Center for Gen- og Celleterapi
Om centret
Der er en stigende interesse for celleterapi baseret på immun- og stamceller. Betydelige teknologiske fremskridt har bragt os tættere på at realisere potentialet inden for avancerede terapiformer ved brug af genredigerede celler. Overgangen fra præklinisk forskning til klinisk praksis er dog stadig en kompleks og tidskrævende proces, da implementeringen af celleproduktion i overensstemmelse med GMP-standarder stiller store krav til overholdelse af myndighedernes retningslinjer for Avancerede Terapeutiske Lægemidler (ATMP).
Mesenkymale stamceller (MSC), som kan udvindes enten fra patientens eget fedtvæv eller fra fedtvæv fra raske donorer, har vist sig anvendelige inden for en bred vifte af områder inden for regenerativ medicin og immunmodulering. Adskillige prækliniske forsøg er i gang på Aarhus Universitetshospital, og de første kliniske forsøg er igangsat i samarbejde med Ortopædkirurgisk Afdeling og på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital. Projekterne er støttet af Innovationsfondens Grand Solutions-program.
Chimeric antigen receptor (CAR)-T: Blodbank og Immunologi har været tovholder i et nationalt eksperimentelt CAR-T celleprojekt ("NEW ERA CAR T cells"), som blev støttet af Sundhedsministeriets immunterapipulje og Karen Elise Jensens Fond.
Gen-redigerede hæmatopoietiske stamceller (GE-HSC) planlægges anvendt som kurativ terapi til patienter med livstruende immundefekter, som i dag mangler sikre og effektive behandlingsmuligheder. Princippet går ud på at korrigere den genetiske årsag til immundefekten i patientens egne stamceller ved hjælp af CRISPR-Cas9 genredigering, hvorefter cellerne, efter transplantation, kan genoprette en sund immunrespons. Gennem et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital er CRISPR/Cas9-centret, PASCAL-MID, blevet etableret med støtte fra Innovationsfondens Grand Solutions-program til udvikling af netop denne type behandling.
Det Internationale Center for Immundefektsygdomme (ICID) er et tværfagligt initiativ mellem Infektionsmedicinsk Afdeling, Børneafdelingen, Molekylær Medicinsk Afdeling og Blodbank og Immunologi på Aarhus Universitetshospital. Disse afdelinger samarbejder om undersøgelse og behandling af patienter med immundefekter og bidrager med viden og ekspertise fra forskellige vinkler. Med ICID er målet for Aarhus Universitetshospital at etablere et internationalt center med høj ekspertise i klinisk vurdering og udredning, diagnostik, overvågning, behandling og forskning i primære immundefekter og periodiske febersyndromer. Centret vil være førende inden for behandling af disse patientgrupper og lægger vægt på at samle ekspertise på tværs af alle relevante specialer for at forkorte vejen fra klinik til forskning og tilbage til klinikken til gavn for patienterne.
Kontakt
Overbioanalytiker Eva Ravn Poulsen
evarpo@rm.dk
+45 2960 2854
Cheflæge Bjarne Kuno Møller
bjamoell@rm.dk
+45 7845 5000