18.03.2022

Lungesygdomme og Allergicentret ved Aarhus Universitetshospital fejrede fredag med sodavand og hotdogs indvielsen af en tilbygning til forskningsprojektet Intra Lymfatisk Immunterapi (ILIT). Foto: Michael Harder

Tre stik i en lymfeknude ser ud til at kunne blive en ny lovende behandling mod græspollenallergi. Verdens største studie af en ny vaccinationsmetode får nu egne lokaler.

Et stort studie skal klarlægge effekten af en ny lovende behandling mod græspollenallergi. Patienterne får efter lodtrækning enten en forsøgsbehandling eller en snydebehandling. Hverken patient eller personale ved, hvad der er givet, men de foreløbige resultater med behandlingen ser lovende ud.

Fredag eftermiddag indviede Lungesygdomme en tilbygning til Allergicentret på Aarhus Universitetshospital, der fremover skal huse forskningsprojektet Intralymfatisk Immunterapi (ILIT).

Forskningsprojektet ILIT er stort og banebrydende, fordi det tester en behandling, der kan reducere allergisymptomer markant efter 3 injektioner. I stedet for at vaccinere i armen, giver man injektionen i en lymfeknude i lysken, hvorfra den påvirker immunforsvaret. Dermed kan både behandlingstiden og dosis sættes ned med samme eller bedre effekt – men med færre behandlinger, bivirkninger og allergisymptomer.

- ILIT vil kunne få en stor betydning både for den enkelte allergiker, men også for samfundet. Da vi startede projektet fik vi på kort tid 2100 henvendelser fra hele landet fra folk med græsallergi, der var interesseret i at deltage. Vi har derfor de nødvendige 600 deltagere med i projektet, siger professor Hans Jürgen Hoffmann.

Den nuværende behandling består af et vaccinationsprogram med 30-50 injektioner fordelt over 3-5 år eller en tabletbehandling, hvor man skal tage en tablet hver dag i 3 år. Fordi de nuværende behandlinger er langvarige, er det i dag kun ca. 30 %, som gennemfører behandlingerne.

Man ved fra et svensk studie, at symptomer, medicin og sygedage i forbindelse med græsallergi koster samfundet næsten 7.200 kr. (962 Euro) om året pr. patient. Tysk forskning har vist, at personer med græsallergi oftere kommer i trafikfarlige situationer. Og en engelsk undersøgelse har vist, at afgangselever på gymnasiale uddannelser i gennemsnit klarer sig et karaktertrin dårligere, hvis de har græsallergi.

400 græsallergikere er i aktiv behandling i ILIT-projektet, og 200 får placebobehandling. De første resultater af projektet forventes at foreligge om 1-2 år.

- Hvis forskningsresultaterne er ligeså positive, som vi forventer, så har vi nu både set-up, personale og lokaler til at tilbyde behandlingen til alle i målgruppen, siger oversygeplejerske Lene Thougaard, Lungesygdomme.

 

Fakta

Studietype: Et randomiseret dobbeltblindet placebo-kontrolleret internationalt multicenterstudie.

Samarbejdspartnere: Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet, Linköpings Universitet. Derudover deltageren række speciallægepraksis i Region Syddanmark (Fredericia), Region Nordjylland (Hobro) og Region Midtjylland (Randers).

Finansiering: Innovationsfonden er den største bidragsyder med 15,4 mio. kr. i Grand Solutions, og Aarhus Universitet har givet 3 mio. kr. Aarhus Universitetshospital har givet 3 mio. kr. til driften og finansieret tilbygningen med 5 mio. kr.

Læs mere: Et ph.d.-projekt har vist gode resultater med ILIT:

Skaarup SH, Schmid JM, Skjold T, Graumann O, Hoffmann HJ. Intralymphatic immunotherapy improves grass pollen allergic rhinoconjunctivitis: A 3-year randomized placebo-controlled trial. J Allergy Clin Immunol. 2021 Mar;147(3):1011-1019. doi: 10.1016/j.jaci.2020.07.002. Epub 2020 Jul 15. PMID: 32679209.

Skarup SH, Graumann O, Schmid, JM, Bjerrum AS, Skjold T, Hoffmann HJ: The number of successful injections associates with improved clinical effect in intralymphatic immunotherapy Allergy Oct 25. doi: 10.1111/all.14642

Yderligere oplysninger:

Professor Hans Jürgen Hoffmann, ph.d.
Allergicenter, Lungesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
E-mail: hjh@clin.au.dk, mobil: 2818 8147
Se også: www.ILIT.nu