Implementering af strategien
Læs om, hvem der har været involveret i tilblivelsen af strategien og om, hvordan den skal implementeres
Nye tiltag som følge af forskningsstrategien
Vidensportal vedr. Involvering af patienter i forskningsprocessen
Viden om hvad det vil sige at involvere patienter i forskningsprocessen og hvorfor det er vigtigt samt værktøjer til hvordan man kan gøre det.
Oplæg vedr. bredere inklusion af patienter i forskningsprojekter (pdf)
Inspiration til, hvordan man kan fremme mulighederne for at flere typer af patienter deltager i forskningsprojekter. Oplægget kan bruges, som det er, når emnet dagsordenssættes lokalt i afdelingen/forskningsrådet/forskningsgruppen, eller det kan tilpasses, så man udvælger, hvilke refleksionsspørgsmål, man ønsker at drøfte temaet ud fra.
Kursus i involvering af patienter i forskningsprocessen - for forskere ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital
Kurset er både for forskere, der allerede er i gang med at involvere patienter som partnere i forskningsprocessen og for forskere, der gerne vil i gang. Man får en grundlæggende indføring i Patient and Public Involvement (PPI) og man kommer igennem praktiske øvelser og får værktøjer til at involvere patienter på den mest hensigtsmæssige måde.
Kurset har kørt med to hold i november og december 2024.
Eftersom tilbagemeldingerne fra kursusdeltagerne har været positive og der er efterspørgsel efter at kurset udbydes igen , vil man se på, om kurset også fremadrettet kan udbydes.
Strategiens fundament
Strategien er blevet til på baggrund af en bred involveringsproces.
Både repræsentanter for afdelingsledelseskredsen på Aarhus Universitetshospital, kliniske lærestolsprofessorer, professorer, lektorer og yngre forskere, institutledelser for institutterne på Health, medlemmer af
Forskningsrådene ved Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospital, samarbejdspartnere fra regionshospitalerne samt øvrige interessenter har bidraget via deltagelse i spørgeskemaundersøgelse, strategiseminar og efterfølgende kvalificering.
Ligeledes spiller både fakultetets institutter og hospitalets afdelinger en afgørende rolle i det fælles arbejde med at formidle og implementere strategien.
Nærmere information om strategiens baggrund, høring, evaluering og afgrænsning fremgår af:
Implementeringsorganisation
Til at realisere strategien i løbet af strategiperioden er der etableret en implementeringsorganisation.
Der er nedsat fire implementeringsgrupper – en for hvert spor i strategien. Implementeringsgrupperne arbejder i dybden med hvert spor med henblik på, at målene indfris og handlingerne efterleves. Grupperne er sammensat af forskere med særlig viden/interesse for det enkelte spor og på tværs af afdelings-/instituttilknytning, køn og faggrupper.
Til at træffe de overordnede ledelsesmæssige beslutninger, der kan blive brug for undervejs, er der nedsat en styregruppe bestående af prodekanen for forskning på AU Health, ledelsen af Institut for Klinisk Medicin og repræsentanter for Hospitalsledelsen på AUH.
Der er også nedsat en referencegruppe, som følger fremdriften i implementeringsarbejdet og som inddrages ad hoc som sparringspartner. Referencegruppen består af repræsentanter for IKM's Forskningsråd og af formandsskabet for AUH's Forskningsråd.
Implementeringsgrupper
Der er nedsat 4 implementeringsgrupper – en for hvert spor i strategien:
- Sammen skaber og leder vi nationale og internationale forskningsprojeket
- Sammen udbygger vi et excellent forskningsmiljø på tværs af fag og specialer
- Sammen forsker vi for og med patienterne
- Sammen skaber vi de bedste udviklingsmuligheder for alle talentfulde forskere
Implementeringsgrupperne arbejder i dybden med hvert spor med henblik på, at målene indfris og handlingerne efterleves.
Grupperne er sammensat af forskere med særlig viden/interesse for det enkelte spor og på tværs af afdelings-/instituttilknytning, køn og faggrupper.