Hvad er smitsomme sygdomme?

Smitsomme sygdomme skyldes infektioner med mikroorganismer som bakterier, vira, svampe eller parasitter. Infektioner giver med andre ord betændelse i et af kroppens organer.

Smitte overføres typisk fra menneske til menneske, men i nogle tilfælde kan der også opstå smitte fra dyr, madvarer eller vand.

Infektioner kan opstå i hele kroppen, og derfor spænder smitsomme sygdomme bredt.  Smitsomme sygdomme står bag så vel de kendte børnesygdomme, epidemier og seksuelt overførte sygdomme.

Infektioner udgør alt fra en forkølelse til en global epidemi eller en sygdom som HIV.

Infektioner er særligt farlige for personer med svækket immunforsvar. I dag er behandlingen af en lang række sygdomme baseret på, at man bevidst svækker immunforsvaret. Det gælder f.eks. kræft, alvorlige led- og bindevævssygdomme og inflammatoriske tarmsygdomme. Derfor er der mange, der som led i behandling af f.eks. en kræftsygdom bliver ekstra udsat for smitsomme sygdomme.

Dit bidrag

Dit bidrag gør en forskel

Du vil have indflydelse på fremtidens behandlingsmuligheder. Vi har blandt andet en ambition om at kunne fjerne HIV fra kroppen permanent ved at styrke immunforsvaret eller mere effektiv medicin. Med andre ord kan du være med til at sikre en bedre behandling for den enkelte.

Med din donation støtter du forskning i smitsomme sygdomme:  

  • Hvordan kan immunforsvaret styrkes med immunterapi og vacciner.
  • udvikling af mere effektive antibiotika til behandling af multiresistente bakterier.
  • Hvordan kan kroniske infektioner som HIV fjernes helt fra kroppen
  • ved at give forskerne bedre og nyere udstyr til gensekventering og immunologisk analyse.
  • Etablering af forskningsfaciliteter, der giver mulighed for, at vi kan arbejde med de fleste typer virus og alvorlige multiresistente bakterier i celler og immunsvækkede mus.

Patientens fordele:

  • Styrkelse af immunforsvaret og nedsættelse af risikoen for infektioner gennem en større forståelse af det komplicerede samspil mellem infektion og immunsystem.
  • Endnu mere effektive antibiotika og vacciner som kan forebygge og bekæmpe infektioner.
  • Mindre alvorlige sygdomstilfælde, færre senfølger og færre dødsfald.

Vores vision

Læge i beskyttelsesdragt taler med patient
Foto: Tonny Foghmar

Vores mål er at være de første forskere i verden, der kan skabe viden til at forebygge og kurere alvorlige smitsomme sygdomme.

Mød professor Lars Østergaard

Lars Østergaard er internationalt anerkendt for en omfattende forskningsindsats inden for infektionssygdomme. Hans store landvindinger har primært været inden for diagnostik og behandling. Han er også på vej til at nå det ambitiøse mål, at en HIV-infektion en dag kan kureres, og senest har han kastet sig ud i kampen mod multiresistente mikroorganismer.

Lars Østergaard leder i dag en forskningsgruppe med over 70 forskere og har bevist, at han kan opbygge et forskningsområde fra bunden til højt internationalt niveau. Han har gennem mange år siddet som præsident for det nordiske selskab for Infektionsmedicin og Klinisk Mikrobiologi og modtaget flere priser for offentlig formidling af vanskeligt forskningsstof.

Professor Lars Jørgen Østergaard Professor Lars Jørgen Østergaard

”Vores ambition er at være de første i verden med ny viden, der kan forebygge eller behandle alvorlige infektioner; fx kommende pandemier, kroniske virusinfektioner eller multiresistente bakterieinfektioner.” 

Lars Jørgen Østergaard

Læs mere om donationer

Forskning i smitsomme sygdomme er et ud af flere forskningsområder, der indgår i donationsprogrammet Next Generation Research.

Læs mere om Next Generation Research

Se hvordan du kan støtte AUH med en donation

 

Kontakt os

Spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os og høre om mulighederne for at donere til Aarhus Universitetshospital.

Vi står klar til at rådgive, svare på spørgsmål og evt. planlægge videre samarbejde.

Leder af Development Office

Bettina Jespersen

Tlf. 21 54 91 63

Mail: bettina.jespersen@rm.dk

Studentermedhjælper

Signe Bøtcher Bonde

40 17 50 43

Mail: signbd@rm.dk