Bygningsdrift

Drift og vedligehold af hospitalets bygninger er et af Teknisk Afdelings ansvarsområder.

Faglærte bygningshåndværkere og specialiseret personale står for at vedligeholde bygninger og inventar. Tømrer, murer, maler, gulvlægger og flere forskellige faggrupper samarbejder for at finde de rette løsninger.

Hospitalet råder over 550.000m2. Det betyder, at hospitalspersonalet anvender en del transport i deres hverdag, da strækningerne kan være store. Udover de store strækninger er der på et stort hospital også adskillelige døre. Her opbygger og vedligeholder Teknisk Afdeling låsesystemerne. Udenfor hospitalet udfører Teknisk Afdeling vedligehold og flyttesyn på lægeboliger.  

Sidst indgår Teknisk Afdeling også i tæt samarbejde med Præhospitalet omkring vedligeholdelse af bygningerne til landets helikopterbaser og de regionale ambulancebaser.

Digital dokumentation

På hospitalet vil vi være med forrest i den digitale udvikling for drift og byggeri. Vi anvender 360˚kamera, og vores bygningsmodeller er et vigtigt værktøj i planlægningen og udførslen af tekniske løsninger. I dokumentationen er installationer også registreret.

Eksempler på arbejdsopgaver:

  • IKT*-specialist, bygningskonstruktør og projektleder følger løbende udviklingen af apoteksbyggeriet. Her anvendes 360˚kamera på hjelmen i midten.
  • På kontoret ser IKT-specialister på føringen af ventilationskanalerne i kælderen og lokaliserer de rum, som teknikerne skal ned til.
  • Bygningskonstruktør og ingeniør kontrollerer bygningsdele, inventar og teknik og registrerer evt. fejl & mangler. Tilsyn bidrager til, at vi bagefter har et godt grundlag for at kunne drifte og vedligeholde bygningerne.

*) IKT=Information Kommunikation og Teknologi

Døgnbemandet kontrolcenter

Vi har et døgnbemandet kontrolcenter, der bidrager til, at hospitalet er et trygt sted at færdes. Kontrolcentret står for sikkerheden ved helikopterlandinger og -afgange. Derudover overvåger de også alarmer for elevatorer, rørpost, medicinrum mv.

Et eksempel på en alarm kunne være fra vores brandvarslingsanlæg. I tilfælde af brand vil både kontrolcenter og brandvæsenet blive orienteret. Som en del af brandsikring udfører vi løbende eftersyn, herunder kontrol på brandsikringssystem og vores sprinkleranlæg. Sprinkleren skal via dyse kunne sprøjte vand ud med et tryk på 160 bar.

Energioptimering

Energioptimering er altid i fokus på Aarhus Universitetshospital (AUH), når vi blot ikke går på kompromis med patientsikkerhed og arbejdsmiljø. Til AUH’s 550.000 m2 forbruges årligt energi svarende til det årlige elforbrug for en dansk provinsby med ca. 16.000 enfamilieshuse. 

Vi overvåger løbende energiforbruget og har automatisk styring af ventilation, varme og lys.

Vi sparer 33% af varmen ved at genbruge overskudsvarme fra energikrævende udstyr som scannere mv. 

Vi forventer at kunne spare ca. 1,8 mio. kWh (svarer til ca. 514 enfamiliehuses årlige elforbrug) på at undgå unødig ventilation på operationsstuerne.

Vi forventer at kunne spare ca. 4,2 mio. kWh (svarer til ca. 1.200 enfamiliehuses årlige elforbrug) ved at udskifte lysstofrør med LED.

Vi rapporterer årligt på AUH’s forbrug i vores bæredygtighedsredegørelse.

Åbn seneste rapporter

Helikopterpladser

Fra vores to helikopterpladser kan vi modtage borgere fra hele landet.

I 2022 havde vi knap 650 landinger, og 197 af disse var med borgere, der havde hjerteproblemer.

På den største helikopterplads kan vi modtage militærets redningshelikopter, der har plads til en båre og meget udstyr indeni. Med elevator kan vi ved modtagelsen få borgerne direkte ned til akutafdelingen.

Miljøarbejde

Miljøarbejdet på hospitalet er organiseret i Teknisk Afdeling, der rapporterer og implementerer tiltag. For tiden har vi pilotprojekt om affaldssortering for at opnå mindre affald og mere genanvendelse – i dag genanvender vi 17% og regionens mål for 2030 er 70%. I dag producerer vi 10 tons affald dagligt, og det vil vi også have reduceret. Som vores miljøkonsulenter siger: ”Det bedste affald er det, som vi ikke fremskaffer”.

Omstilling og receptioner

Vores lokale receptionister i Teknisk Afdeling sørger for, at opgaverne kommer frem til de rette faggrupper. Noget kan vi regulere centralt fra (f.eks. ventilation, varme, lys mv.), mens vi ved andre opgaver sender en håndværker eller reparerer på værkstedet.

Vi har et stort fokus på service og nærhed overfor vores patienter, pårørende og personale. Teknisk Afdeling står for den døgnåbne AUH omstilling. Årligt tager omstillingen imod ca. 1 million opkald. AUH’s Telefonomstilling/Information er fysisk at finde ved hovedindgang G, C og J.

Rørpost

Med en fart på op til 22 km/t får vi forsendelserne rundt på hospitalet med rørpost. Forsendelser scannes og der indtastes destinationer – 16 km rør i rørpostsystemet forbinder hospitalets afdelinger.

Teknisk Afdeling sørger for, at oppetiden er tæt på 100 %. Hospitalspersonalet har ved blodprøver brug for hurtigt at få dem analyseret, så de kan stille en diagnose og få patienten videre i det rette forløb.

Tegnestue

Tegnestuen er involveret i nybyggeri og større ombygninger. Tegnestuen består af arkitekter, bygningskonstruktører, ingeniører og tekniske designere, der er inde over planlægnings- og designfasen. Her sikres det, at tekniske løsninger, indretning og kvalitet passer til et hospitalsteknisk univers.

På hospitalet vil vi gerne både have bæredygtige løsninger og komfortable løsninger, der er tilpasset de enkelte patientgrupper.

Eksempler herpå

  • Vi har ekstra polstring i stolene ved blodsygdomme, da patienterne ofte har længere ventetid mellem behandlingerne og er fysisk mere skrøbelige.
  • Til Forum fik vi produceret 450 stole af 1,5 tons genbrugsplast (75% af sædet er genbrugsplastik, 20 % er glasfiber og 5% er farve).

Teknisk drift

Et hospital er i drift døgnet rundt, og der skal løsningerne leve op til både kliniske og driftsmæssige krav. Teknisk Afdeling er ISO-certificeret med følgende gyldighedsområde:

Vedligeholdelse, service og reparation af egne elevatorer, lifte, varmepumpe- og køleanlæg med beslægtede anlægstyper samt EL og VVS installationer. Små nyinstallationer på EL og VVS udføres lejlighedsvis. Lovpligtige eftersyn udføres tillige.

Teknisk Afdeling består af fire lokale afsnit henholdsvis i Nord, Syd, Øst og AUH Psykiatrien.

Der er i hvert af disse afsnit værkstedsfunktion til diverse reparationer. Eksempelvis kan der være reparation af hospitalssenge, møbler, madvogne og meget mere.
I bygning R01 har Teknisk Afdeling et større værksted, snedker- og metalværksted, og specialfunktioner inden for sikring, telefoni, forsyninger og operationel teknologi. Der udføres både reparationer, eftersyn og kontroller. Sengeskubbere, patientbusser, ladvogne til transport, madvogne og indendørs løbehjul/cykler/trucks. Udover årlige eftersyn er der derfor en del løbende reparationer.

Teknisk Afdeling har en fast bemanding, som løfter ydelser, der går på tværs af hele AUH.

Målsætningen for afdelingens bemanding er fastholdelse af specialviden, der kan løse opgaver på specialistniveau, projektarbejde, vedligeholdelsesarbejder, samt ombygningsarbejder.
De tekniske afsnit har en fast bemanding, som kan løfte opgaver i nærhed til klinikken og ved akut behov med kort responstid.

Specialarbejdere er placeret i de enkelte afsnit og har til opgave at understøtte den tekniske drift i afsnittene, så ressourcerne i faglært personale bliver brugt optimalt.

Telefoni, overfaldsalarmer og ID-kort

Teknisk Afdeling har ansvaret for hospitalspersonalets telefoner, overfaldsalarmer og ID-kort.

På hospitalet er vi mere end 10.000 ansatte, som hver har et ID-kort. Hertil er der tilknyttet adgange til de rum og lokaler, som er nødvendige for den enkelte medarbejder. ID-kort bliver udstedt løbende, og i starten af måneden er der ekstra travlt med, at nyansatte skal tildeles adgang og fratrådte skal have destrueret ID-kort.

Telefonen er nødvendig for klinikkerne, og det er ikke kun for at kunne tale sammen men især for at anvende overfaldsalarm, akut og patientkald, journalisering, opgavesystemet mv.

Udearealer

Udover parkering, veje, stier og haver vedligeholder Teknisk Afdeling også vores naturområder. Hospitalet ligger på en 80 hektar matrikel, hvoraf ¼ er naturområde med regnvandsbassiner, pletvise skovarealer og naturgræs. Siden 2017 har vi her haft re-wilding dvs. naturlig afgræsning med græssende kvæg.

Vi passer vores udeareal og arbejder med FN’s 15. verdensmål, Livet på land, og når vi ændrer, renoverer eller reetablerer har vi fokus på miljø, bæredygtighed og biodiversitet. Udover græssende kvæg har vi rådyr, harer, ræve, mus, mosegrise, tårnfalke, skader, strandskader, måger, duer, ænder og mange småfugle.

Økonomi

Økonomien for bygninger, installationer, energi, affaldshåndtering, udearealer, telefoni, projekter og anlægsmidler på AUH ligger i Teknisk Afdeling, der årligt håndterer ca. 25.000 fakturaer. Økonomikollegerne analyserer forbruget og driften for, at hospitalet kan bruge pengene bedst muligt.