Sengeafsnit på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme

I sengeafsnittet er der 20 senge, hvor patienter kommer planlagt men også akut til udredning og behandling af højtspecialiserede hepatologiske og gastroenterologiske sygdomme. Desuden er der 6 senge til patienter med tarminsuifficiens, som primært kommer planlagt og kan være indlagt i op til 6 uger. 

Det er alle enestuer. 

Patienterne

Patientgruppen er fortrinsvis yngre og midaldrende patienter. Afsnittet er organiseret i tre grupper, Rød, Gul og Grøn gruppe. 
Til grupperne er der tilknyttet læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, serviceassistenter, diætister, bioanalytikere, fysioterapeuter og sekretærer. 

Rød og gul gruppe varetager primært plejen af hepatologiske og gastroenterologiske patienter, hvor grøn gruppe varetager plejen af patienter med tarminsufficiens. 

Der indlægges i gennemsnit ca. 4 patienter hver dag. 
Mange patienter er i et forløb i forhold til behandling af f.eks. kræft og kommer derfor flere gange. 

I afsnittet er der en stue, som varetager den praktiske forberedelse til patienter, der skal skoperes på Afsnit for Kikkertundersøgelser eller til interventioner i Røntgenafdelingen. 

Afdelingen har mange samarbejdspartnere, primært Røntgenafdelingen og Afsnit for Kikkertundersøgelser v. Mave- og Tarmkirurgi. 
På Røntgenafsnittet udføres en del invasive behandlinger, som f.eks. anlæggelse af dræn og stents. 
Ligeledes udføres der på Røntgenafdelingen en del kræftbehandlinger. 

Organisation og plejeform

Sengeafsnittet ledes af en afdelingssygeplejerske. På sigt arbejdes der på funktionsledelse. 
Der er ansat en koordinator, der står for patientforløb og den daglige koordinering. 

Afdelingen yder en forskningsbaseret indsats mod sygdom og har derfor et stort fokus på udvikling og forskning. Der pågår derfor løbende adskillige projekter i afsnittet, støttet op af 2 specialeansvarlige sygeplejersker, en udviklingsansvarlig sygeplejerske og en klinisk sygeplejespecialist. Desuden har vi tre projektsygeplejersker, der har tilknytning og kontor i klinikken.

Afdelingen har uddannelsesforpligtigelser, og i afsnittet møder man derfor elever og studerende fra flere forskellige fagområder, for eksempel, - sygeplejestuderende, lægesekretær- og SOSU-elever og diætiststuderende. 
Til varetagelse af disse forpligtigelser har vi 2 kliniske vejledere (sygeplejersker) og en uddannelsesansvarlig sygeplejerske. 

Plejeformen er tildelt patientpleje og udgangspunktet er, at man arbejder i makkerpar. 
Makkerparret er konstrueret således, at nye kolleger arbejder sammen med mere erfarne kolleger. Men tanken er, at erfarne kolleger også kan være sammen ligeledes med henblik på gensidig hjælp, sparring, gensidig refleksion og udvikling. 

Sengeafsnittet har en introduktionsansvarlig sygeplejerske og der er stor fokus på oplæring og udvikling af de rette kompetencer. 
Der er udviklet et introduktionsprogram og vi introducerer og oplærer ud fra den enkeltes behov. Målsætningen er, at ansatte inden mindst 2 år efter ansættelse er på kompetenceniveau 3 (i den første del af det brede 3. niveau). 
Én gang årligt kommer nyansatte på et seminar, hvor undervisningen varetages af læger, diætister og sygeplejersker fra afdelingen. 

Personalegruppen består af såvel unge som mere erfarne medarbejdere. Omgangstonen er humoristisk og behagelig med et godt tværfagligt samarbejde. 
Der arbejdes med en fælles ansvarsfølelse både overfor vore patienter og i forhold til hinanden. 
Derudover lægges der vægt på deltagelse i møder, kursusaktiviteter og sociale arrangementer.