25.02.2022

Bundgaard-Fonden muliggør med en generøs donation på 9 mio. kr., at Aarhus Universitetshospital (AUH) bliver det første offentlige hospital i Skandinavien til at tilbyde ny banebrydende behandling mod rystesyge.

Fra venstre ses CEO HMF Group, Jens Seehusen, bestyrelsesformand Bundgaard-Fonden, Jens Jørgen Madsen, formanden for Patientforeningen for Essentiel Tremor, Susanne Thorndahl, professor og hjernekirurg, Jens Christian Hedemann Sørensen, lægefaglig direktør på AUH, Claus Thomsen og afdelingslæge, ph.d., Andreas Nørgaard Glud, der som projektleder har ansvaret for at indføre den nye behandling mod rystesyge på AUH – som det første offentlige hospital i Skandinavien. Foto: Tonny Foghmar.

Rystesyge – også kaldet essentiel tremor – er en sygdom, som op imod 10 procent af alle danskere over 60 år lider af. For en del af disse er tilstanden svært invaliderende og kan ikke afhjælpes med medicin eller andre indgreb.

En ny, banebrydende og skånsom behandling kaldet fokuseret ultralydsbehandling kan lindre eller helt fjerne disse patienters rysten.
En donation fra Bundgaard-Fonden på 9 mio. kr. muliggør nu, at AUH bliver det første offentlige hospital i Danmark – og i Skandinavien, hvor behandlingen kan tilbydes.

- Indførelsen af den nye behandling er et meget stort fremskridt i vores bestræbelser på at forbedre livskvaliteten for de sværest ramte patienter med essentiel tremor. På AUH har vi mere end 25 års erfaring med kirurgisk behandling af essentiel tremor med dyb hjernestimulation. Indførelsen af den nye fokuserede ultralydsbehandling vil supplere dette tilbud, så vi får mulighed for at tilbyde behandling til endnu flere patienter, siger lægefaglig direktør på AUH, Claus Thomsen.  

- På AUH er vi utroligt taknemmelige for, at Bundgaard-Fonden har doneret 9 millioner kr. til det nye udstyr, der er afgørende for, at vi i løbet af sommeren i år kan tilbyde den nye behandling mod rystesyge. AUH er herved med til at sikre lige adgang til den nye højtspecialiserede behandling. Uden donationen havde dette ikke være muligt. Den nye højt specialiserede funktion på AUH er med til at understrege, at AUH er Danmarks komplette hospital på højeste internationale niveau, udtaler Claus Thomsen.

Fond vil bidrage til udviklingen af sundhedsvæsenet

At donere et stort beløb til AUH, der muliggør indførelsen af en ny behandling på AUH, ligger helt i tråd med Bundgaard-Fondens formål, fortæller fondens formand, Jens Jørgen Madsen:

- Som ejer af HMF Group, én af verdens førende producenter af lastbilkraner, er det Bundgaard-Fondens primære formål at bevare og udvikle virksomheden som en stor og god arbejdsplads, siger Bundgaard-Fondens formand, Jens Jørgen Madsen og fortsætter:

- Den anden vigtige del af Bundgaard-Fondens formål er at bidrage til bedre behandlingsmuligheder for patienterne i sundhedsvæsenet i Aarhus Kommune. Derfor var vi heller ikke i tvivl, da AUH præsenterede os for, hvordan vi med en donation af 9 mio. kr. kan være med til markant at forbedre livskvaliteten for mennesker med rystesyge, fortæller Jens Jørgen Madsen.                           

Om det kommende nye behandlingstilbud på AUH

Ved fokuseret ultralydsbehandling bruger man ultralyd til at behandle det område i hjernen, hvor rystesygen udgår fra. Behandlingen foregår, mens patienten ligger i en MR-skanner. Langt de fleste patienter vil allerede ved afslutningen af behandlingen opleve, at den svære rysten ophører.

I udlandet har man indtil videre med stor succes behandlet flere tusinde patienter med metoden. En håndfuld danske patienter har modtaget behandlingen i udlandet, og resultaterne har været meget positive.

- Før behandlingen rystede jeg voldsomt på begge mine hænder. Det betød, at det var en pine for mig at være i sociale sammenhænge, hvor jeg for eksempel spiste med fingrene og drak med sugerør. Jeg kunne heller ikke skrive. Efter behandlingen, som jeg fik i Madrid i 2020, har jeg en arm, som er velfungerende. Det er så fantastisk og har givet mig så meget livskvalitet i hverdagen. Det glæder mig meget, at den nye behandling mod rystesyge nu kommer til Aarhus Universitetshospital, og jeg håber, at behandlingen kan komme mange andre rystesyge patienter til gode, ligesom den har hjulpet mig, fortæller 83-årige Lis, der bor på Djursland. Foto: Tonny Foghmar.

Patientforening hilser behandling på AUH velkommen

Der er glæde at spore i Patientforeningen for Essentiel Tremor, fortæller formanden, Susanne Thorndahl:

- I Patientforeningen for Essentiel Tremor er vi utroligt glade for, at endnu flere patienter i Danmark nu får mulighed for at modtage behandling med fokuseret ultralyd. Dette er et vigtigt skridt for foreningen og vores mange medlemmer. Vi håber, at behandlingen fremover vil blive tilgængelig for alle egnede patienter i Danmark, siger Susanne Thorndahl.

AUH eneste offentlige hospital i landet, hvor behandlingen tilbydes

Sundhedsstyrelsen har tildelt AUH den højt specialiserede funktion, som det eneste sted i Danmark.

Den nye behandling på AUH sker i et samarbejde mellem fire afdelinger; Hjerne- og Rygkirurgi, Neurologi, Røntgen og Skanning og Bedøvelse og Operation 2. Udvælgelsen af patienter vil ske i tæt samarbejde med andre afdelinger i Danmark og på baggrund af henvisning fra speciallæger i neurologi.

Forventningen er, at 30-70 patienter i Danmark årligt kan behandles med fokuseret ultralydsbehandling mod rystesyge på AUH. AUH forventer, at den første patient kan modtage den nye behandling til sommer.  

Danner grobund for ny forskning og nye behandlinger

I fremtiden håber lægerne på Hjerne- og Rygkirurgi i samarbejde med førende internationale centre at kunne udvide behandlingen til at omfatte andre bevægeforstyrrelser. Det kunne blandt andet være Parkinsons sygdom, som læger allerede behandler med dyb hjernestimulation på AUH.

På verdensplan er der forskere, som undersøger muligheden for brug af teknologien til andre af hjernens sygdomme herunder epilepsi og depression. Ligeledes har den nye behandling potentiale som højpræcisionsmetode til at behandle hjernekræft med genterapi.

Yderligere oplysninger

Om donationen

Jens Jørgen Madsen, formand for Bundgaard-Fonden, mobil: 2178 1844

Om den kommende nye behandling på AUH

Andreas Nørgaard Glud, afdelingslæge, Hjerne- og Rygkirurgi og projektleder for indførelse af den nye behandling for rystesyge på AUH, mobil: 2388 2213