Som ansat på Århus Universitetshospital kan du opleve at skulle være respondent i en 360°’s feedback af en yngre læge.

Hvorfor lave 360°’s feedback?

Med speciallægereformen i 2004 har vi i Danmark indført kompetencevurdering i den lægelige videreuddannelse. 360°’s feedback er en måde at vurdere yngre lægers kompetence i rollerne som kommunikator, leder/administrator, samarbejder og professionel.
De øvrige tre roller (medicinsk ekspert, sundhedsfremmer og akademiker) vurderes på anden vis.

Hvad får yngre læger ud af 360°’s feedback?

På Århus Universitetshopital har vi valgt at bruge Modellen 360°’s feedback, Videreuddannelsesregion Nord og den skal anvendes til yngre læger i klinisk basisuddannelse, introduktionsstilling eller hoveduddannelsesforløb. 360°’s feedback er et udviklingsredskab. Den yngre læge får gennem processen viden om, hvordan andre opfatter ham/hende i rollen som kommunikator, leder/administrator, samarbejder og professionel.
Denne viden danner udgangspunkt for udarbejdelse af en en udviklingsplan, som skal indarbejdes i den individuelle uddannelsesplan.

Hvem kan være respondent?

Alle, der arbejder sammen med den yngre læge, kan være respondent. Den yngre læge vælger mindst tre speciallæger, mindst tre yngre læger og mindst tre fra plejepersonalet eller fra andre faggrupper.
I mindre afdelinger, hvor det ikke er muligt at vælge mindst 3 fra hver faggruppe, kan respondentgruppen lægges sammen med henblik på sikring af respondenternes anonymitet.
Respondentens opgave i 360°’s feedback
Som respondent vil du modtage en mail med invitation til at besvare en række spørgsmål om den yngre læge. Din opgave er at svare så ærligt på spørgsmålene som muligt. Besvarelsen af spørgeskemaet sker som en del af dit arbejde.

Hvad sker der med svarerne?

Dine svar anonymiseres og bearbejdes elektronisk sammen med alle de andre respondenters svar. Den yngre læge får en rapport over besvarelserne, hvoraf han kan se, hvordan de forskellige grupper har besvaret spørgsmålene, i forhold til den besvarelse han selv har givet.

Det nytter at udfylde spørgeskemaet !

„Jeg er beæret over, at så mange har brugt tid på at give mig tilbagemelding om, hvordan jeg er at samarbejde med.“

„Jeg er rigtig glad for at få vide, at jeg faktisk er god til at...“

Dette er nogle af de tilbagemeldinger yngre læger har givet – generelt er de rigtig glade for at få at vide, hvordan andre opfatter dem – hvad de er gode til, og hvad de med fordel kan arbejde med at blive bedre til. Din feedback hjælper den yngre læge til at blive en endnu bedre læge og samarbejdspartner.

Flere oplysninger

Du kan få flere oplysninger og hjælp hos den uddannelsesansvarlige overlæge i afdelingen eller hos de uddannelseskoordinerende overlæge i Lægelig Videreuddannelse.