Øjensygdomme ligger på Aarhus Universitetshospital og har satellitfunktioner på Regionssygehuset i Randers og på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Afdelingsledelsen består af: 
Lone Hauritz, chefsygeplejerske

Stillingen som cheflæge er vakant.

Idégrundlag & målsætning:

Øjensygdomme er en universitetsafdeling, som varetager patientbehandling, uddannelse og forskning indenfor øjenfaget. Øjensygdommes har som målsætning at udføre disse aktiviteter efter højeste internationale standard, sikret ved systematisk kvalitetsudvikling.

Øjensygdomme varetager forebyggelse, diagnostik, behandling, pleje og rehabilitering af patienter med øjensygdomme på et dokumenteret grundlag, og som er afstemt med befolkningens behov, etiske forventninger, og den øjenfaglige udvikling. Den faglige afgrænsning kan defineres ved:

  • Sjældne eller komplicerede øjensygdomme, som det ikke er muligt at opnå rutine i at varetage i øjenlægepraksis.

  • Almindelige øjensygdomme i det omfang, det er nødvendigt, for at kunne sikre en høj faglig ekspertise, uddanne øjenlæger, samt for at kunne initiere og deltage i sikring og udvikling af den faglige kvalitet.

Øjensygdomme driver desuden på non-profit basis en biobank som fremstiller produkter til behandling af øjensygdomme og blindhed.
På Øjensygdomme er alle basisspecialer repræsenterede. Som universitets- og landsdelsafdeling behandler Øjensygdomme et antal patienter fra andre regioner for visse typer øjensygdomme. Det gælder især hornhindesygdomme, svulster i øjnene og vitreoretinale sygdomme samt alvorlige øjenlidelser og specialdiagnostik af nethindesygdomme, der skyldes sukkersyge. Endvidere behandler øjenafdelingen ondartede svulster i øjnene hos børn fra hele Danmark.

Øjensygdomme modtager patienter efter henvisning fra praktiserende speciallæger i oftalmologi og almen medicin samt fra andre af landets øjenafdelinger. Afdelingen har oftalmologisk tilsynsfunktion for Regions Midts østlige sygehusafdelinger. Øjensygdomme har døgnvagt og modtager efter telefonisk aftale med vagthavende øjenlæge patienter til uopsættelig behandling for øjensygdomme eller -skader.

Opbygning:

Gruppeopdeling:

Øjensygdomme er opdelt to grupper. Grupperne varetager hver især ét eller flere patientforløb, som deler ressourcer med hensyn til apparatur, plejepersonale, sekretærer og yngre læger under uddannelse.

Forrest afsnitsgruppe:

Hornhindesygdomme
Refraktionskirurgi
Katarakt
Tåreveje
Eksterna
Børneoftalmologi
Skelen
Intrabulbære tumorer

Bagerste afsnitsgruppe:

Medicinsk retina
Kirurgisk retina
Glaukom
Uveitis
Neurooftalmologi
Orbitalidelser

Der er en klinisk ansvarlig overlæge for hvert patientforløb. Overlæger kan være ansvarlige for eller være involveret i flere forskellige patientforløb, og kan derfor være tilknyttet (hente ressourcer fra) flere forskellige grupper.

Som et led i uddannelsen er yngre læger hver dag tilknyttet en speciallæge og har faste skemalagte opgaver.

De første to måneder indgår introduktionsreservelægen ikke i vagten

Gruppeskift:

Yngre læger turnerer mellem de forskellige grupper efter et fast skema som et led i den formaliserede uddannelse.

Vagten:

Yngre læger har 6-skiftet vagt i tre vagtlag, uden afspadseringsuge. Forvagten varetages af introduktionsreservelæger og uddannelsesreservelæger i fase 1 stilling.

Mellemvagten/telefonvagten varetages af både introduktionsreservelæger og uddannelsesreservelæger i alle faser.

Bagvagten varetages af uddannelsesreservelæger i fase 2 og 3 stilling. Der er formaliseret overlæge beredskabsvagt.

Forvagten passer vagten 8-24.

Mellemvagten/telefonvagten passer telefonen 8-17.

Bagvagten er skemasat med klinisk arbejde i det omfang varetagelse af bagvagtfunktionen tillader dette 8-12, og herefter dedikeret det akutte kliniske arbejde 12-08.

Arbejdsplanen for yngre læger udarbejdes for en 3-måneders periode ad gangen


I arbejdsplanen kan der være indlagt et par dage uden planlagt dagarbejde/undervisning, som den yngre læge selv kan anvende til uddannelsesformål, men som vil blive anvendt til afspadsering hvis normtiden overskrides på grund af ekstraarbejde.

IT, EPJ, hjemmeside

Øjensygdomme har fuld elektronisk patientjournal, og det forventes, at yngre læger skriver journalerne selv. For en væsentlig del af patientforløbene kan journalskrivningen lettes ved at hente forud skrevne makroer. Alle kliniske vejledninger og administrative instrukser kan hentes på afdelingens e-dok samling (e-dok.rm.dk).

Konferencer:

Morgenkonference kl. 8-8.15. Mandag, tirsdag og fredag indeholder morgenkonferencen ”dagens case”

Der er faglig konference for lægerne i afdelingens konferencerum onsdag 8.15– 9.00. Programmet findes på hjemmesiden.

Røntgenkonference foregår torsdag kl 8.15 i Neuroradiologisk Afdeling. 

Desuden arrangeres konferencer i de tværfaglige teams efter behov.

Introduktion:

For yngre læger, der ikke tidligere har været ansat på Øjensygdomme, afholdes introduktion de første 2-3 uger. I denne periode indgår man ikke i det kliniske arbejde.

Introduktionen består af:

  • Generel introduktion for hele sygehuset
  • Turnering i grupperne
  • Introduktion i EPJ og afdelingens hjemmeside, inklusive vejledninger
  • Følgevagt

I løbet af introduktionen er der samtale med den yngre læges hovedvejleder, uddannelseskoordinerende yngre læge, tillidsrepræsentant og den uddannelsesansvarlige overlæge samt afdelingsledelsen.

Uddannelse:

Ansvarlige:

  • Uddannelsesansvarlig overlæge og to uddannelseskoordinerende yngre læger

Undervisningen er en integreret del af det daglige arbejde. Undervisningen omfatter klinisk arbejde og læsning på de problemstillinger som mødes i klinikken samt systematisk gennemgang af lærebogen tirsdage og fredage efter morgenkonferencen.

Der er mulighed for deltagelse i afdelingens videnskabelige projekter.

Der afholdes vejledersamtaler mellem yngre læge og hovedvejleder mindst hver 3. måned

Der kan endvidere holdes møder med den uddannelsesansvarlige overlæge og den uddannelseskoordinerende yngre læge i det omfang, det er nødvendigt.