Fakta om centeret

Foto: Tonny Foghmar

Formål

Dansk Børne Bronkoskopisk Center er opstartet pr. 1.1.23 blandt andet støttet af Aarhus Universitetshospitals (AUH) pulje for særlige udviklingsområder over de næste 5 år. Målet er at kunne levere resultater på højeste internationale niveau hvad angår diagnostik, udredning og behandling af børn med sjældne kroniske lungesygdomme.

Dansk Børne Bronkoskopisk Center, AUH vil sætte nye standarder for behandling af børn med svært abnorme luftveje og således løfte kvaliteten på AUH, i Region Midt og på landsplan og internationalt. Vi vil udvikle nye metoder, opbygge klinisk rutine for anvendelse af de nye metoder gennem tværfaglige teams baseret på forskning og internationalt samarbejde. Centeret vil have sigte mod at kunne tilbyde hele landet udredning, behandling og opfølgning på allerhøjeste internationale niveau. Opbygning og udvikling af Dansk Børne Bronkoskopisk Center, AUH kræver primært udvikling af og implementering af kompetencer, international udveksling og samarbejde.

Vi ønsker at sikre og udvikle behandling på højeste internationale niveau i form af Dansk Børne Bronkoskopisk Center, AUH. Et murstensløst center etableret på AUH med højeste internationale niveau og status af "Center of excellence". Centret er og vil være baseret på et stærkt multidisciplinært integreret set-up, hvor specialisterne samles om børnene.

Setup

Setup på Dansk Børne Bronkoskopisk Center, AUH vil indbefatte udvikling af kompetencer og rutine i anvendelse af:

  • Cryoteknik i luftveje, dels diagnostisk med cryobiopsier, hvilket vil betyde færre opererede og indlagte børn til lungebiopsi, dels til interventional behandling af forsnævringer/blokerede områder i luftvejene.
  • Optimal Coherence Scanning, til udmåling og diagnostik af luftveje, monitorering af luftvejes status
  • Udmåling, design og anvendelse af 3D printede bio-opløselige stents, og evaluering af deres behandlingseffekt efter placering i luftvejene
  • Cytokin profil- og lunge mikrobiom analyse på broncho-alveolar-lavagte (BAL) væske fra lungerne, herunder videreudvikling af denne viden i dels diagnostik mod præcise diagnoser, dels optimering af behandlingstilbud til børn med kroniske lungesygdomme, herunder særlig svær astma omfattende specifik biologisk medicin, individualiseret/personalized medicine

Dansk Børne Bronkoskopisk center, AUH målretter sig dermed et højt specialiseret tilbud om udredning og fagligt kvalificeret behandling af børn med lunge og luftvejssygdomme, som ikke kan behandles andre steder i Norden.

Baggrund

Det kræver et højtspecialiseret setup for atkunne håndtere cryo-lungebiopsi. Det er nu etableret ved den børnebronkoskopiske funktion på Børne Operationsgangen.

Sune Rubak fik i 2022 en større bevilling fra AUHs udviklingspulje til de særlige udviklingsområder, specifikt målrettet til at etablere "Dansk Børne Bronkoskopisk Center". Cryo-lungebiopsier et konkret resultat af denne bevilling.

Team-samarbejde

Siden har Børnelungeteamet sammen med børneanæstesi teamet ved børnebronkoskopisk funktion på børneoperationsgangen arbejdet målrettet på at sikre et setup, som kan håndtere cryo-lungebiopsi.

Mette Veien, Jesper Hedegaard og Karsten H Gadegaard (overlæger fra anæstesi, børneoperationsgangen) har sammen med Signe Thim og Sune Rubak (Børnelungelæger) samarbejdet om at gøre dette muligt. Dette indebærer dels en mængde udstyr som er på plads, dels et team af forskellige medarbejdere (operationssygeplejersker, anæstesisygeplejersker, anæstesilæger, børnelungelæger og flere andre, som er oplært og har de nødvendige kompetencer. Teamet har været på flere studiebesøg hos Lungesygdomme, for at blive oplært i den samlede procedure. Lungesygdomme har udført fryse-lungebiopsi på voksne gennem flere år. 

Forskningsområder

Cryo (Fryse) teknik i luftveje

Når det er svært at finde årsagen til børns kroniske lungeproblemer, er det nødvendigt at udtage en prøve af lungevævet.

Aarhus Universitetshospital er de første i Danmark til at kunne gennemføre cryo-lungebiopsi på børn og unge.  Det er en ny metode, hvor prøven af lungevævet fryses, før den tages ud.

Læs mere om fryse-lungebiopsi i nyheden: 

Yasmin fik den første fryse-lungebiopsi på barn i Danmark

Optimal Coherence tomographi (OCT) i luftveje

OCT-metoden har bevist sin værdi indenfor hjerteområdet til at demonstrere og evaluere udredning og behandling hos patienter med akut koronarsyndrom, stent implantation

Inden for luftveje er der et presserende behov for sikre og validere simple metoder til udredning og behandling af luftvejsmisdannelser både hos børn på grund af medfødte sygdomme og hos voksne på grund af luftvejsmisdannelser som f.eks. luftvejsforsnævring som følge af kræft. OCT's anvendelse som en metode til måling af luftvejene og evaluering af abnormiteter og potentiel interventionel stenting i luftveje skal således udvikles. Målet er at etablere OCT-metodens anvendelse i luftvejene og inden for diagnostik og behandling af sygdomme indenfor lunge- og luftvejsmedicin.

Der er således igangsat forskning som skal undersøge:

  • Gennemførlighed og sikkerhed af OCT-metoden, når det bruges i luftvejene
  • Data for hvilken korrektionsfaktor der skal anvendes ved måling i luftvejene med OCT-metoden.
  • Nøjagtigheden af OCT-metoden til opmåling i og af luftvejene sammenlignet med standard CT-scanning af lungerne.
  • OCT-metodens anvendelighed som evalueringsmetode for placering af stenting og effekt af stenting.
  • OCT-metodens anvendelighed til at udføre flowdynamisk evaluering af luftvejene inklusive algoritme for forholdet mellem målt luftvejsobstruktion og faktisk flowdynamisk betydning for patienten.

Cytokin profil, lunge mikrobiom og immuncellestatus

Der er igangsat forskning som skal undersøge analyse af cytokin profil, lunge mikrobiom og immuncellestatus på ”lungevæske”, broncho-alveolar-lavagte (BAL) væske fra lungerne.

Denne viden skal i fremtiden sikrer en optimeret diagnostik mod præcise diagnoser, samt optimering af behandlingstilbud til børn med kroniske lungesygdomme, herunder særlig svær astma omfattende specifik biologisk medicin, individualiseret/personalized medicine

Kontakt og find vej

BørneCenter for Lunge- og Allergisygdomme

Telefon

Sekretær. 

  • 78 45 14 79
  • Mandag-fredag: Kl. 10.00-12.00

E-mail

Sikker mail (Kræver MitID)

auh.bcla@rm.dk

Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. 

Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.

Adresse

BørneCenter for Lunge- og Allergisygdomme
Aarhus Universitetshospital
Palle Juul-Jensens Boulevard 99
8200 Aarhus N

Se BørneCenter for Lunge- og Allergisygdomme på et kort