte intensivpatienters kognitive rehabilitering. Forskningen har endnu ikke med sikkerhed fastslået hvilke interventioner, der kan understøtte kognitiv rehabilitering af intensivpatienter. Musik, mindfulness, meditation eller kognitive træningsprogrammer kan muligvis være fordrende for den kognitive rehabilitering, men det er endnu uvist om en eller flere af disse kan anvendes både i den akutte fase på intensiv samt følge patienten gennem rehabiliteringsforløbet til hjemmet. Vi ønsker at designe en ’kognitiv rehabiliteringsværktøjskasse’, der kan tilpasses den enkelte patients behov og forløb. Identifikation af komponenterne i denne værktøjskasse vil ske ved at inkludere den grundlæggende viden fra studie 1 og 2 samt inddrage både patienter og pårørende, relevant sundhedspersonale samt nationale og internationale eksperter indenfor området.  

Studie 4

Studie 4 har til formål at udvikle og pilotteste en struktureret guide for pårørendes støttefunktion i patientens kognitive rehabilitering både på intensivafdelingen og efter udskrivelse derfra.

Metode: Guiden udvikles og feasibility-testes gennem interviews med patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle i intensivafdelinger og i primær sektor.

Studie 5  

Studie 5 er et effektstudie. Ved hjælp af multicenter randomiseret kontrolleret studie og mixed methods måles effekten af ​​det patientcentrerede kognitive rehabiliteringsprogram. Afhængigt af resultater fra undersøgelse 2 forventes ca. 225 deltagere fordelt i tre grupper.  

Alle 3 grupper vil blive vurderet fysisk, kognitivt og på selvrapporteret livskvalitet.  

Intervention 1: Tilpasset efter resultaterne fra studie 3 og 4, men kan muligvis indeholde: simpelt kognitivt træningsprogram, musikintervention, mindfulness-træning i ICU introduceret af uddannet sygeplejerske. 

I intervention 2 suppleres muligvis med: rehabiliteringsprogram og online mindfulness træning efter ICU, natureksponering, involvering af pårørende, ugentlig kontakt via mail / sms / app / telefon for både patient og pårørende.

Afsluttede projekter

Studie 1

Dette studie består af at udarbejde et scoping review omhandlende voksne patienters oplevelse af kognitiv dysfunktion efter kritisk sygdom og indlæggelse på intensiv. Scoping reviewet og scoping review protokollen er under udarbejdelse.

Studie 2

Et kvalitativt studie, som har til hensigt at undersøge, hvordan patienter og pårørende oplever kognitiv dysfunktion efter kritisk sygdom og indlæggelse på intensiv. Studiets formål er at undersøge, hvornår og hvordan patienter og pårørende bedst kan støttes i deres rehabilitering af kognitiv dysfunktion(er). Der vil blive inkluderet ca. 30-40 patienter og ca. 1 pårørende pr. patient fra 2 forskellige hospitaler. Disse patienter og pårørende vil blive fulgt både 3 og 6 måneder efter udskrivelsen. Studiet vil benytte sig af både feltobservationer og forskellige kvalitative interviewformer.

Studie 2 vil også indeholde en undersøgelse af sundhedsprofessionelles perspektiv på patienters kognitiv dysfunktion efter kritisk sygdom og indlæggelse på intensiv. Dette undersøges ud fra forskellige kvalitative interviewformer samt et kvantitativt spørgeskema til sundhedsprofessionelle på hospitalet og i kommunerne.