Enheder i Hud- og Kønssygdomme
Læs mere om sengeafsnit, klinik og allergiambulatorium.
Sengeafsnit
Sengeafsnittet for Hud- og Kønssygdomme råder over 5 sengepladser på hverdage og 2 sengepladser i weekenden.
I weekenderne har vi vagtfælleskab med Led- og Bindevævssygdomme, som er vores naboafdeling. Vores patienter passes derfor i aften- og nattetimerne i weekenderne af vores meget kompetente kollegaer fra Led- og Bindevævssygdomme. På alle øvrige tidspunkter passes vores indlagte patienter af sygeplejersker med speciale i dermatologi.
Patienter der ses i alle aldre indlægges primært elektivt, men der er også patienter der indlægges akut, enten fra vores Klinik, men også fra AKUT afdelingen. Gennemsnitsindlæggelsen er på ca 2,5 dage.
Patienterne som er i alle aldre indlægges til udredning og behandling af højtspecialiseret dermatologiske og venerologiske problemstillinger.
Vi behandler og udreder patienter med blandt andet; Svært helende immunologiske eller venøse sår, forskellige former for eksem, kutan t-celle-lymfom samt autoimmune sygdomme som atopisk dermatit, psoriasis, hidrosadenitis og bulløse lidelser. Derudover har vi også patienter indlagt med venerologiske sygdomme, som kræver behandling med intravenøs antibiotika.
Afdelingen har uddannelsesforpligtigelser, og i afsnittet vil man derfor møde elever og studerende fra flere forskellige fagområder, for eksempel, - sygeplejestuderende, SAK-studerende og SOSU-elever. Til varetagelse af disse forpligtigelser har vi en klinisk vejleder som er tilknyttet vores sengeafsnit og en uddannelsesansvarlig sygeplejerske, som både har funktion i klinikken og sengeafsnittet.
Læs evt mere under:
I afsnittet har vi et stærkt tværfagligt samarbejde. På afsnittes daglige tværfaglige morgenkonference drøftes alle indlagte patienter, for at sikre de mest hensigtsmæssige patientforløb.
Vi arbejder kontinuerligt på at sikre, at medarbejderne holdes ajour med den nyeste tilgængelig viden inden for dermatologi og venerologi ligesom der ligges vægt på deltagelse i møder og relevante kursusaktiviteter.
Der foregår endvidere en del forskning og udvikling og patienterne vil ofte indgå i diverse projekter, læs evt mere under:
Klinik
Klinik for hud og kønssygdomme varetager udredning og behandling af hud og kønssygdom. Den ambulante funktion er inddelt i i alt 13 forskellige specialteams som udreder og behandler patienter med ca. 2200 forskellige hud og kønssygdomme. Klinikken gennemfører aktuelt mere end 28000 ambulante fremmøde besøg samt mere end 11000 telefonkonsultationer per år samt videokonsultationer. Klinikken varetager primært udredning og behandling elektivt efter henvisning fra praktiserende læger, hudlæger, andre speciallæger i privat praksis samt fra hospitalsafdelinger, samt rådgiver dagligt fagfolk primært via telefonisk kontakt til vagthavende, som arbejder fra 7.45 til 24.00 på hverdage og fra kl 9.00 til 24.00 på weekend dage. Der er hver dag afsat tid til enkelte akutte patienter samt patienter, som henvises på mistanke om modermærkekræft.
Klinikken varetager blandt andet udredning af svære immunologiske sår, eksemsygdomme, psoriasis, kønssygdomme, kutane lymfomer, sklerodermi, svære bulløse hudlidelser, genodermatoser, supp hidrasadenitis, BCC og SCC behandling hos udvalgte patienter samt svære udvalgte multimorbide patienter i tværfaglig samarbejde med specialister fra andre afdelinger og diætist, psykolog og socialrådgiver. Den sidstnævnte opgave varetages i et specialteam kaldet Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme (NCAS). Klinikken varetager funktion på regionalt niveau samt på højtspecialiseret niveau for kutane lyfomer og sklerodermi.
Klinikken råder over i alt 26 klinikrum; blandt andet over to kirurgiske stuer indrettet til MOHS kirurgi, et laserafsnit, IV stue, samt et speciallaboratorium, der udreder henviste patienter for kontaktallergi. Klinikkens mange teams varetager tværgående samarbejde med mange andre afdelingers specialister på tværs af Aarhus Universitetshospital. Samarbejdet udmøntes oftest i tværfaglige MDT konferencer eller efter aftale om tilsyn. De sværest syge patienter kan i visse tilfælde indlægges med plan for yderligere udredning/behandling. Se venligst af snit om 'Seng'. Patienter, der allerede er set ved fremmøde kan i udvalgte tilfælde følges op med enten videokonsultation eller telefonkonsultation.
Klinikken varetager uddannelse af læger, sygeplejersker, sosu og sekretærer (SAK-studerende) under uddannelse. Klinikken er derfor organiseret således at der foregår daglig supervision udført af speciallæge eller nær-speciallæger samt vejledere. I alle teams består af en kombination af færdigt uddannet personale samt personale under uddannelse og dine henviste patienter håndteres således i tværfaglige teams under hensyntagen til patientens behov og det som patienten er henvist til. Vi arbejder kontinuerligt på at sikre et godt arbejdsmiljø og en optimal organisering for at sikre de mest hensigtsmæssige patientforløb. Vi er derfor også meget afhængige af at din henvisning rummer de nødvendige informationer om din patients aktuelle status, allergi, opdateret medicinkort samt øvrige sygdomme. Jo mere præcis henvisningens formål fremgår, jo nemmere er det for os at sikre en hurtig visitation af din patient til det rigtige team i klinikken. Vi sætter derfor stor pris samarbejdet og arbejder kontinuerligt med at forbedre vores epikriser og behandlingsplane ved opblussen af kronisk hudlidelser, samt orientering til jer undervejs og når vi sender jeres patienter tilbage til jer.
Derudover varetager klinikken et samarbejde med afdelingens forskningsenhed med tilknyttet forskningslaboratorium og klinisk forskningsenhed (KFE. Der kommer nye forsknings projekter til og i takt med at projekterne godkendes og udmøntes i afdelingen kan visse patienter tilbydes at indgå i disse projekter.
Se også:
Allergilaboratoriet
Bioanalytikerne på laboratoriet laver test- og undersøgelser på børn, unge og voksne patienter, som er henvist til udredning for allergi (Inhalation/kontaktallergi) eller lysfølsomhed (Soleksem) i huden.
Inhalationsallergi undersøges ved en priktest med fx græspollen, husstøvmider, dyrehår mm
Kontaktallergi undersøges ved lappetest hvor relevante prøver (allergener og egne produkter) sættes på huden med plaster.
Lysfølsomhed i huden undersøges ved provokationstest med lys.
Laboratoriet understøtter ligeledes forskningsprojekter, varetager desuden blodprøvetagning, urinundersøgelser og skrab for for eksempel svamp.
Der er ansat 3 bioanalytikere. Der er daglig aktivitet på hverdage kl 07.00-15.00.