Forskningsenhedens formål

Forskningsenheden for Børn og Unge med kræft blev oprettet i juni 2021 som led i en strategi om fortsat at sikre patienternes deltagelse i protokolleret behandling, som internationalt anses for at være den bedste behandling, og som bliver tiltagende kompleks.

Det overordnede formål med Forskningsenheden for Børn og Unge med kræft er at sikre, at patienterne får mulighed for at deltage i de protokollerede studier, som Selskabet for Dansk Pædiatrisk Hæmatologi Onkologi har besluttet at åbne som nationale behandlingsprotokoller i Danmark.

Samtidig er Forskningsenhedens formål at organisere og servicere den stigende forskningsaktivitet hos Center for Børn og Unge med kræft på Aarhus Universitetshospital. I hverdagen fungerer Forskningsenheden som støtteenhed for de behandlingsansvarlige parter i de mange kliniske forskningsprojekter, som gennemføres på Center for Børn og Unge med kræft.

Forskningsenheden arbejder derfor både med internationale sygdomsspecifikke behandlingsprotokoller og forskningsprojekter, der er initieret af forskere fra Aarhus Universitetshospital eller af eksterne samarbejdspartnere.

Forskningsenheden bidrager blandt andet til:

  • Registrering til behandlingsspecifikke internationale registre med henblik på at skabe ny viden
  • Indhentning af samtykke og sikring af relevant prøvemateriale forud for opstart af patientbehandling
  • Vejledning og støtte til patienter og forældre
  • Rådgivning, kvalitetssikring samt administrativ og praktisk hjælp til forskere
  • Samarbejde og udveksling af viden med eksterne samarbejdspartnere
  • Undervisning, rådgivning og praktisk hjælp til personalet ved Center for Børn og Unge med kræft

Læs Forskningsenhedens rammebeskrivelse her (pdf)

Bag om forskningsenheden

Aarhus Universitetshospital har i mange år bidraget til den omfattende forskning indenfor behandling af børn og unge med kræft. Hvert år udgives der mange videnskabelige artikler, og afdelingen har adskillige dygtige ph.d.-studerende tilknyttet.

Det høje forskningsniveau har bidraget til banebrydende fremskridt for kræftbehandling på internationalt plan, hvilket betyder, at overlevelsen for kræftramte børn og unge er steget markant, mens risikoen for akutte og kroniske bivirkninger er reduceret væsentligt. Disse forskningsresultater skyldes i høj grad et tæt samarbejde mellem forskningsmiljøerne nationalt og internationalt.

Forskningsenheden blev oprettet i 2021, og den daglige ledelse varetages af overlæge og forskningsansvarlig Birgitte Klug Albertsen samt ledende projektsygeplejerske Karen Margrethe Ottosen Møller.

Det er speciallægerne på Center for Børn og Unge med kræft, som er ansvarlige for de åbne behandlingsprotokoller, som er på internationalt plan. De ansvarlige læger er Principle Investigators (PI), og de har et tæt samarbejde med projektsygeplejerskerne i Forskningsneheden.

Kompetencer i praksis

Forskningsenheden varetager mange tværfunktionelle opgaver, hvilket både kræver en stor grad af projektstyring samt en faglig værktøjskasse med de rette kompetencer og kvalifikationer. Kvaliteten af de protokollerede behandlinger og forskningen bliver løbende sikret gennem monitorering og audits.

Forskningsenhedens daglige arbejde består i at iværksætte, facilitere, gennemføre, vedligeholde og kvalitetssikre de kliniske studier, som er forankret i Center for Børn og Unge med kræft. Forskningsenhedens ansvarsområder favner derfor bredt.

Medarbejderne i Forskningsenheden varetager blandt andet koordinering af protokolspecifikke behandlinger og undersøgelser i forhold til ”Good Clinical Practice” (ICH-GCP). Arbejdet består I at udføre de forskellige undersøgelsesprotokoller samt sikre at familierne får den hjælp og information, som de har behov for og krav på. Der vil ofte være spørgeskemaundersøgelser og protokolspecifikke prøver, der skal sikres i henhold til den protokollerede behandling.

En stor del af det daglige arbejde i Forskningsenheden består også i at registrere data i de mange åbne protokoller og studier på verdensplan. De indsamlede data registreres tidstro og i henhold til gældende love og regler i de forskellige databaser.

De åbne behandlingsprotokoller og forsøgsstudier har alle en ”Trial Master Files” som er betegnelsen for de retningslinjer, tilladelser og procedurer, man skal leve op til, for at gennemføre et klinisk forsøg. Forskningsenheden sikrer løbene at alle ”Trial Master Files” opdateres. Samtidig sørger Forskningsenheden for at sikre de korrekte kontrakter, at anmelde de kliniske studier og kvalitetsovervåge dem.

I forlængelse heraf varetager Forskningsenheden en lang række støttefunktioner såsom at udforme budgetter, sikre samarbejdsaftaler, udføre kliniske undersøgelser og prøvetagninger samt at bistå med praktisk hjælp.

Forskningsenheden varetager desuden kvalitetsovervågning af udredningsgarantien og protokoldeltagelse via data fra den sundsfaglige kvalitetsdatabase Dansk Børnecancer Register (DBCR) under Regionernes Kliniske Udviklingsprogram.

Det er også Forskningsenhedens ansvarsområde at have løbende dialog med patienterne om mulige behandlingsforløb. Center for Børn og Unge med kræft oplever et utrolig højt niveau af patientdeltagelse og -involvering i forsøgsprotokollerne, hvilket i høj grad er med til at styrke kvaliteten af de kliniske behandlingsforsøg.

Den kliniske forskning på Aarhus Universitetshospital bygger på et stærkt tværfagligt samarbejde, som involverer mange ansatte både indenfor og udenfor Center for Børn og Unge med kræft. Det er derfor en vigtig opgave for Forskningsenheden at bidrage til, at den kliniske forskning bliver formidlet videre - også til patienter og offentligheden udenfor det faglige miljø. Derfor er Forskningsenheden hvert år værter for et forskningssymposium, hvor en række fremtrædende forskere fra samarbejdsafdelinger deltager, og hvor forskningsresultaterne bliver delt og drøftet.