25.05.2022

Afdelingslæge Asger Andersen viser udstyret til at suge blodpropper ud af lungerne. Foto: Tonny Foghmar

Foreløbig har seks patienter på Aarhus Universitetshospital fået en ny avanceret behandling af større akutte blodpropper i lungerne.

Blodpropper i lungerne behandles som oftest med blodfortyndende medicin, men ved større lungeblodpropper kræves en lidt mere kompliceret behandling med blodpropopløsende medicin, der gives direkte i en blodåre. Ved livstruende blodpropper kan en hjerte-lunge-maskine overtage lungernes og hjertets funktion, mens medicinen virker, eller lægerne kan forsøge at operere blodproppen væk.

Men der findes patienter, som der er forhøjet risiko ved at give den blodpropopløsende medicin eller operere. Derfor har Aarhus Universitetshospital arbejdet på at udvikle og teste udstyr til at suge blodpropper ud af lungerne gennem et langt plastikrør, der føres op til lungernes blodkar fra en blodåre i lysken. Udstyret er fortsat i udviklingsfasen, men et lignende system er nu godkendt til klinisk brug, og Aarhus Universitetshospital har som det første hospital i Danmark taget behandlingen op og foreløbig behandlet seks patienter.

- Det er vigtigt for os, at vi nu har et skånsomt alternativ til operation eller kraftig blodpropsopløsende medicin hos udvalgte patienter med anden sygdom eller fx graviditet, siger afdelingslæge Asger Andersen.

Asmira Balcinovic var gravid med tvillinger og havde gennem nogle uger fået mere og mere åndenød. Hun havde måttet holde sig i ro nogle uger efter en skade og operation i benet og tænkte, at det gik nok over, når hun kom i gang igen, men en morgen fik hun det rigtigt dårligt og kontaktede vagtlægen. Lægen sendte en ambulance, og Asmira blev indlagt og undersøgt på hospitalet i Kolding.

- På hospitalet blev jeg skannet og undersøgt, og lægerne fandt hurtigt ud af, at jeg havde blodpropper i lungerne. De sendte mig straks til Aarhus, hvor jeg allerede om eftermiddagen fik suget blodpropperne ud. Det foregik som en lille operation i lokalbedøvelse, og jeg fik det bedre igen næsten med det samme efter operationen, men jeg var stadig træt og kunne mærke, at jeg skal tage det med ro. Det vigtigste er, at tvillingerne i maven også har det godt, siger Asmira Balcinovic.

Aarhus Universitetshospital er center for højt specialiseret medicinsk og kirurgisk behandling af blodpropper i lungerne. Her samarbejder hjertekirurger og hjertemedicinere om forskning og udvikling af behandlinger af blodpropper i lungerne.

Lungeblodpropper opstår som regel i blodårer i benene eller bækkenet, hvor fast materiale river sig løs og flyder med blodet til lungerne. Akutte mindre blodpropper opløser ofte sig selv, men man giver blodfortyndende medicin for at forhindre nye blodpropper. Større akutte blodpropper i lungerne skal opløses eller fjernes for at undgå varige skader og livstruende tilstande.

- I Asmiras tilfælde er det rart, ikke blot at have den nye behandling tilgængelig, men også at der er så mange dygtige kolleger involveret hele vejen fra hun bliver indlagt til opfølgning efter udskrivelsen. Det er en holdindsats, når vi skal behandle komplicerede patienter med blodpropper i lungerne, siger Asger Andersen.  

I sjældne tilfælde kan akutte lungeblodpropper indlejres i blodkarrene i lungerne og blive kroniske. Behandlingen vil ofte være medicinsk, men i visse tilfælde kan kroniske lungeblodpropper fjernes ved en meget omfattende åben operation, hvor patienten er nedkølet og tømt for blod, mens kirurgen fjerner de kroniske blodpropper i lungerne. De seneste år har lægerne også kunnet behandle de kroniske lungeblodpropper mere skånsomt ved at udvide dem med en ballon, indtil de sprænger. Disse behandlinger udføres på AUH som det eneste sted i Danmark.