Alexander Juhl Andersen - Lipotransplantation (pdf)
Anders Bonde Jensen - Late effects after breast cancer treatment (pdf)
Gerrit Jan Liefers - Seroma (pdf)
Helle Hvid - Oncoplastic surgery (pdf)
Karin Johansson - Lymphedema (pdf)
Kenneth Geving Andersen - Persiastent pain (pdf)
Ali Amdi - Kognitive_vanskeligheder (pdf)
Line Lund - At være pårørende (pdf)
Lone Jørgensen - Belastning af kvinder (pdf)
Anne Hornbæk Thomsen - Lymfodembehandling (pdf)
Michael Rose - Oncoplastic surgery in a Danish Perspective II (pdf)
PP_Mette Brodersen Jerver - Nationale kliniske retningslinjer (pdf)
I år er fokus rettet specielt mod senfølger efter brystkræftbehandling. Det andet hovedtema er onkoplastisk operationsteknikker af typen ’volumenreduktion’.
1. Senfølger
Prognosen efter behandling af brystkræft er over en lang årrække gradvist forbedret, og der er derfor en støt stigende andel af befolkningen, der har overlevet sygdommen. I denne prævalensgruppe, der udgør omkring 60.000 kvinder, udgør senfølger et betydeligt problem.
Området har været genstand for betydelig opmærksomhed i de seneste år, med en stor forskningsindsats. Betydningen af senfølger er senest udtrykt i de nye opfølgningsprogrammer for brystkræft, der lægger vægt på, at der hos den enkelte patient skal gøres en specifik indsats for tidlig opsporing og iværksættelse af relevante tiltag.
Senfølger omfatter dels fysiske gener i brystområdet og den samsidige overekstremitet, primært som følge af den loko-regionale behandling, men også systemiske senfølger, der bl.a. kan afficere bevægeapparatet og hjertet. Endelig rammes en del af psykosociale senfølger, der kan bidrage til reduceret livskvalitet.
Der har i de senere år været en betydelig forskningsindsats, der har afdækket omfanget af disse tilstande, og programmet indeholder en række foredrag, der redegør for den nyeste viden og evidens på området, ligesom rationalet for follow-up vil blive gennemgået.
Sygeplejefaglig session
Temaet senfølger bliver fulgt op i den sygeplejefaglige session af AWBS 2015.
Dels gennem en interaktiv workshop, der sætter fokus på body image og dels ved oplæg om hukommelses problemer og konkrete fysiske senfølger som skulder- arm morbiditet og lymfødem. Sundhedsstyrelsen udgiver i maj 2015 en national klinisk retningslinje om forebyggelse og behandling af nedsat funktionsevne i skulder og arm samt armlymfødem i forbindelse med operation for brystkræft. Denne vil blive præsenteret.
Betydning af livsstil og social position for overlevelse efter brystkræft er et væsentligt indsatsområde som også bliver udfoldet. Endelig vil der være fokus på de pårørendes opgaver og behov.
2. Onkoplastik
Onkoplastik har gradvist vundet større og større indpas, og en betydelig del af patienter med brystkræft opereres med sådanne teknikker.
Onkoplastisk kirurgi fordrer et tæt samarbejde mellem brystkirurger og plastikkirurger, og et sådant samarbejde er i de senere år etableret ved de danske brystkirurgiske enheder. Workshoppens målgruppe er derfor såvel brystkirurger som plastikkirurger.
Onkoplastisk kirurgi forudsætter, at man er i stand til at beherske flere forskellige procedurer tilpasset behovet hos den enkelte patient.
I den første workshop i 2012 var der fokus på onkoplastiske operationer overvejende af typen volumenomplacering (Volume Displacement).
I denne workshop vil der blive fokuseret på teknikker, der overvejende bygger på volumenreduktion (Therapeutic Mammaplasty). Professor Douglas Macmillan fra Nottingham vil dels teoretisk gennemgå indikationer og tekniske aspekter og dels forestå operationer, som videotransmitteres live til auditoriet. Derudover vil danske erfaringer fra to centre blive lagt frem.
Over 80 procent af alle kvinder overlever i dag brystkræft, men en del af dem får senfølger af behandlingen, som gør det vanskeligt at komme tilbage til en normal tilværelse. Aarhus Universitetshospital sætter fokus på emnet ved en workshop 20.-21. maj.
Operation, kemoterapi og strålebehandling. Kvinder med brystkræft er typisk igennem en række behandlinger – og i dag ender over 80 procent af dem heldigvis med at blive helbredt. Men dermed er kampen mod kræften ikke nødvendigvis slut. For mange kvinder oplever senfølger, som opstår under behandlingen eller måske først et stykke tid efter.
De typiske senfølger af brystkræftbehandling er lymfødemer (hævelse af armen), smerter, føleforstyrrelser, stråleskader på vævet og psykiske problemer som tristhed og depression. Aarhus Universitetshospital holder 20.-21. maj en workshop om brystkræftkirurgi, hvor der bl.a. er fokus på senfølger.
- Tidligere fokuserede vi meget på, at overlevelsen blandt kvinder med brystkræft skulle op. I dag er vi i stigende grad begyndt at fokusere på, at behandlingen for mange også har en pris i form af senfølger, siger Anders Bonde Jensen, overlæge og professor på Kræftafdeling, Aarhus Universitetshospital.
- Nogle senfølger kan vi behandle – f.eks. lymfødemer – men i nogle tilfælde ender senfølgerne med at blive kroniske. Vi forsker dog hele tiden i, hvordan vi kan blive behandle til at behandle senfølger efter brystkræft.
Britisk kirurg opererer live
På workshoppen om brystkræft 20.-21. maj vil der også være en session med live-kirurgi: Den britiske kirurg Douglas Macmillan skal operere to danske brystkræftpatienter med en såkaldt onkoplastisk operationsteknik.
Operationerne bliver transmitteret live fra en operationsstue på Aarhus Universitetshospital til et af hospitalets auditorier. I auditoriet sidder Danmarks førende læger og sygeplejersker i brystkræftkirurgi, som kan følge med i, hvordan den britiske kirurg opererer – og samtidig få mulighed for at stille spørgsmål til ham.
Med onkoplastisk operationsteknik er det muligt at udføre brystbevarende operation på patienter med større svulster, der ellers ville føre til bortoperation af hele brystet. Douglas Macmillan har udviklet teknikker, der ligner de indgreb, der udføres ved brystreduktion.
Det er fjerde år i træk, at Aarhus Universitetshospital holder en workshop om brystkræftkirurgi. Flere af de tidligere år har der også været sessioner med live-kirurgi, hvor udenlandske topkirurger er kommet til Aarhus for at vise nye operationsteknikker inden for brystkræftkirurgi.
Yderligere oplysninger:
Peer Christiansen, professor på Brystkirurgisk Klinik Øst, AUH/Randers, Aarhus Universitetshospital, mobil 51 88 15 22.
Anders Bonde Jensen, overlæge og professor på Kræftafdeling, Aarhus Universitetshospital, mobil 20 96 76 15.
Se videoen:
Live operation fra AWBS 2015

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.