Hjælp til patienter med seksuelle senfølger efter kræftbehandling
Mange patienter, som får operation, stråling eller kemoterapi for kræft i tarm, prostata, blære, underliv eller penis, får seksuelle senfølger.
06.02.2025
For mændene handler det særligt om rejsningsbesvær og sædafgangsproblemer. For kvinder blandt andet om evnen til at blive fugtig, smerter og forsnævring af skeden. Men de seksuelle senfølger handler dog ikke kun om fysiologiske aspekter.
- Behandling for kræftsygdom i et organ i bækkenet gør, at både mænd og kvinder rammes på deres seksualitet. De oplever en ændring i deres selvbillede og kropsbillede, og også en nedsat lyst og evne til at få orgasme, fortæller sygeplejerske og specialuddannet sexologisk rådgiver, Anne-Dorte Seyer-Hansen, der til dagligt arbejder i Urinvejskirurgisk Klinik og uddyber:
- Når vi screener for seksuelle senfølger og tilbyder patienterne den rette hjælp, så sker der en klar forbedring for patienternes lyst og mulighed for at have et seksualliv efter ganske få besøg hos os. Vi kan hjælpe både medicinsk og med hjælpemidler. Men først og fremmest handler det om, at manden eller kvinden skal lære deres krop at kende på ny.
- Mange af de patienter, som vi møder, har lukket af i forhold til deres bækkenregion, fordi de er påvirket af deres ændrede krop fysisk, mentalt og socialt efter det kræftbehandlingsforløb, de har været igennem. Derfor bruger vi tid på at tale med patienten om, hvad det er, der er sket med deres krop. For eksempel i form af nerveskader og hvilke konsekvenser, det har for deres seksualitet, og hvordan man på ny kan få et sexliv efter kræftsygdom, siger Tina Schwennesen, der er sygeplejerske og specialuddannet sexologisk rådgiver og til dagligt arbejder i Urinvejskirurgisk Klinik.
Ny forskning: De fleste patienter kan hjælpes
Ny forskning fra AUH viser, at to tredjedele af de patienter, som har seksuelle senfølger efter tarmkræftbehandling, oplever forbedringer efter at have fået hjælp af AUH’s sygeplejersker, der er specialuddannet i sexologi.
- Vi ved, at mange der har haft kræft i et organ i bækkenet, har seksuelle senfølger, og at de gerne vil have hjælp. Der er brug for, at vi på landsplan systematisk screener for senfølger efter kræft i bækkenorganerne - også når det kommer til seksuelle senfølger. På den måde kan vi bedst finde de patienter, der har brug for hjælp, og give dem et tilbud for eksempel i en klinik med sygeplejersker, der er specialuddannet i sexologi, forklarer sygeplejerske og forsker i Mave- og Tarmkirurgi, Therese Juul.