Rengøring
Rengøring er en proces, der fjerner støv, snavs og mikroorganismer for at forhindre en opformering af mikroorganismer.
Rengøring omfatter maskinel rengøring i vaskemaskine, der er egnet til formålet, rengøringsservietter eller manuel rengøring med en sæbeopløsning og ren klud.
Alle overflader på hjælpemidlet rengøres. Hjælpemidlet skal efter rengøring fremstå synligt rent og tørt. Det anbefales, at der fastsættes et fast rengøringsinterval for alle hjælpemidler.
Desinfektion
Desinfektion er en proces, der reducerer antallet af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i et sådant omfang, at risiko for infektion mindskes.
Desinfektion kan udføres med varme eller kemiske midler.
-
Varmedesinfektion
En veldokumenteret, effektiv, nem og billig metode til inaktivering af mikroorganismer. Metoder til varmedesinfektion omfatter instrumentvaskemaskine, vaskedekontaminator og opvaskemaskine. Tid og temperatur: 100 min. ved 70 °C, 10 min. ved 80 °C, 3 min. ved 85 °C eller 1 min. ved 90 °C.
-
Kemisk desinfektion
En desinfektion, der kan udføres ved henstandsdesinfektion, hvor det rengjorte udstyr lægges ned i en egnet desinfektionsvæske, eller ved overfladedesinfektion, hvor et egnet desinfektionsmiddel anvendes til aftørring af rene overflader på udstyr eller inventar. Ved overfladedesinfektion efterlades desinfektionsmidlet til indtørring.
Til henstandsdesinfektion anvendes kemiske midler med maksimal antimikrobiel effekt, som betyder, at midlet virker på alle mikroorganismer herunder sporedannende bakterier, virus og svampe.
Til overfladedesinfektion anvendes hyppigst et alkoholbaseret desinfektionsmiddel (f.eks. ethanol 70-85 %) uden glycerol og i særlige tilfælde et klorholdigt produkt i styrken 1000 ppm (pars pr. million). Ved anvendelse af klor skal hjælpemidlet holdes fugtigt med klor i minimum 10 minutter.