Bioanalytikeruddannelsen: Blodbank og Immunologi
Blodbank og Immunologi er en af de afdelinger, der uddanner bioanalytikere på Aarhus Universitetshospital. Læs om afdelingens opgaver her.
Generelt om afdelingen
Blodbank og Immunologi har ca. 200 ansatte og dækker det lægelige speciale klinisk immunologi, som omfatter Transfusionsmedicin, Transplantations-immunologi og Immunologisk Diagnostik
På afdelingen udføres der specialiserede serologiske og genetiske undersøgelser forud for transfusions- og transplantationsbehandling. Derudover varetager Blodbank og Immunologi bl.a. diagnostik og monitorering af sygdomme i immunsystemet (immundefekter, autoimmune sygdomme, maligne sygdomme) samt smittemarkørundersøgelser (virus)
Blodbank og Immunologi producerer ca. 64.500 blodkomponenter, 80.000 blodtypeserologiske analyser, 205.000 immunologiske analyser samt et mindre antal terapeutiske afereser og stamcelleopsamlinger årligt.
Afdelingen varetager årligt ca. 40 kliniske uddannelsesforløb for bioanalytikerstuderende.
Afsnit/opgaver
Nedenstående er eksempler på, hvad der arbejdes med i nogle af afsnittene i Blodbank og Immunologi.
Hvilket afsnit, du kommer til at besøge i din kliniske uddannelse, afhænger af dit semester, dine læringsmål og afdelingens organisatoriske muligheder.
Afereseklinikken
Stamcellehøst, Plasmaferese, Fotoferese
Autoimmun Diagnostik
Immuninflammatorisk bindevævssygdom
Blodbanken – donortapningen
Fuldblodstapninger på Juul-Jensens Boulevard, Plasmatapninger på Oluf Palmes Alle
Blodtypeserologien
AB0-, RhD-Blodtypebestemmelser og erytrocytantistofscreentest forud for blodtransfusion samt på gravide og donorer, BAC-/BF-forligelighedstest forud for blodtransfusion, Antistofidentifikation af irregulære erytrocyt-antistoffer. Udredning af hæmolytisk sygdom hos foster og nyfødte (HDFN), Blodtypeserologiske analyser før, under og efter stamcelle- og organtransplantation
Center for Gen- og Celleterapi
Forsker og udvikler m.h.t. Mesenkymale stamceller (MSC),
Chimeric antigen receptor (CAR)-T celler og CRISPR-Cas9 gen-redigerede hæmatopoietiske stamceller (GE-HSC)
Danske Stamcelledonorer
Database over frivillige stamcelledonorer i Danmark
Fraktioneringsafsnittet
Fraktionering af fuldblod. Håndtering og kvalitetssikring af blodkomponenter. Fremstilling og håndtering af forskellige specialprodukter ud fra fraktionerede blodkomponenter.
Fæceslaboratoriet
Fremstilling af cryobags og kapsler til Fækal Mikrobiota Transplantation (FMT), Udlevering af fæceskomponenter til transplantation, Lagerstyring af fæceskomponenter.
Hiv- og hepatitislaboratoriet
Nedenstående analyser udføres afhængigt af krav til smittemarkøre på donorer eller patient:
Nukleinsyretest (NAT) for HIVI, HIVII, Hepatitis B og Hepatitis C
Serologiske tests for HIVI+II, Hepatitis A, Hepatitis B, Hepatitis C, Syfilis og HTLV I+II
Immunologisk Diagnostik
Udredning af mistænkt immundefekt, Hel exom sekventering i forbindelse med immundefekt, Monitorering af immunstatus hos patienter med HIV-infektion.
Prøvemodtagelse
Modtagelse og fordeling af patient-/donor-blodprøver fra praktiserende læger, kliniske afdelinger og Blodbanker i Region Midtjylland samt Hæmoglobinbestemmelser på donorer.
Stamcellelaboratoriet
Forarbejder og konserverer stamcellekomponenter.
(allogene og autologe) fra perifert blod, knoglemarv og navlesnorsblod, samt andre cellulære produkter, fx lymfocytprodukter. Deltager i reinfusion af stamcelleprodukter på hæmatologisk afdeling.
Transplantationsimmunologi og HLA-associerede sygdomme
Udredning og undersøgelser forud for transplantation med solide organer og stamceller, samt immunologiske undersøgelser ved evt. afstødning af organ, Sygdomsrelateret vævstypediagnostik på patienter med mistænkt HLA-associeret sygdom.


Mere information
Har du lyst til at vide mere, så se afdelingens webinformationer til de forskellige målgrupper:
Til patienter: Blodbank og Immunologi (auh.dk)
Til fagpersoner: Blodbank og Immunologi (fagperson.auh.dk)